ВІДТВОРЕННЯ І РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ



Название:
ВІДТВОРЕННЯ І РОЗВИТОК ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі Теоретичні засади відтворення економічного потенціалу регіону розглянуто сутність суспільного відтворення економічного потенціалу регіону та його структуру, інвестиційно-інноваційний потенціал регіону як основу відтворення  економічного потенціалу, визначено роль трудового і виробничого потенціалів у відтворенні економічного потенціалу регіону.

Доведено, що підвищення економічної самостійності регіонів є об’єктивно необхідним процесом, який зумовлюється тим, що у складній багаторівневій структурі національної економіки регіон стає важливим фактором стабілізації економічної ситуації і сталого соціально-економічного розвитку, що, у свою чергу, пов’язано з посиленням відтворювальних процесів і, перш за все, процесів, які враховують природно-ресурсний потенціал регіону (рис.1). Це у значній мірі привернуло увагу до питань відтворення на рівні регіону, оскільки економічна сталість господарських суб’єктів в умовах значних диспропорцій відтворювальних співвідношень стає однією з ключових.

Узагальнюючи досвід попередніх досліджень, основні структурні елементи економічного потенціалу можна визначити як: виробничий, трудовий, інвестиційний, інноваційний, соціальний, природно-ресурсний, геополітичний, фінансовий, експортний потенціали та інфраструктуру. Сутність економічного потенціалу полягає в забезпеченні прогресу в розвитку продуктивних сил, виробничих відносин та надбудови. Дослідження потенціалу регіону у всій сукупності його складових за допомогою аналізу регіональної ситуації дозволяє виявити спектр регіональних можливостей в контексті наявних можливостей їх реалізації в тих напрямках, які визначаються задачами ефективної регіональної політики. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины