ФОРМУВАННЯ РИНКУ СТРАХОВИХ ПОСЛУГ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ РИНКУ СТРАХОВИХ ПОСЛУГ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі – «Теоретичні аспекти формування ринку страхових послуг» – узагальнено економічну сутність ринку страхових послуг, його внутрішню організацію, принципи формування, рівні та механізм функціонування у забезпеченні інвестиційного процесу на регіональному рівні.

Проведене дослідження засвідчило відсутність єдиного системного підходу до визначення таких понять, як «страхування» та «ринок страхових послуг». З’ясовано, що для більш глибокого розуміння економічної сутності страхування у контексті дослідження його слід розглядати як систему економіко-правових відносин за формою страхування, видами фінансового посередництва, що забезпечує формування й розподіл фінансових ресурсів та їх інвестування. За результатами узагальнення існуючих підходів уточнено трактування  поняття «ринкок страхових послуг» як сукупністі суб'єктів страхування, об'єднаних певною системою економічних відносин для задоволення потреб у страховому захисті, де об'єктом купівлі-продажу виступає не тільки даний страховий захист, але й певні чинники безпеки суспільства, особливо екологічної. Крім того, доведено, що страховий ринок є складовою частиною ринку фінансових послуг. Фінансовий ринок відіграє основну роль шляхом трансформації грошових коштів у грошовий капітал, а ринок фінансових послуг забезпечує рух цього капіталу.

Крім того, доведено, що фінансові ресурси страхової компанії за своєю сутністю є залученим капіталом, що деякий час складає сукупність тимчасово вільних засобів страховика, а кругообіг засобів страхової компанії не обмежується страховими операціями, він ускладнюється ступенем їх залучення до інвестиційного процесу. Тобто, фінансові ресурси страхових компаній, що постійно знаходяться в русі та в часовому аспекті є фінансовими потоками. Відповідно, рух грошових коштів у страхових компаніях здійснюється в трьох основних сферах: страхова, інвестиційна та фінансова діяльність. Саме тому страхові компанії у всьому світі розглядаються як могутні фінансові й інвестиційні інститути, що вкладають значні засоби в розвиток національних економік. Тому згідно з метою даного дослідження, пов'язаного з регіональними аспектами розвитку ринку страхових послуг, було уточнено поняття «регіональний ринок страхових послуг» як сукупності страхувальників, страховиків, органів місцевого самоврядування, об'єднаних певною системою економічних відносин для задоволення потреб у страховому захисті, де об'єктом купівлі-продажу виступає страхова послуга і не тільки в інтересах окремого суб'єкта, члена суспільства, а й держави в цілому.

Одним з основних факторів його подальшого розвитку визначено формування та розвиток його регіональних сегментів, які є важливою частиною економіки регіону та її необхідним елементом. В межах дисертаційного дослідження було розглянуто фактори, які грають найбільш значущу роль в економічному розвитку регіону і можуть бути об'єктом управління з боку органів місцевого самоврядування. Це, насамперед, використання «тимчасово вільних» фондів страхових компаній (резервів), для реалізації інвестиційних програм регіону. Доведено, що тимчасово вільними коштами страховиків є кошти страхувальників до використання їх на сплату страхових відшкодувань або перетворення у дохідну базу страхових компаній за умови беззбиткового проходження страхового договору. Тобто, до джерел інвестування страхових компаній можна віднести: власні ресурси – прибуток, резервний капітал, додатковий капітал і залучені фінансові ресурси – кошти, які можна отримати (страхові резерви). Реальні страхові інвестиції можуть бути спрямовані як у власну діяльність страхової компанії (через вкладення у свої ), так і в інші види діяльності через спрямування їх у реальний сектор економіки (за напрямами, визначеними Кабінетом Міністрів України) та фінансовий ринок (у різні фінансові інструменти) (рис. 1). Страховий ринок є важливою ланкою у системі фінансового посередництва в багатьох промислово розвинутих країнах світу. В більшості таких країн страхові компанії за розміром загальних активів знаходяться на другому місці після банківських інституцій. В Україні страховий ринок охоплює лише близько 8%, що свідчить про виличезний потенціал цього ринку. Тому в межах даного дослідження доведено, що страхові компанії займають особливе місце в забезпеченні інвестиційного процесу. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)