ФОРМУВАННЯ РЕСУРСІВ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ ТА ЇХ ОПТИМІЗАЦІЯ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ РЕСУРСІВ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ ТА ЇХ ОПТИМІЗАЦІЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів; визначено особистий внесок здобувача; відображено результати апробації дисертації; наведено інформацію щодо опублікованих за темою дисертації робіт; структуру і обсяг дисертації.

У першому розділі «Формування ресурсної бази комерційних банків» на основі наукових досліджень сучасної літератури визначено економічну сутність категорій «банківські ресурси», «ресурсна база» та розкрито авторське бачення їх сутності; обґрунтовано розвиток механізму формування власного капіталу банку на основі системної оцінки; удосконалено методологічний підхід щодо створення меморандуму депозитної політики з виділенням найбільш суттєвих етапів її складання.

За результатами дослідження різних точок зору вчених стосовно визначення поняття «банківські ресурси», встановлено, що відмінності в його трактуванні пов'язані з поступовим пізнанням відносин взаємозалежності чинників, неоднаковим їх розвитком в країнах, зосередженням уваги дослідників на окремих сторонах організації відносин по формуванню банківських ресурсів.

З урахуванням вище наведеного, сформульовано авторське поняття банківських ресурсів – як грошових коштів та вираженої в грошовій формі частки майна, що знаходяться у розпорядженні банків і використовуються ними для здійснення банківських операцій і надання банківських послуг для отримання прибутку. В результаті проведеного дослідження доведено, що категорії «банківські ресурси», «ресурсна база банку» та «банківський капітал» щільно пов’язані між собою, тобто ці поняття є складовими капіталу комерційного банку і впливають на його діяльність, що спрямована на одержання прибутку. Оцінка існуючих підходів до управління ресурсною базою комерційних банків дозволила визначити складність, динамічність та багатоаспектність цього процесу, що включає використання фінансових методів, важелів та відповідного забезпечення.

Важливу роль в складі банківських ресурсів відіграє власний капітал. Для удосконалення структури ресурсів комерційних банків, визначення сутності і поняття «власний капітал» було запропоновано класифікацію видів власного капіталу комерційного банку шляхом його систематизації та групування в залежності від макроекономічних чинників, що впливають на діяльність всіх банків, та мікроекономічних, що впливають на роботу кожного конкретного банку. У зв’язку з цим, в дисертації проведено аналіз щодо удосконалення ресурсів банку, а також резервів збільшення власного банківського капіталу. Використання науково - методичних підходів до управління власним капіталом банків дозволило виділити функції, що виконує банківський капітал; здійснити їх розподіл на мікроекономічні та макроекономічні.

З метою удосконалення ресурсної бази банків в дисертації було уточнено схему ресурсної бази комерційних банків України, яка побудована з урахуванням управління банківськими ресурсами, а саме: плануванням зростання ресурсів комерційних банків за рахунок залучених коштів, прийняттям управлінських рішень щодо залучення та розміщення грошових коштів.

Пасивні операції дозволяють залучати в банки грошові кошти, що вже знаходяться в обігу, нові ресурси формуються банківською системою в результаті активних кредитних операцій. Саме тому, зазначена наявність взаємозв’язку між активними і пасивними операціями банків надає змогу схематично відобразити вплив активних операцій на пасиви комерційних банків.

Дослідження провідних науковців показало що, завданнями депозитної політики банку, є методологічний підхід до складання меморандуму депозитної політики, що дозволить на меті якісного управління банківськими ресурсами в дисертації визначити найбільш суттєві етапи при складанні меморандуму.

У другому розділі «Оцінка ресурсного портфеля комерційних банків» досліджено банківські ресурси Донецької області та України в цілому; проведено аналіз динаміки депозитних операцій і оцінено депозитну політику банків; здійснено оцінку ефективності управління запозиченими ресурсами комерційних банків та розроблено методику оцінки готовності банківських установ до впровадження нових механізмів управління ресурсним потенціалом комерційних банків.

За результатами дослідження стану та ресурсів комерційних банків України і Донецької області (табл.1) було визначено позитивну тенденцію їх зростання як за рахунок залучених коштів, так і завдяки нарощуванню власного капіталу банків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)