ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ



Название:
ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У першому розділі «Наукові засади фомування механізмів соціально-економінчого розвитку сільських територій» обгрунтовано теоретичну парадигму сутності, функцій та завдань формування сільських територій; систематизовано фактори, механізми та інструменти впливу на соціально-економічний розвиток сільських територій як об'єкт державного регулювання; узагальнено методичні підходи до дослідження соціально-економічного розвитку сільських територій.

Сільські території в умовах зростання обсягів ресурсокористування, ускладнення виробничо-економічної діяльності, загострення соціальних проблем на селі виступають основним об’єктом сільського розвитку. Вони визначаються як складні просторові природно-ресурсні, виробничо-економічні, соціальні утворення, основною функцією яких є забезпечення гармонійного розвитку у системі “довкілля – населення – виробництво”. Головними системоютворюючими ознаками сільських територій є: компактність, наявність адміністративних меж, сільські поселення як центри організації, тісні системні зв’язки, відкритість, самостійність та взаємозалежність розвитку, наявність організаційно-управлінської підсистеми.

Встановлено, що у практиці управління та в дослідженнях сільських територій основні пріоритети надані соціальному (сільське населення) та галузевому (виробництво) підходам. Між тим аграрне виробництво та інші види діяльності на селі надзвичайно ресурсозалежні, територіально детерміновані. Без раціонального ресурсокористування, ресурсозбереження, використання існуючих резервів вирішувати соціальні та виробничі проблеми дуже складно. Але ефективність ресурсокористування різко знизилася, увага владних структур до цієї проблеми – зменшилася. Тому вважаємо, що питання ресурсозабезпечення сільських територій та механізм їх вирішення повинні зайняти належне місце і у теорії досліджень, і у практиці господарювання.

Нині існує гостра потреба у розробленні структурної схеми, обґрунтуванні нових підходів, алгоритмів, методів і дослідницьких технологій комплексного аналізу стану сільських територій та їхніх господарських структур. На наш погляд, важливою складовою у проведенні досліджень сучасного стану сільських територій є застосування технологій геоінформаційного моделювання і картографування сировинно-ресурсної, працересурсної, економічної, соціальної, природно-географічної та екологічної складових агрогеографічних геосистем. Ці технології дозволяють підвищити об’єктивність оцінювання еколого-економічного і соціально-демографічного стану сільських територій, інтерпретування отриманих результатів і висновків, обґрунтування системи заходів, орієнтованих на розв'язання проблем сільської місцевості. Головним у спектрі цих завдань є створення й апробація логічно стрункої аналітико-синтезуючої схеми дослідження сучасного стану сільських територій та їхніх складових – природно-ресурсного і працересурсного потенціалу, населення, господарських об’єктів, соціально-демографічних, економічних та екологічних процесів і проблем.

На наш погляд, структурна схема комплексного дослідження сучасного стану сільських територій має включати наступний ряд кроків (рис.1).

При реалізації означеної програми досліджень необхідно виділити першочергові та віддалені (стратегічні) завдання і реалізувати їх у цій послідовності. Одержання високоякісної і достовірної інформації за результатами комплексного аналізу сільських територій, стану господарства, економічних, демографічних та екологічних проблем стане головною запорукою успішного вирішення завдань оптимального планування територіальної організації сільської місцевості, удосконалення соціально-економічних відносин на селі, оптимізації функціонування аграрної сфери господарського комплексу, використання переваг сучасного етапу його соціально-економічного розвитку та організаційно-економічних механізмів управління функціонуванням цих територій.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины