ГЛОБАЛІЗАЦАЦІЯ ФІНАНСОВИХ СИСТЕМ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ



Название:
ГЛОБАЛІЗАЦАЦІЯ ФІНАНСОВИХ СИСТЕМ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, проаналізовано ступінь її розробки у працях вітчизняних та зарубіжних учених, показано зв'язок роботи з науковими програмами й темами, викладено мету й завдання дослідження, сформульовано об’єкт, предмет, визначено методи дослідження, наукову новизну отриманих результатів та їхню практичну застосовність.

У першому розділі «Теоретичні основи дослідження фінансової глобалізації» розглянуто теоретичні основи аналізу фінансової глобалізації, визначено зміст, фактори та еволюцію цього процесу; розкрито вплив фінансової глобалізації на національні фінансові системи; проаналізовано основні методи вимірювання фінансової глобалізації та визначено динаміку її сучасних процесів.

Фінансова глобалізація є багатофакторним та суперечливим процесом, що зумовлює складність у дослідженні її впливу на національні фінансові системи. У результаті узагальнення теоретичних поглядів на визначення фінансової глобалізації було виявлено, що більшість з існуючих підходів характеризує лише окремі форми прояву цього процесу. Як результат, в роботі запропоновано авторське визначення «фінансової глобалізації», яке ґрунтується на попередніх підходах, проте є більш комплексним та системним і визначає суть, зміст та результат цього процесу. Так, на думку дисертанта, фінансова глобалізація – об’єктивний процес розвитку сучасної глобальної фінансової системи, що виявляється у зростанні взаємозалежності та взаємопроникнення національних фінансових систем на основі вільного та ефективного руху капіталу між країнами та приводить до формування цілісного та єдиного глобального фінансового середовища.

Водночас у результаті систематизації теоретичних підходів до класифікації чинників розвитку фінансової глобалізації, автор виявив необхідність у вдосконаленні наявних підходів шляхом виділення двох груп чинників: загальні та специфічні. Такий розподіл дозволить більш комплексно охарактеризувати фактори, які визначають розвиток фінансової глобалізації. До загальних чинників у дисертаційній роботі автор зарахував: політико-економічні (перенесення регуляторних повноважень із державного на міжнародний або наднаціональний рівень, підвищення ролі зростаючих ринків у формуванні міжнародної фінансової політики, зростання обсягів світової торгівлі та світового ВВП та ін.); інституційно-регуляторні (лібералізація національних фінансових ринків, створення зон вільної торгівлі та руху капіталу, посилення ролі ТНК та міжнародних організацій), інформаційно-інноваційні (розвиток інформаційних технологій, поширення фінансових інновацій) та психологічно-гуманітарні (інтернаціоналізація споживчих уподобань, вимог до якості робочої сили та ін.). До специфічних – структурні (випереджаюче зростання міжнародних потоків капіталу в порівнянні із зростанням світової торгівлі та ВВП, збільшення частки зростаючих ринків у структурі міжнародних потоків капіталу), ринкові (формування інноваційних послуг та нових фінансових інструментів, підвищення конкуренції на міжнародних фінансових ринках тощо), інтеграційні (фінансова інтеграція в рамках регіональних угруповань), валютні (формування біполярної світової валютної системи, створення валютних союзів) та інші.

Дослідження етапів еволюції фінансової глобалізації виявило необхідність в уточненні основних етапів цього процесу. Як результат, їх було удосконалено шляхом узагальнення та систематизації, виділення нового етапу розвитку фінансової глобалізації, який розпочався із настанням глобальної фінансової кризи у 2008 р. та характеризується зменшенням міжнародних потоків капіталу, реформуванням світової фінансової архітектури та посиленням ролі зростаючих ринків у глобальних фінансових процесах. Отже, процес взаємопроникнення та взаємозалежності національних фінансових систем пройшов п’ять етапів еволюції: 1) етап становлення фінансової глобалізації (1870-1914); 2) етап світових війн та Великої депресії як факторів послаблення процесів фінансової глобалізації (1914-1945); 3) етап відновлення фінансово - глобалізаційних процесів (1945-1976); 4) етап  інтенсивного розвитку фінансової глобалізації (1976-2008); 5) етап глобальної фінансової кризи та формування нових засад розвитку фінансової глобалізації (2008 – теперішній час). Ці етапи характеризуються як періодами інтенсивного зростання міжнародної мобільності капіталу, зокрема під час введення фіксованих та плаваючих валютних курсів, так і суттєвим зменшенням обсягів міжнародних потоків капіталу, зокрема під час періоду світових війн, Великої депресії, регіональних і глобальних фінансових криз.

Дослідження впливу фінансової глобалізації на національні фінансові системи дало змогу формалізувати системно-структурні взаємозв’язки цього процесу. Було виділено основні чинники, що впливають на розвиток фінансової глобалізації. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины