Проблеми підвищення ефективності інвестиційної діяльності страхових компаній регіону та шляхи їх вирішення



Название:
Проблеми підвищення ефективності інвестиційної діяльності страхових компаній регіону та шляхи їх вирішення
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст ДИСЕРТАЦІЙНОЇ роботи

 

У першому розділі «Теоретико-методологічні аспекти інвестиційної діяльності страхових компаній» розкрито сутність страхування як складової частини регіональної економіки та принципи державного регулювання в контексті його суспільного призначення. Визначені три організаційні форми страхового фонду. З’ясовано місце та роль страхування в системі страхового захисту в умовах ринкових перетворень.

Доведено, що зміст страхування на сучасному етапі розвитку суспільства перетворюють його на особливий фінансовий інструмент, об’єктивно необхідний у ринковій економіці. За допомогою страхування залучаються і вигідніше використовуються матеріальні засоби|кошти| страхувальника, які до цього були в резервному фонді|фундації| самострахування|. Отже, створюються додаткові сприятливі умови для формування і поповнення ринку вільного капіталу, необхідного для ринкової економіки. Великі можливості страхових компаній, особливо страхування життя, в нагромадженні капіталу створюють передумови до підвищення їхньої ролі в ринковій економіці та посиленні конкуренції між фінансово-кредитними установами.

Відзначено, що однією з найважливіших умов забезпечення платоспроможності страховиків є наявність страхових резервів, достатніх для майбутніх виплат страхових сум і страхових відшкодувань. Ресурси, отримані страховиком у результаті страхової діяльності та акумульовані у резерви, дозволяють страховим компаніям займатися інвестиційною діяльністю та із року в рік збільшувати інвестиції у високоприбуткові довгострокові цінні папери. Інвестування страхових фондів істотно відрізняється від інших видів інвестиційної діяльності. Це пов'язано як з ризиковою природою страхування, так і з тим фактом, що страхові фонди є лише тимчасово вільними засобами, які у будь-який час можуть зажадатися для виконання страхових зобов'язань. Тому в інвестиційній практиці страхових організацій були вироблені власні принципи розміщення засобів страхових резервів, основні цілі, що поєднують в собі завдання як інвестиційної, так і страхової діяльності.

Аргументовано, що принцип створення позикового капіталу однаковий в усіх страхових компаніях, проте у компаній страхування життя накопичення мають триваліший і стійкіший характер, що надає їм переваги під час проведення інвестиційних операцій. Компанії страхування майна і від нещасних випадків використовують страховий резерв переважно на грошовому ринку.

Підкреслено, що страхові компанії виявляються в значній мірі залежними від положення справ на грошовому і фінансовому ринках, несучи інвестиційний ризик. Це змушує їх до проведення досить обережної інвестиційної діяльності. Приймаючи рішення щодо вкладання коштів у той чи інший об’єкт інвестицій, страхові компанії повинні визначитися з цілями та строками інвестування, проаналізувати можливі вигоди та доходи від альтернативного використання капіталу, а також виявити ризики, пов’язані з інвестуванням. Кошти страховика повинні розміщуватись з урахуванням принципів безпечності, прибутковості, ліквідності та диверсифікованості Обґрунтовано, що принципи інвестування визначаються особливостями конкретних видів страхування. Найбільш істотні відмінності спостерігаються при розміщенні засобів страхових фондів, по страхуванню життя і ризиковим видам страхування (табл.1).

Страхові компанії, отримуючи прибуток від інвестиційної діяльності, дістають змогу знижувати тарифи на страхові послуги, збільшувати власні резерви, здійснювати відрахування до бюджету, стимулювати персонал, збільшувати дивіденди своїх акціонерів. Страхові ресурси через систему інвестування сприяють розширенню виробництва.

Враховуючи, що останнім часом активізується інвестиційна діяльність вітчизняних страхових компаній і підвищується роль страхування у поліпшенні стану грошового обігу, відзначено, що інвестиційний потенціал страхових компаній України має тенденцію до зростання.

Враховуючи важливість страхової та інвестиційної діяльності страховиків, держава здійснює її регулювання. Державне регулювання являє собою створення країною рамкових умов для функціонування страхового ринку, у межах яких його суб'єкти вільні в прийнятті своїх рішень.

У другому розділі «Аналіз інвестиційної діяльності страхових компаній» розглянуто сучасний стан та проблеми розвитку інвестиційної діяльності страхових компаній. Визначено, що економічно обґрунтоване розміщення інвестиційних ресурсів в першу чергу дає можливість страхової організації зберегти реальну вартість залучених засобів страхувальників. До того ж, наявність ефективної інвестиційної стратегії дозволяє використовувати у своїх інтересах значні суми резервів, приносячи організації відчутний дохід.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины