РОЗРОБКА МЕХАНІЗМУ АНАЛІЗУ І ПРОГНОЗУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ



Название:
РОЗРОБКА МЕХАНІЗМУ АНАЛІЗУ І ПРОГНОЗУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, ступінь її розробленості в економічній літературі, зв’язок роботи з науковими програмами і темами, сформульовані мета та задачі дослідження, визначені предмет, об’єкт та методи дослідження, викладені наукова новизна, практичне значення одержаних результатів дослідження.

У розділі І «Теоретичні основи сталого розвитку регіональної системи» проаналізовано становлення і еволюцію теорії сталого розвитку від початкового етапу – тільки в рамках екологічних знань – до всебічних системних досліджень, що поєднують зусилля вчених різних сфер наукового пізнання (рис. 1).

На основі аналізу поняття «сталий розвиток» встановлено, що в нинішній економічній практиці існує значна кількість його тлумачень: від визначень, достатньо тісно пов'язаних із джерелом виникнення даного терміну (проблеми збереження навколишнього середовища), до розширених, що узагальнюють весь комплекс проблем існування й добробуту людського суспільства. Запропоновано поняття сталого розвитку розглядати у двох значеннях, а саме у вузькому, коли увага акцентується переважно на його екологічній складовій, яка пов’язана з оптимізацією діяльності стосовно біосфери, та в більш широкому, коли сталий розвиток розглядається як процес, який описує новий тип функціонування цивілізації, заснованої на радикальних змінах її історично складених параметрів (економічних, соціальних, екологічних, культурологічних тощо). По суті виникає задача оптимального управління природно-ресурсним потенціалом з врахуванням природно-соціо-культурних багатств, які використовує цивілізація на конкретному етапі історичного розвитку.

На основі виокремлення глобального, національного та регіонального рівнів дослідження сталого розвитку встановлено, що сталий розвиток національної економіки є сукупним результатом сталого розвитку регіонів. Тому важливим є саме регіональний аспект, що дозволяє деталізувати загальні підходи до сталого розвитку й виявити різноманіття територіально-виробничих, соціальних, екологічних і економічних їх особливостей.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины