ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК САНАТОРНО-КУРОРТНОГО ГОСПОДАРСТВА ЯК ФАКТОР СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ РЕГІОНУ



Название:
ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК САНАТОРНО-КУРОРТНОГО ГОСПОДАРСТВА ЯК ФАКТОР СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст дисертаційної роботи

 

У першому розділі «Теоретичні основи дослідження санаторно-курортного господарства регіону в контексті інноваційного розвитку» розкрито суть інноваційного розвитку санаторно-курортного господарства як економічної підсистеми регіону і як фактора регіонального соціально-економічного зростання, узагальнено наявне теоретичне підґрунтя та проаналізовано ступінь розвиненості нормативно-правового поля й ресурсного забезпечення інноваційного розвитку СКГ у регіональному вимірі.

Проведений у дисертаційній роботі аналіз базових концепцій інноваційного розвитку дозволив автору визначити інноваційний розвиток санаторно-курортного господарства регіону як процес його переходу до якісно нового стану на основі впровадження інновацій, тобто як таке відтворення СКГ, при якому якість і обсяг санаторно-курортних послуг забезпечується не збільшенням витрат ресурсів, а застосуванням інновацій. Крім того, інноваційний розвиток СКГ визначається не так внутрішніми закономірностями виробництва санаторно-курортних послуг, як потребою населення у нових якісних послугах, структурою та поширеністю захворювань у регіоні та країні загалом, тенденціями появи таких послуг у сфері діяльності СКГ інших країн.

Обгрунтовано, що інноваційний розвиток СКГ регіону відбуватиметься завдяки: виробництву нових санаторно-курортних послуг; використанню нового медичного обладнання та нових методик оздоровлення; впровадженню інновацій в організацію виробництва послуг, що міститимуть нові механізми упорядкування й координування всіх елементів і ресурсів зазначеного виробництва; новим механізмам функціонування СКГ, що забезпечать прогресивні зміни як на рівні цілого господарства, так і окремого санаторно-курортного закладу; розробленні інноваційних соціальних стандартів оздоровлення та відпочинку; вдосконаленню існуючих та розробленню нових законодавчих актів, що регулюють відносини з надання санаторно-курортних послуг.

Здебільшого перехід СКГ до якісно нового стану забезпечуватиметься організацією та виробництвом нових санаторно-курортних послуг, інноваціями в управлінні санаторно-курортними закладами та господарством загалом. Інновації є фактором економічного зростання, способом і стимулом діяльності санаторно-курортних закладів. Тому інноваційний розвиток СКГ характеризуватиметься частотою і ефективністю впровадження на санаторно-курортних закладах інновацій, потенціалом санаторно-курортних закладів для їх впровадження, готовністю керівників і працівників санаторно-курортної сфери до інноваційних змін і перетворень.

Від інноваційного розвитку СКГ залежить соціально-економічне зростання регіону. Адже активізація цього процесу може надати нового імпульсу соціально-економічним змінам у регіоні за такими напрямами: стимулювання попиту на продукцію суміжних галузей і супутній розвиток транспортної, соціальної, комерційної інфраструктур; формування доходів населення й бюджетних доходів; зростання зайнятості й підвищення привабливості регіону з погляду можливостей працевлаштування; збільшення інвестиційної привабливості території; формування якісного трудового потенціалу; раціональне використання рекреаційних ресурсів.

Крім того, інноваційному розвитку СКГ притаманні циклічно-генетичні закономірності, обумовлені новими потребами якості як українського, так і зарубіжного споживача санаторно-курортних послуг, загальною зміною соціально-економічного середовища держави й регіонів, динамікою наукових циклів (формування і розвиток нових наукових ідей, теорій, парадигм розвитку СКГ), винахідницьких циклів (хвилеподібна динаміка винахідницької активності у галузі медицини: методи лікування хвороб, розробка медичної техніки, інструментів), технічних циклів (зміна технологічних укладів та способів виробництва санаторно-курортних послуг).

Хвилі інноваційної активності змінюватимуться спадами, оскільки впровадження базових інновацій породжуватиме потік інновацій супутніх, які поліпшуватимуть та частково коригуватимуть вже реалізовані інновації в управління та діяльність санаторно-курортних закладів. Так, автором виявлено, що спад санаторно-курортної діяльності у Закарпатській області тривав до 2002 р., дно циклу припало на 2003-2004 рр., а підйом почався з 2005 р. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины