ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ




  • скачать файл:
Название:
ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У першому розділі – „Теоретичні основи організації ефективного виробництва м’яса великої рогатої худоби” – розкрито економічну сутність та  досліджено теоретико-методичні засади визначення категорії ефективності сільськогосподарського виробництва, обґрунтовано методичні підходи та систему показників оцінки економічної ефективності виробництва м’яса великої рогатої худоби в ринкових умовах господарювання, узагальнено зарубіжний досвід організації ведення галузі та її державної підтримки.

На сучасному етапі розвитку аграрної науки більшість економічних досліджень, незалежно від напряму та мети, мають бути спрямовані на пошук шляхів підвищення ефективності сільського господарства.

В економічній теорії ефективність, як одне з фундаментальних понять, охоплює всі сторони та явища суспільної життєдіяльності з точки зору їх виміру й оцінки. Загальновизнана методика визначення ефективності будь-якої діяльності базується на аналізі порівняння одержаного ефекту результату та використаних ресурсів або понесених витрат.

Позиція автора дисертаційного дослідження полягає в тому, що ефективність сільського господарства – економічна категорія, яка характеризує результат (або одержаний ефект) з точки зору відношення до межі оптимального використання виробничих можливостей і понесених на його досягнення витрат (ресурсів) у визначений проміжок часу.

З огляду на це значну увагу в роботі спрямовано на вивчення шляхів зменшення збитковості виробництва м’яса великої рогатої худоби і забезпечення його прибутковості на основі законів ринкової економіки та теорії оптимуму Парето.

Дослідження побудовано на теоретико-методологічних підходах, запропонованих М.П. Тодаро, який розглядає ефективність, як загальну економічну категорію з точки зору ефективності розподілу ресурсів та економічної ефективності, що забезпечує виробництво максимально можливого обсягу продукції при заданій величині ресурсів та максимально можливого по величині вартості продукту із застосуванням ресурсозберігаючих технологій та з урахуванням наявності платоспроможного попиту.

Проблема підвищення ефективності виробництва м’яса великої рогатої худоби розглядається здобувачем в аспекті пошуку оптимального рішення з урахуванням необхідності збільшення пропозиції, задоволення попиту споживачів, ресурсоощадливого конкурентоспроможного виробництва і формування на ринку рівновигідних відносин між усіма його учасниками.

Суть досліджуваної проблеми полягає в тому, щоб на кожну одиницю понесених трудових, матеріальних та фінансових витрат забезпечити максимально можливе збільшення виробництва продукції та підвищення рівня прибутковості.

Обґрунтовується теза, що в сучасних умовах недостатньо визначати ефективність тільки за одним показником рівня рентабельності.

Необхідно проаналізувати весь процес виробництва з точки зору досягнення межі ефективного використання виробничих можливостей, що цілком узгоджується із сучасними поглядами багатьох відомих західних і вітчизняних економістів, які пропонують застосовувати з цією метою Data envelopment analysis (надалі DEA), що в перекладі означає „ Аналіз оболонки даних ”.

Суть даного методу полягає у визначенні відстані від точки розміщення одного із підприємств досліджуваної сукупності до кривої ефективності, яка, на думку провідних західних економістів, знаходиться на межі виробничих можливостей використання їх економічного потенціалу.

Ця межа відображає такий економічний стан, за якого будь-яке збільшення виробництва одного виду продукції не призводить до зменшення іншого. Економічна ефективність при цьому визначається, як різниця вартості втрачених можливостей збільшення виробництва продукції (прибутковості або окупності витрат) за умов переходу від неоптимального поєднання ресурсів до оптимального.

Для оцінки ефективності виробництва м’яса великої рогатої худоби доцільно застосувати системний багаторівневий підхід, при якому за критерій слід брати прибутковість, ресурсоощадливість, оптимальний розподіл ресурсів і досягнення межі виробничих можливостей з урахуванням економічної, соціальної, технологічної, біоенергетичної та екологічної її видів.

Зарубіжний досвід організації виробництва м’яса великої рогатої худоби переконливо доводить, що запорукою ефективного і прибуткового ведення галузі є раціональне поєднання селекційно-племінної роботи, інтенсивне вирощування і відгодівля молодняку, використання біоенергетичних технологій переробки гною, державна підтримка та розвиток м’ясного скотарства.

У другому розділі – „Стан галузі та економічна ефективність виробництва м’яса великої рогатої худоби в Кіровоградській області” – проведено системний аналіз виробництва м’яса великої рогатої худоби в досліджуваній області, що ґрунтується на порівнянні тенденцій розвитку, які склалися в Україні, здійснено розрахунок економічної ефективності та розкрито резерви зниження витрат на основі підвищення концентрації і спеціалізації виробництва, використання ресурсоощадливих технологій.

Традиційно в Україні м’ясо великої рогатої худоби мало найбільшу питому вагу в структурі виробництва всіх його видів, зокрема у 2000 р. – 45,4 %.

Внаслідок значного скорочення поголів’я великої рогатої худоби, посилення тенденції до зменшення обсягів виробництва яловичини та прискореного розвитку свинарства і птахівництва у 2010 р. ця частка знизилася до 20,8 %.

Обсяги виробництва м’яса великої рогатої худоби в Україні скоротилися із 754,3 тис. т в 2000 р. до 427,7 тис. т у 2010 р.

Аналогічна динаміка спостерігалася в Кіровоградській області, де його виробництво знизилося із 24,1 тис. т до 16,6 тис. т, або майже в 1,4 рази

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)