СЕГМЕНТАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ У КОНТЕКСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ



Название:
СЕГМЕНТАЦІЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ПРАЦІ У КОНТЕКСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

1)                      ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення здобутих результатів, подано відомості про їх апробацію.

У першому розділі "Теоретико-методологічні засади сегментації ринку праці в умовах інноваційного розвитку" визначено вплив інноваційного розвитку економіки на трансформації ринку праці, розкрито сутність та особливості сегментації ринку праці в умовах інноваційного розвитку, систематизовано чинники формування інноваційного сегменту регіонального ринку праці, досліджено класифікаційні моделі типових сегментів регіонального ринку праці, формування сегментаційної моделі регіонального ринку праці в умовах інноваційного розвитку.

На основі теоретичного аналізу сучасних наукових джерел доведено, що на початку ХХI-го ст. на функціонуванні ринків праці різних регіонів світу позначилися глобальні тенденції інноваційного розвитку, пов’язані з переходом від індустріального типу господарювання до постіндустріального, від ресурсомістких технологій до наукомістких виробництв. Рух розвинених країн ринкової економіки до знаннєорієнтованого суспільства, широке впровадження інновацій у різних сферах діяльності супроводжуються змінами у поділі та змісті праці, зумовлюють структурні трансформації ринків праці.

Визначено, що інноваційний розвиток економіки країни стає вирішальною передумовою появи на ринку праці критичної маси представників інноваційної праці, здатних вплинути на можливості економічного зростання, подальших інноваційних зрушень держави, її конкурентні позиції у світі. Обґрунтовано тісний взаємозв’язок інноваційного розвитку економіки і ринку праці.

"Інноваційний розвиток ринку праці" запропоновано розуміти як постійний процес трансформації структури ринку праці під впливом знаннєорієнтованого розвитку, нових досягнень науки і техніки. Спираючись на зарубіжний досвід, встановлено, що інноваційний розвиток ринку праці позитивно впливає на обсяги ВВП, нарощування конкурентних переваг країни на світових ринках, передусім, завдяки поглибленню сегментації ринку праці, зростанню попиту на висококваліфікованих працівників – представників праці інноваційного змісту.

Розвиваючи наукову думку, запропоновано категорію "сегментація ринку праці в умовах інноваційного розвитку" визначати як багатоаспектний процес структуризації ринку праці, який відбувається внаслідок інноваційних змін у змісті й поділі праці, підвищення попиту на інноваційну працю, характерною відмінністю якого стає збільшення сегменту представників праці інноваційного змісту та підвищення його ролі в економічному зростанні та прогресивному соціальному розвитку держави, яка рухається до економіки знань. Завдяки такому інноваційному типу сегментації ринку праці, країна отримує додаткові вагомі можливості більш стрімкого економічного та соціального розвитку на відміну від держав, де має місце відставання в інноваційній сфері. Розроблено концептуальну схему, яка ілюструє взаємодію та взаємовплив чинників інноваційного розвитку і сегментації ринку праці (рис. 1).

У ході дослідження сегментації регіонального ринку праці в умовах інноваційного розвитку розроблено версію методологічної схеми дослідження, за якою надано пріоритет таким етапам: 1) розробка методичного підходу до визначення типових сегментів регіонального ринку праці та взаємозв’язку між ними; 2) обґрунтування сегментаційної моделі регіонального ринку праці; 3) аналіз сегментації регіонального ринку праці; 4) розробка науково-практичних рекомендацій щодо розвитку сегментованого регіонального ринку праці, вдосконалення механізму його регулювання на етапі інноваційних змін. Узагальнюючи наукові погляди, запропоновано класифікацію регіонального ринку праці з позиції сегментного підходу, за яким розрізняються сегменти – первинний та вторинний, внутрішній та зовнішній, неформальний та формальний, і з нашої позиції, – інноваційні та традиційні.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины