ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ САНАТОРНО-КУРОРТНИХ ЗАКЛАДІВ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ САНАТОРНО-КУРОРТНИХ ЗАКЛАДІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів в роботі.

У першому розділі - «Теоретичні засади фінансового забезпечення розвитку санаторно-курортних закладів як складової соціальної сфери держави» - обґрунтовано необхідність розвитку санаторно-курортних закладів як складової соціальної сфери, досліджено сутність, особливості та джерела фінансового забезпечення розвитку санаторно-курортних закладів (СКЗ).

У роботі застосовано історичній підхід до аналізу розвитку СКЗ в Україні, починаючи з радянських часів, що дозволило виявити специфіку їх функціонування.

Встановлено, що на момент отримання незалежності в Україні було створено потужну матеріально-технічну базу санаторіїв-профілакторіїв та оздоровниць, яка не мала аналогів у світовій практиці, виконувала загальнонаціональну соціально значущу функцію з профілактики захворювання, реабілітації, лікування й мала безальтернативні методи лікування окремих захворювань.

Перехід України на нові умови господарювання передбачав подальший розвиток СКЗ і підвищення якості надання їх послуг завдяки дії ринкового механізму. Але, як показав досвід років незалежності України, приватизація та економічні перетворення негативно відобразились на діяльності СКЗ. Санаторно-курортна система залишилась практично без державного фінансування і підтримки.

За роки незалежності України фінансування програм з модернізації матеріальної бази СКЗ, фінансування наукових досліджень в області курортології або взагалі не відбувалося, або відбувалося в незначній частині. Це призвело до втрати потужної наукової бази з курортології і кваліфікованого персоналу. Встановлено, що негативні тенденції розвитку санаторно-курортної сфери зумовлені насамперед змінами у фінансовому забезпеченні.

Досліджено організаційне та нормативно-правове забезпечення функціонування СКЗ та розроблено їх класифікацію, відмінністю якої є урахування медичної спрямованості, сезонності, наявності лікувальних факторів і методів, форм власності та підпорядкованості, що дозволяє визначити їх місце у структурі галузей соціальної сфери та передбачити домінування відповідних джерел фінансування.

Доведено, що у сучасних умовах саме ефективність формування й використання фінансових ресурсів є одним з головних чинників забезпечення стійкого розвитку СКЗ. У зв’язку з цим, виділено етапи розвитку СКЗ залежно від трансформації джерел фінансування.

Запропоновано визначення сутності фінансового забезпечення розвитку СКЗ як процесу формування, розподілу і використання фінансових ресурсів, спрямованих на удосконалення фінансового механізму санаторно-курортних закладів, зростання обсягу та якості санаторно-курортних послуг.

Встановлено особливості фінансового забезпечення розвитку СКЗ, обумовлені соціальною спрямованістю їх послуг, комерційним інтересом власників або керівників, обмеженістю природних лікувальних ресурсів та курортного періоду.

Враховуючи сучасні фінансові умови функціонування та з метою удосконалення механізму фінансового забезпечення розвитку СКЗ поглиблено та розвинуто складові механізму фінансового забезпечення розвитку таких закладів, де джерела фінансового забезпечення становлять його найважливіший елемент поряд з принципами, формами, методами, фінансовими інструментами та фінансовими індикаторами (рис. 1).

Встановлений взаємозв’язок між складовими механізму фінансового забезпечення розвитку СКЗ надає можливість оптимізувати структуру джерел фінансування розвитку СКЗ за рахунок їх розподілу на основні й додаткові.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)