ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ



Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено мету, завдання, об'єкт, предмет і методи дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, зазначено зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами, з'ясовано ступінь апробації одержаних результатів дослідження.

У першому розділі "Теоретико-методичні засади побудови механізму земельних відносин в ринкових умовах" з'ясовано сутність дефініції "земельні відносини", визначено форми їх вияву, розкрито економічну сутність ринку землі та його роль у реалізації земельних відносин, обґрунтовано необхідність державного управління земельними відносинами в умовах формування ринку землі.

Земля - основне національне багатство, від ефективності використання якого залежить не лише рівень економічного розвитку, здоров'я та добробут нації, а й саме життя , адже земля як ґрунт - основа виробництва матеріальних благ. Тому земельні відносини займають центральне місце в суспільних взаємозв'язках кожної держави.

В економічній літературі є багато визначень поняття "земельні відносини" та  міркувань щодо їх місця в системі суспільних відносин, проте єдиного підходу немає. Здебільшого  вони оперті на поняття власності  на землю. Не ставлячи під сумнів той факт, що власність - ключовий аспект земельних відносин, на нашу думку, зазначене поняття значно ширше. Вважаємо: земельні відносини слід розуміти як сукупність суспільних відносин, базованих на володінні, користуванні, розпорядженні, управлінні обмеженими земельними ресурсами та їх охороні, що відбувається на державному, регіональному і локальному рівнях, які є складовою всієї системи виробничих відносин кожної - і нинішньої - історичної епохи.

Значна частина земельних відносин реалізується через ринок землі. Ми вважаємо, що ринок землі являє собою складну систему економічних і правових відносин, що виникають між державою, фізичними та юридичними особами на підставі передачі землі у власність чи користування за нормами чинного законодавства - за допомогою ринкової інфраструктури - для здійснення ефективної господарської діяльності.

Під регіональним ринком земельних ресурсів ми пропонуємо розуміти систему економічних і правових відносин, що склалися між суб'єктами господарської діяльності у певному регіоні на підставі купівлі-продажу, оренди, обміну та застави обмежених земельних ресурсів - за допомогою ринкової інфраструктури - на основі конкурентного попиту та пропозиції, з урахуванням діючих в цьому регіоні цін на землю для здійснення ефективної господарської діяльності.

Для забезпечення передумов ефективного функціонування регіонального ринку земельних ресурсів необхідні певні умови.  (рис.1.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины