ЕКОЛОГІЧНА СКЛАДОВА СУСПІЛЬНОГО ВІДТВОРЕННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ




  • скачать файл:
Название:
ЕКОЛОГІЧНА СКЛАДОВА СУСПІЛЬНОГО ВІДТВОРЕННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету та завдання, сформульовано об’єкт, предмет і методи дослідження, показано наукову новизну та практичне значення дисертаційної роботи, надано відомості щодо апробації результатів, публікацій, а також структури та обсягу роботи.

У першому розділі роботи «Методологічні основи дослідження екологічної складової суспільного відтворення» розглянуто діалектику взаємодії суспільства і природи у різні історичні періоди, розкрито особливості суспільного відтворення в умовах глобалізації, оцінено екологічну складову та теоретичні підходи до вирішення екологічних проблем сучасного відтворення.

Система відносин у тріаді «людина–суспільство–природа» має еволюційний характер. Її результати, форми та наслідки змінюються протягом історичного розвитку людського суспільства, починаючи з появи перших сільськогосподарських технологій, поділу праці та закінчуючи масштабним впровадженням результатів науково-технічного прогресу в суспільну практику, висуванням на перший план інформаційних і комунікаційних технологій та процесами глобалізації в цілому. Сучасні еколого-економічні відносини ґрунтуються більшою мірою не на партнерстві та коеволюції з природою, відповідальності за долю планети та людства, а на підкоренні та відчуженні від неї.

Техногенний тип економічного зростання характеризується взаємодією двох суперечливих тенденцій: постійне збільшення виробництва засобів споживання і зниження ресурсного потенціалу природи.

Суспільне відтворення як комплексний процес руху суспільного виробництва, який постійно повторюється і відновлюється та у сукупності з безперервним створенням основ для цього руху являє собою суспільний розвиток. У роботі наголошується на виключну роль та значення екологічного фактора, його тісний зв'язок з поняттям «продуктивні сили суспільства». Від доцільності використання суспільством природних благ і забезпечення перспективності виробничих факторів залежать здоров'я людей, стан засобів виробництва та потенційні можливості суспільного розвитку взагалі. При цьому розгляд навколишнього природного середовища в роботі не обмежується лише розглядом природних сировинних і енергетичних ресурсів.

Особливе місце належить екосистемним функціям природи (екопослугам), які впливають на якісні характеристики відтворення засобів виробництва і людини як економічного і біо-соціо-духовного агента.

Дисертант відзначає, що природа із сукупністю її елементів та екосистемних функцій є не тільки споконвічною передумовою всякого виробництва та джерелом задоволення матеріальних і духовних потреб людини, але і основою збереження людини як біологічного і соціального організму та його природних умов життєдіяльності (рис 1). Тобто стосовно людини і суспільства природне середовище виступає відповідно у двох формах: соціально-економічній та соціально-екологічній.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)