ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ ИНСТРУМЕНТАРИЙ ПОВЫШЕНИЯ КАЧЕСТВА СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ ПРИМОРСКОГО ГОРОДА (на примере г. Николаева)



Название:
ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ ИНСТРУМЕНТАРИЙ ПОВЫШЕНИЯ КАЧЕСТВА СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ ПРИМОРСКОГО ГОРОДА (на примере г. Николаева)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст дисертаційної роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, його зв'язок з науковою тематикою. Визначено мету, об’єкт і предмет дослідження, сформульовано основні завдання, наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, визначений ступінь їх апробації і впровадження.

У першому розділі «Теоретико-методологічні аспекти оцінки стану та тенденцій розвитку приморського міста (на прикладі м. Миколаїв)» досліджуються тенденції й закономірності соціально-економічних трансформацій в розвитку приморського міста в контексті впливу екзогенних та ендогенних чинників; виявляються позитивні та негативні тенденції соціально-економічних трансформацій в розвитку приморських міст; в рамках вказаних тенденцій дається оцінка впливу чинника поєднання глобальних та локальних тенденцій (чинник глокалізації); дається оцінка рейтингового потенціалу приморських міст, що синтезує сукупність тенденцій регіонального соціально-економічного розвитку.

До позитивних тенденцій соціально-економічних трансформацій в розвитку приморського міста Миколаїв можна віднести: приріст обороту роздрібної торгівлі, обсяги реалізованих послуг, приріст обсягу виконаних будівельних робіт, залучення капітальних інвестицій; позитивне сальдо зовнішньої торгівлі; незначне зменшення боргів населення по оплаті послуг ЖКГ; зменшення бюджетних боргів по субсидіях; зменшення смертності; зменшення викидів в атмосферу із стаціонарних джерел.

Негативні тенденції соціально-економічних трансформацій у розвитку приморського міста Миколаїв характеризуються: падінням обсягів промислового виробництва, обсягів житла, що вводиться в експлуатацію; зростанням інфляції; зменшенням числа працюючих; невиплатою боргів по заробітній платі; скороченням реальної заробітної плати; зниженням народжуваності, різким зниженням освоєння інвестицій, зокрема, засобів держбюджету (з 390,5 млн. грн. у 2006 р. до 145,5 в 2009 р.).

В роботі на прикладі м. Миколаїв виявлено невирішені питання глокалізації приморського міста, розглянутої як поєднання глобальних і локальних тенденцій розвитку, як прояв глобальних тенденцій на регіональному рівні, які можна звести до такого: місто не перетворилося в локальну зону постіндустріальної економіки; не створені особливі економічні зони; не вирішені питання створення позитивного іміджу регіону; не створена регіональна інноваційна система; не створені ефективні інтегровані системи (кластери). 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины