УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ З ВИЩОЮ ОСВІТОЮ




  • скачать файл:
Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ З ВИЩОЮ ОСВІТОЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі «Теоретичні основи якості підготовки фахівців у ВНЗ України» – досліджено основні теоретичні положення щодо сутності процесу підготовки фахівців з вищою освітою та його якості, визначено особливості формування циклу підготовки майбутніх фахівців у ВНЗ України; проаналізовано чинний механізм забезпечення якості підготовки фахівців з вищою освітою; визначено ряд факторів, що підлягають кількісному оцінюванню та безпосередньо впливають на рівень якості навчального процесу.

Встановлено, що якість підготовки фахівців з вищою освітою являє собою безпосередній результат навчального процесу, який залежить не тільки від рівня кваліфікації професорсько-викладацького складу, навчально-методичного забезпечення, матеріально-технічної бази ВНЗ, а й від інтелектуального потенціалу майбутнього фахівця, що в кінцевому результаті формує його компетентність та характеризує здатність фахівця вдало здійснювати професійну діяльність відповідно до вимог сучасного етапу розвитку вітчизняної економіки. Зауважено, що якість освітніх послуг має відповідати:

-         стандартам якості;

-         особливостям використання реальних або існуючих потреб працедавців;

-         враховувати приховані вимоги споживачів освітніх послуг.

Наведено такі характеристики, властиві освітнім послугам: відстроченість виявлення результативності надання, виробництва і споживання послуг; сезонність надання послуг; залежність послуг від місця їх надання; посилення потреби в освітніх послугах. Слід мати на увазі, що якість освітніх послуг виступає у вигляді певних характеристик навчального процесу, які зумовлюють забезпечення підготовки фахівців такого рівня, якого потребують споживачі.

Визначено етапи циклу підготовки фахівців (ЦПФ) у вищому навчальному закладі, до яких належать (рис. 1):

-         маркетинг ринку освітніх послуг;

-         довузівська підготовка і відбір абітурієнтів;

-         проектування освітнього процесу;

-         ресурсне забезпечення освітнього процесу;

-         освітній процес;

-         випуск підготовлених фахівців і післявузівська підготовка й перепідготовка кадрів.

Встановлено, що управління якістю підготовкою фахівців у ВНЗ охоплює всі стадії та етапи цього циклу. Тому на кожній зі стадій ЦПФ має бути проведено оцінювання якості підготовки фахівців з вищою освітою.

Акцентовано увагу на формуванні відповідних критеріїв якості підготовки фахівців з вищою освітою та необхідності розробки кваліфікаційних характеристик випускника, на основі яких формуються основні освітні програми ВНЗ. Для цього визначено вимоги споживачів ВНЗ до підготовки фахівців.

Доведено необхідність вивчення потреб ринку праці та кон’юнктури ринку освітніх послуг, створення науково-технічної продукції та здійснення інноваційних розробок, що сприятимуть розвитку як самої системи вищої освіти, так і національної економіки в цілому.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)