РОЗВИТОК РИНКУ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ ПОСЛУГ В СИСТЕМІ ЄВРОАЗІЙСЬКИХ КОМУНІКАЦІЙ



Название:
РОЗВИТОК РИНКУ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ ПОСЛУГ В СИСТЕМІ ЄВРОАЗІЙСЬКИХ КОМУНІКАЦІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та задачі дослідження, його об’єкт і предмет, наукову новизну й висновки щодо практичного значення одержаних результатів, описано форми їх апробації та використання.

У першому розділі «Теоретико-методологічні основи розвитку міжнародного ринку транспортних послуг» досліджено теоретичні основи розвитку світового ринку транспортних послуг; розглянуто місце ринку міжнародних транспортних послуг в системі світового ринку послуг; досліджено особливості розвитку міжнародного ринку транспортних послуг в системі регіональних комунікацій.

Однією із основних тенденцій сучасного світогосподарського розвитку є випереджаюче зростання міжнародного ринку послуг порівняно зі світовим ринком товарів і збільшення його частки в структурі світової економіки. На основі аналізу наукових концепцій сучасної теорії міжнародної економіки доведено існування двох основних причин стрімкого розвитку сектору послуг у світовій економіці: підвищення рівня життя населення і науково-технічний прогрес.

На основі аналізу основних підходів до періодизації історичного зародження та розвитку світового ринку послуг, однією зі сфер прояву якого є світовий ринок транспортних послуг, надано визначення останнього, під яким автор пропонує розуміти ринок транспортної продукції, або ринок послуг з міжнародних перевезень вантажів, особливість якого полягає у наступному: з одного боку, він є ринком – постачальником транспортної продукції, а з іншого – ринком, що матеріалізує угоди з приводу купівлі-продажу, на засадах комплексу принципів і методів координації, розподілу та використання ресурсів країн-контрагентів з метою досягнення тактичних та стратегічних цілей держав.

Доведено, що міжнародні послуги можна класифікувати за трьома групами: послуги з високим, середнім і низьким рівнем здатності до надання шляхом комерційної присутності. Міжнародні транспортні послуги можна віднести до першої групи. Під «міжнародними транспортними послугами» автор розуміє частину загальної системи міжнародних економічних відносин, що пов’язана з діяльністю агентів комерційного, ділового та перевізного типів та представляє собою складну систему взаємовідносин між учасниками світових ринків.

Встановлено основні важелі перспектив зростання ступеня регіональних комунікацій між Україною та країнами СНД, ЄС та Азії, на основі яких здійснено систематизацію українського ринку послуг в системі регіональних комунікацій (рис. 1). До основних важелів перспектив зростання ступеня регіональних комунікацій між Україною та країнами СНД, ЄС та Азії запропоновано віднести: вигідне геополітичне розташування України, наявність транспортних шляхів, високий рівень транзитивності економіки України тощо.

У другому розділі «Аналіз розвитку ринку міжнародних транспортних послуг в системі євразійських комунікацій» здійснено аналіз тенденцій розвитку міжнародного ринку транспортних послуг; досліджено передумови розвитку Євразійських комунікацій; проаналізовано  перспективи включення України до Євразійських комунікацій через ринок транспортних послуг. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины