ФІНАНСИ ДОМАШНІХ ГОСПОДАРСТВ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ДЕРЖАВИ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСИ ДОМАШНІХ ГОСПОДАРСТВ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ДЕРЖАВИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі розкрито сутність і стан наукової проблеми, обґрунтована актуальність теми, сформульовані мета і задачі дослідження, розкрито методи та  інформаційну основу роботи, визначені об’єкт і предмет дослідження, розкрита наукова новизна та практична значимість дослідження, встановлений особистий внесок дисертанта.

У першому розділі «Фінанси домашніх господарств як самостійна сфера фінансової системи держави» узагальнені існуючі теоретичні підходи вітчизняних і закордонних вчених щодо визначення сутності фінансів домогосподарств і їх призначення у сучасній фінансовій системі держави, розкриті специфічні ознаки і взаємозв'язок фінансів домашніх господарств з іншими сферами фінансової системи, обґрунтовані теоретичні підходи щодо сутності фінансової безпеки домогосподарств у ринковій економіці.

Відмінність фінансів домашніх господарств від інших сфер фінансів фінансової системи полягає в їх специфічних рисах: складній системі внутрішніх фінансово-психологічних взаємин, наявності соціально-фінансової стратегії, можливості домінування соціальної спрямованості у фінансовій діяльності.

Відтак, соціально-економічна сутність фінансів домашніх господарств запропоновано розглядати як сукупність специфічних економічних відносин, заснованих на грошових і соціально-психологічних взаємозв'язках, що виникають між домашнім господарством і зовнішнім середовищем, а також усередині домашнього господарства, пов'язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів в процесі соціально-економічної діяльності.

Прояв соціально-економічної суті фінансів домогосподарств здійснюється через їх функції. У результаті дослідження існуючих поглядів виявлено такі функції фінансів домогосподарств: розподільна, ресурсоформуюча, інвестиційна, контрольна, соціально-регулююча. Доведено, що тільки для фінансів домогосподарств характерна соціально-регулююча функція, яка дозволяє поліпшити добробут за рахунок соціальної спрямованості регулювання розподілу фінансових потоків, у тому числі і членами домашніх господарств.

Доведено, що наявність фінансових відносин визначає виокремлення фінансів домогосподарств у самостійну сферу фінансової системи. Домогосподарства вступають у фінансові відносини у процесі формування доходів, їх накопичення у вигляді різних фондів, здійснення необхідних витрат для досягнення домогосподарствами різноманітних соціально-економічних цілей, при цьому, вони беруть участь у формуванні, розподілі й використанні грошових фондів держави, які створюються нею для забезпечення суспільних потреб.

Фінанси домогосподарств як самостійна сфера фінансової системи мають такі специфічні ознаки. По-перше, це характерні особливості й методи мобілізації коштів для формування фінансових ресурсів та основних напрямів їх використання. Мобілізація коштів домашніх господарств відбувається за рахунок кожного члена домашнього господарства при реалізації трудових ресурсів, фінансуванні держави, реалізації своїх активів та інших. Домашні господарства мають певні особливості використання фінансових ресурсів, до яких необхідно віднести підтримку життєдіяльності, розвиток людського потенціалу тощо. По-друге, фінанси домашніх господарств найменш регулюються державою. Водночас фінанси домашніх господарств взаємозв’язані з іншими сферами фінансової системи

Аналіз робіт науковців показав, що поняття фінансової безпеки застосовується до таких суб’єктів як держава, суб’єкти господарювання, але фінансова безпека домашніх господарств у фінансовій літературі не достатньо розглядається.

У дисертації сформульовано визначення поняття фінансової безпеки домашніх господарств як сукупності соціально-економічних і правових відносин, що забезпечують такий стан фінансів домашніх господарств, при якому вони стійкі до зовнішніх загроз та ризиків, незалежні в ефективному формуванні і в раціональному використанні фінансових ресурсів для реалізації своїх функцій.

Запропоновано ієрархічну систему фінансової безпеки домогосподарств, яка проявляється в дії чинників, виявленні фінансових ризиків, напрямів і заходів, а також у формуванні системи забезпечення фінансової безпеки, яка включає в себе ряд елементів: мета, завдання, сукупність індикаторів фінансової безпеки домашніх господарств, об'єкт, суб'єкт, моніторинг та інформаційний аналіз фінансового стану домогосподарств, фінансові методи й важелі, інформаційне та нормативне забезпечення. Визначено поняття «фінансовий ризик домашніх господарств», яке характеризує можливість виникнення ситуації у процесі фінансово-господарської діяльності домогосподарств, при настанні якої відбувається зниження його рівня життя за рахунок втрати прибутку, доходу або збільшення фінансових зобов'язань під впливом різноманітних чинників.

У роботі обґрунтовані індикатори фінансової безпеки домашніх господарств, які охоплюють не тільки фінансову сторону життєдіяльності домогосподарства, але й нерозривно з нею пов'язану соціальну та інші (табл. 1). 

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)