ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ




  • скачать файл:
Название:
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У першому розділі «Теоретичні та методичні засади ефективності виробництва молока»  досліджено теоретичні аспекти економічної ефективності виробництва молока, узагальнено і сформульовано сутність ефективності, критерії та систему показників її оцінки в молочному скотарстві сільськогосподарських підприємств; узагальнено методичні підходи до визначення показників економічної ефективності виробництва молока.

Поняття «ефективність» по-різному трактується у вітчизняній і зарубіжній літературі. Єдиним, що об’єднує усі трактування цього терміна, є відображення співвідношення між результатом діяльності та витраченими для  цієї діяльності ресурсами. Неоднозначність підходів проявляється у розумінні суті, ієрархії показників та структурі і дієвості витрат виробництва молока, що спрямовані на отримання прибутку.

В основу трактування поняття «ефективність» пропонується покласти порівняння результатів виробництва та понесених витрат, які знаходяться під впливом природно-кліматичних умов та дії науково-технічного прогресу.

Ефективність аграрного виробництва взагалі і виробництва молока зокрема має розкрити вартісні величини, отримані внаслідок виробничої діяльності. Саме тому ефективність виробництва молока може виступати не тільки як основна передумова розширеного відтворення, а також як оціночний показник для вияв­лення сільськогосподарськими підприємствами релевантних та альтернативних варіантів при виборі виробничих ресурсів, порід тварин, спрямованих на виявлення резервів виробництва, для оцінювання функціонування як усього підприємства в цілому, так і кожної ланки окремо. Це значною мірою може бути мотивацією для зміцнення режиму економії матеріальних та фінансових ресурсів. Тому в прак­тичному розумінні поняття «економічна ефективність» вимагає чіткого уявлення про конкретні механізми її підвищення, якими можуть бути: підвищення продуктивності тварин на основі збалансованої кормової бази; раціональне співвідношення рівнів спеціалізації, концентрації та регіональної кооперації виробництва; удосконалення цінового та фінансових механізмів на рівні держави; використання енерго-ощадних технологій; зміцнення внутрішнього господарського розрахунку з застосуванням бюджетування та мотивації праці.

Достатньо дискусійною в економічній літературі залишається методика визначення показників економічної ефективності виробництва молока. Не існує єдиної думки щодо визначення узагальнюючого показника ефективності чи
системи показників. На нашу думку, таким узагальнюючим показником повинен виступати рівень віддачі використаних активів на виробництво молока.

Для прийняття оптимальних управлінських рішень, поряд з визначенням узагальнюючого показника, необхідно проводити якісний аналіз із застосуванням системи показників. Якісний аналіз суттєво сприяє розробці управлінського рішення, побудові його моделі. Відзначено, що підхід до побудови моделі є індивідуальним, і менеджер повинен сам обирати, за якою моделлю він готуватиме рішення. При якісному аналізі прогнозування результативних показників необхідно враховувати можливість його здійснення за функціональною чи стохастичною залежністю. Дослідження показали, що в
сільськогосподарському виробництві результативні показники здебільшого формуються за стохастичною залежністю і для їх прогнозування використовують відповідні функції. Стохастична залежність передбачає залучення системи показників, які містять характеристику всіх видів ефективності (технологічної, економічної, соціальної та екологічної).

В умовах ринкових відносин також виникає необхідність виділення групи показників маркетингової ефективності, які характеризують результативність виробництва та функціонування системи збуту молока.

Доведено, що для подолання кризового стану молочної галузі існує необхідність застосування режиму економії виробничих запасів, праці, енергоносіїв, нормативи використання яких повинні закладатися у технологічних картах і відповідних бізнес-планах виробництва молока.

У другому розділі роботи «Рівень та тенденції зміни ефективності виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах» проаналізовано стан розвитку молочного скотарства та ефективність виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах з урахуванням зональних особливостей, досліджено особливості процесу ціноутворення на ринку молока в різних природно-економічних зонах України.

За аналізований період галузь молочного скотарства Харківської області, як і країни в цілому, незважаючи на всі спроби держави стосовно її підтримки, опинилася в затяжній кризі, наслідками якої є зменшення поголів’я корів та обсягів виробництва молока. Динаміку виробництва молока за категоріями господарств України за останні роки наведено на рисунку.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)