ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст

У першому розділі – "Теоретичні та методологічні основи становлення фінансового механізму розвитку зеленого бізнесу" – розкрито економічну природу, функції та форми реалізації зеленого бізнесу; проаналізовано сутність і складові фінансового механізму економічної діяльності; запропоновано концепцію формування фінан­со­вого механізму розвитку зеленого бізнесу.

Еколого-економічні реалії функціонування національних госпо­дарств зумовлюють виникнення об’єктивної потреби у новій моделі соціально-економічного розвитку, що передбачає покращення стану довкілля та зниження обсягів використання природних ресурсів. Така модель може бути реалізована через впровадження стратегії сталого розвитку у діяльність суб’єктів господарювання. В основу цієї стратегії покладено принципи "зеленої економіки", що ґрунтується на ідеях теорій технологічної динаміки, неомальтузіанства та неокейнсіанства.

Одним із базових компонентів "зеленої економіки" є зелений бізнес, який ґрунтується на екологічно-конструктивних методах і технологіях та, окрім традиційних функцій бізнесу, виконує специфічні, притаманні лише йому функції, а саме: задоволення екологічних потреб суспільства, за­хис­ту навколишнього природного середовища (НПС), мінімізації еколо­гічно-деструктивного впливу діяльності суб’єктів господарювання на довкілля, підвищення екологічної свідомості, збереження природного капіталу. Діяльність зеленого бізнесу пов’язана не лише з виробництвом еколо­гічних товарів і послуг, але також передбачає, що створення про­дукту на всіх стадіях здійснюється екологічно-раціональним чином, а його використання сприяє підвищенню екологічних і соціальних умов життя.

У процесі дослідження встановлено, що необхідність розвитку зеле­но­го бізнесу в Україні обумовлена як зовнішніми, так і внутріш­німи чинни­ками. Перші пов’язані з потребою виконувати вимоги СОТ, Енергетич­но­го співтовариства, Кіотського протоколу, Енергетичної хартії, що перед­бачають підвищення рівня екологічної безпеки країни та зниження еколо­гічно-деструктивного впливу господарської діяльності на НПС. Внут­рішні чинники вказують на необхідність вирішення еколого-еконо­мічних про­блем, притаманних економіці України, які стримують її еконо­мічне зрос­тання та частково можуть бути вирішені за допомоги зеленого бізнесу.

У процесі аналізу результатів вітчизняних науково-практичних досліджень, проведених у межах тематики фінансової підтримки еколо­гізації діяльності суб’єктів господарювання, встановлено, що питанням фінансового забезпечення розвитку екологічно-конструктив­них напря­мів діяльності приділяється недостатня увага. В умовах обмежених фінансових ресурсів розвиток зеленого бізнесу та мобілізація коштів для його становлення потребує не лише зміни пропорцій перерозподілу коштів між державою і суб’єктами господарювання у сфері охорони довкілля та використання природних ресурсів, але також розширення сукупності інструментів, методів і способів регулювання, перерозподілу податків, зборів, ренти, створеної вартості. Зважаючи на це, доведено необхідність розроблення та впровадження фінансового механізму розвитку зеленого бізнесу, що покликаний створити умови для фінансового забезпечення переходу на нові прин­ципи діяльності суб’єктів господарювання, сприяючи у такий спосіб сталому розвитку країни.

Фінансовий механізм розвитку зеленого бізнесу розглядається як сукупність взаємопов’язаних складових, що: а) відображають систему методів, інструментів і важелів, за допомогою яких відбувається формування та розподіл фінансових ресурсів у рамках визначеної економічної системи; б) забезпечують організацію та контроль форму­вання і розподілу фінансових ресурсів між суб’єктами економічної системи та в рамках окремо взятого підприємства (рис. 1). Особливістю фінан­сового механізму розвитку зеленого бізнесу є те, що для забезпечення поставленої мети в рамках загальноприйнятих складових формуються специфічні елементи, притаманні лише цьому механізму.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)