УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ВИСТАВКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У РЕГІОНАХ



Название:
УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ВИСТАВКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У РЕГІОНАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та завдання дослідження, визначено його предмет та об’єкт, наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено дані апробації та публікації результатів дисертаційної роботи.

У першому розділі «Теоретико-методичні засади регіонального управління розвитком виставкової діяльності» узагальнено наявні теоретико-методичні підходи до розв’язання проблем регіонального управління, проведено аналіз цих підходів; розвинуто понятійно-термінологічний апарат, що використовується у сфері ВД та теорії регіонального управління; розроблено модель системи управління розвитком виставкової діяльності та відтворено схему змін в управлінні її розвитком в регіонах.

У ході аналізу наукових підходів до управління та порівнюючи різні наукові погляди на трактування понять «управління», «регіональне управління» було сформульовано ряд понять, які безпосередньо пов’язані з розвитком виставкової діяльності у регіонах. Надано визначення поняттю «виставкова діяльність», яка з позиції місцевих органів влади є ефективним інструментом реалізації регіональної політики, спрямованої на вирішення соціально-економічних завдань, які затверджені програмами регіонального розвитку та сприяють формуванню кластеру видів діяльності, що пов’язані з ВД і / або на розвиток яких ця діяльність безпосередньо впливає. Під поняттям «регіональне управління виставковою діяльністю» запропоновано розуміти систему заходів з планування, організації, мотивації і контролю, реалізація яких створює умови для діяльності суб’єктів ВД у регіоні та забезпечує такий їх розвиток, який відповідає та спрямований на досягнення загальних соціально-економічних цілей розвитку регіону в ринкових умовах господарювання з урахуванням структури економічного потенціалу регіону (тобто співвідношення, обсягів природно-ресурсного, інвестиційного, трудового, інноваційного потенціалів регіону). Під поняттям «управління розвитком виставкової діяльності в регіоні» запропоновано розуміти процес прийняття та реалізації управлінських рішень органів регіонального управління і місцевого самоврядування щодо розвитку ВД. Ці суб’єкти пов’язані з реалізацією регіональної політики розвитку ВД, під якою запропоновано розуміти сукупність цілей розвитку ВД у регіоні та організаційно-правових і економічних заходів, що розробляються органами державного і регіонального управління та місцевого самоврядування і до розробки яких можуть долучатися недержавні / громадські організації, окремі юридичні особи (наприклад, регіональні виставкові центри, підприємства-організатори ВЯЗ) з метою регулювання і координації ВД у регіоні та реалізації визначених цілей її розвитку з урахуванням економічної, історичної, соціальної, етнічної та екологічної специфік регіону. Розкриття сутності / уточнення трактування всіх вищезазначених понять дозволило більш чітко визначити цілі, функції та завдання суб’єктів управління розвитком ВД у регіоні.

В ході проведених досліджень встановлено, що система управління розвитком ВД у регіоні є складовою загальної системи регіонального управління та являє собою складну сукупність компонентів: органи управління, цільові стратегічні установки, принципи, функції, структури, ресурси, методи, технології та інструменти, тісно взаємозв’язані між собою, утворюючи інтеграційну цілісність і формуючи механізм впливу на регіональне господарство, потенціал, соціально-економічні процеси, умови життєдіяльності населення, організації та домашні господарства з метою підвищення якості життя населення регіону.

Обґрунтовано, що ефективність управління ВД у регіонах країни залежить від якості комплексної підтримки, яку мають отримувати як організатори ВЯЗ у регіоні, так і регіональні підприємства-експоненти. При цьому встановлено, що процес управління розвитком ВД у регіоні з часом змінюється. Це, з одного боку, обумовлюється змінами стадій життєвого циклу ВД у регіоні, а з іншого – необхідністю удосконалення самого процесу управління

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины