НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ



Название:
НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, об’єкт і предмет дослідження, визначено наукову новизну одержаних результатів і їхнє практичне значення, відображено апробацію результатів дослідження.

У першому розділі роботи «Наукові основи формування й функціонування ринку електроенергії» обґрунтовано науково-методичні  положення формування ринку електроенергії, розвинуто підходи до визначення соціально-економічної сутності поняття «якість електроенергії», досліджено передумови й напрями подальшого розвитку ринку електроенергії.

Визначено, що проведення ринкових реформ у сфері електроенергетики супроводжується складними процесами формування законодавчої та регуляторної бази, розвитку конкуренції, розмежування типів діяльності, заходів та інструментів їхнього регулювання. Запропоновано розглядати ринок електроенергії як єдину впорядковану систему взаємовідносин між суб'єктами господарської діяльності при здійсненні операцій у процесі купівлі–продажу електроенергії. Установлено, що за діючим законодавством виділяють оптовий і роздрібний ринок електроенергії, регулювання якого здійснює Національна комісія регулювання електроенергетики. Обґрунтовано доцільність виділення регіонального ринку електроенергії.

Досліджено особливості формування регіонального ринку електроенергії, які визначаються станом пропозиції, попитом і ціною на електроенергію; визначено специфічні риси формування й функціонування цього ринку, а саме: жорсткість зв'язку виробництва та споживання електроенергії, залежність попиту на електроенергію від умов енергоринку, обмеженість асортименту продукції та товарів-субститутів, якість електроенергії, зростання втрат електроенергії під час її передачі на великі відстані. Обґрунтовано, що реалізована в Україні модель ринку «Єдиного покупця» не відповідає сучасним вимогам сталого функціонування електроенергетики України, стримує подальший розвиток ринкових відносин у галузі. Доведено доцільність переходу до більш ефективної й орієнтованої на споживачів нової моделі ринку електроенергії – ринку двосторонніх контрактів з балансуючим ринком, що вимагає запровадження нової системи відносин у сфері виробництва й реалізації електроенергії між великими виробниками та споживачами.

Узагальнено наукові підходи до понять «якість», «якість продукції», що дало змогу з’ясувати соціально-економічну сутність поняття «якість електроенергії», яке становить не лише технічну, а й економічну категорію, що істотно впливає на суспільну й ринкову вартість, виступає як невід'ємний елемент товарно-грошових відносин і задоволення потреб споживачів в електроенергії за оптимальною ціною на основі конкуренції між виробниками та постачальниками, розглядається як вагомий фактор інноваційного розвитку й ефективного господарювання, раціонального використання енергоресурсів.

Установлено зв’язок між якістю електроенергії й економічним збитком, що виникає в разі поставки електроенергії низької якості. За оцінками фахівців, в Україні економічні втрати від низької якості електроенергії становлять понад 1 млрд грн на рік. Доведено, що економічні збитки впливають на найважливіші показники соціально-економічного розвитку регіону (обсяг промислового виробництва в галузі, обсяг промислового виробництва в регіоні, ВРП, ВВП), а також призводять до порушення стабільності функціонування економічної системи регіону та його виробничо-технологічних підсистем. Запропоновано оцінювання якості електроенергії здійснювати шляхом розрахунку економічного збитку споживачеві в разі постачання електроенергії, параметри якої знаходяться поза межами показників, визначених Державним стандартом.

Проаналізовано наявні моделі ринку електроенергії й особливості реформування електроенергетичної галузі в зарубіжних країнах у контексті надійності та якості електропостачання. Обґрунтовано доцільність розвитку регіонального ринку електроенергії, що вимагає розбудови такої моделі його функціонування, у якій споживачі мають виступати як повноцінні учасники ринку.

Доведено, що в Україні необхідне вдосконалення чинного законодавства, що має відповідати сутності проведення ринкових реформ у галузі, формування вертикалі спеціалізованих структур державного регулювання як на державному, так і на регіональному рівні, а також мобільність і гнучкість в ухваленні рішень для забезпечення оперативного коригування процесів на ринку електроенергії, моніторинг функціонування регіонального ринку електроенергії.

У другому розділі роботи « » проаналізовано стан національного та регіонального ринку електроенергії й установлено особливості його функціонування на прикладі Запорізького та Сумського регіонів; досліджено чинники, що заважають ефективному функціонуванню регіональних ринків електроенергії; здійснено оцінку впливу якості електроенергії на економічну діяльність підприємств регіону, запропоновано методичні засади оцінки економічного збитку від низької якості електроенергії.

Визначено, що економічне зростання у 2000 – 2007 рр. супроводжувалося зростанням обсягів виробництва та споживання електроенергії: якщо в 2000 р. було вироблено 171,4 млрд кВт∙год електроенергії, то у 2007 р. – уже 195,3 млрд кВт∙год. Однак, економічна та фінансова криза, що охопила Україну наприкінці 2008 р., викликала значний спад обсягів виробництва продукції, і як наслідок, зменшилися обсяги споживання електроенергії (рис. 1, табл. 1). У 2009 р. експорт електроенергії скоротився на 49,2 %. Цілком імовірно, що масштаби скорочення споживання електроенергії зберігатимуться й надалі (особливо у промисловості), що пов’язано не лише з відсутністю попиту на низку промислових виробів, а й із необхідністю скорочення витрат підприємств через нестачу коштів, зменшення попиту та переходу до енергозберігаючих технологій.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины