ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ М\'ЯСОПРОДУКТІВ



Название:
ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ М\'ЯСОПРОДУКТІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У першому розділі «Теоретичний базис формування конкурентного регіонального ринку м'ясопродуктів» визначено ринкові механізми в регіональних виробничих системах АПК; досліджено м’ясопродуктовий підкомплекс як цілісну виробничо-економічну систему; досліджено економічний механізм конкуренції регіонального ринку продовольства; визначено механізми захисту внутрішнього ринку продукції тваринництва від імпорту.

В результаті дослідження встановлено, що ринок м'ясопродуктів є системою економічних відносин виробників продуктів тваринництва, підприємств, що переробляють м'ясну сировину, оптової, роздрібної торгівлі й кінцевих споживачів. Його особливостями є: масовість і різноманіття продукції; зв'язок з унікальною галуззю – тваринництвом; сезонність поставок і переробки худоби з використанням спеціальних камер для охолодження, заморозки й зберігання м'ясної сировини; обмежені строки зберігання сировини й готової продукції без спеціальної обробки; високі вимоги до якості; залежність якості готової продукції від вихідної сировини;  багатокомпонентний склад вихідної сировини; низька транспортабельність, швидкі зміни якості, обмеженість радіусу доставки без спеціальної обробки й спеціалізованих транспортних засобів.

Регіональний ринок м'ясопродуктів являє собою сукупність всіх угод, здійснюваних на даній території (у регіоні) по реалізації худоби, птиці, м'яса й м'ясних продуктів, і пов'язаних із цим соціально-економічних відносин. Пропозиція або ринкові фонди в регіоні формують місцеві виробники худоби, птиці й м'ясної продукції, а також завезення з інших регіонів або з-за кордону. Обсяг попиту, або рівень попиту, визначається сукупним попитом населення з урахуванням рівня доходів населення й динаміки рівня цін на м'ясні продукти.

В результаті дослідження виділені специфічні фактори, властиві ринку м'ясних продуктів, а також визначено економічні і політичні фактори, що дозволяє підвищити якість дослідження розвитку регіонального ринку м'ясної продукції в динаміці (табл. 1).

Під конкурентним середовищем м'ясопродуктів слід розуміти сформовану, соціально-економічну систему, де функціонують підприємства різного цільового призначення й форм власності, що характеризуються тісними зв'язками із сільськогосподарським і матеріально-технічним виробництвом і товари, що поставляються, на ринок для кінцевого споживання й подальшої переробки. Конкурентний ресурсний потенціал є системою елементів, що забезпечують можливість безперервної реалізації продукції з унікальною товарною перевагою, що відповідає за якісними і вартісними характеристиками перевагам населення й вимогам технічного регламенту, при повному відшкодуванні витрат на виробництво й формування необхідних нагромаджень.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины