РАЗВИТИЕ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО ПРОИЗВОДСТВА РЕГИОНА



Название:
РАЗВИТИЕ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО ПРОИЗВОДСТВА РЕГИОНА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та завдання, предмет, об’єкт і методи дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, представлено їх апробацію, розглянуто публікації автора, структуру та обсяг дисертації.

Перший розділ «Наукові основи конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва регіону». У роботі зазначено, що у сучасних умовах соціально-економічного розвитку територіальних суспільних систем необхідно насамперед забезпечити продовольчу безпеку, що передбачає підвищення ефективності розвитку сільськогосподарського виробництва, враховуючи природно-ресурсний та економічний потенціали. Це зумовило вдосконалення теоретико-прикладних основ конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва регіону, враховуючи регіональні особливості його розвитку та конкуренті переваги. На підставі сучасних підходів до розуміння сутності поняття «агропромисловий комплекс» у роботі диференційовано функції, цілі і  призначення основних функціональних сфер АПК регіону. Обґрунтовано думку, що в умовах ринкової економіки  необхідно удосконалити видову структуру АПК регіону відповідно до потреб населення, сучасних технологій, нових ринків сільськогосподарської продукції та інше. Зазначено, що особливу увагу потрібно приділити формам організації сільськогосподарського виробництва, реформуванню видової структури продовольчого і не продовольчого комплексів, створенню транспортно-логістичної інфраструктури, оптимізації технологій обробки сільськогосподарських земель, що дозволить створити умови для забезпечення продовольчої безпеки регіону шляхом виробництва екологічно чистих і високоякісних продуктів харчування. Тобто відзначено, що продовольчу безпеку регіону потрібно розглядати як стан економіки, при якому гарантується фізична й економічна доступність харчових продуктів, які відповідають критеріям екологічної чистоти та харчової цінності, в обсягах, що відповідають раціональним нормам споживання продуктів, необхідних для активного і здорового способу життя.

Запропоновано підхід до визначення сутності, структури і функцій агропромислового комплексу в економіці регіону. Обґрунтовано думку, що цей комплекс являє собою виробничо-територіальну систему, в межах якої організовано сільськогосподарське виробництво з урахуванням природно-ресурсного потенціалу і соціально-економічних особливостей регіону, основною метою функціонування якого є виробництво сільськогосподарської продукції для населення (рис.1). Зазначено, що основні напрями діяльності агропромислового комплексу зумовлені сферою сільськогосподарського виробництва, відповідно до спеціалізації якого формуються сфера виробництва засобів виробництва і сфера переробки сільськогосподарської сировини. Враховуючи те, що стратегічною метою розвитку агропромислового комплексу регіону є забезпечення продовольчої безпеки, оптимізація природокористування, розвиток сільських територій, наповнення дохідної частини бюджету та підвищення рівня конкурентоспроможності АПК, запропоновано сферу сільськогосподарського виробництва розглядати як основу агропромислового комплексу регіону. Ґрунтуючись на результатах аналізу сучасних підходів до визначення сутності понять «конкурентна перевага», «конкурентоспроможність» «конкуренція», автором зроблено висновок про те, що переваги суб’єкта ринкового середовища зумовлюються ефективністю використання ресурсів і дозволяють утримувати позиції в конкурентному середовищі, забезпечуючи його конкурентоспроможність. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины