ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ ЗАСОБІВ ЗЕРНОВИХ СКЛАДІВ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ ЗАСОБІВ ЗЕРНОВИХ СКЛАДІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, ступінь її вивчення в економічній літературі, визначено мету, завдання, об'єкт і предмет дослідження, сформульовано наукову новизну і висновки щодо практичного значення одержаних результатів, подана інформація щодо їх апробації та впровадження, зазначено кількість публікацій, структуру та обсяг дисертаційної роботи.

У першому розділі «Теоретичні основи формування оборотних засобів»  розглянуто генезис наукових підходів щодо дефініції категорії «оборотні засоби», досліджено склад, класифікацію, джерела формування оборотних засобів, узагальнено методичні підходи щодо оцінки економічної ефективності їх використання.

Дослідження ролі оборотних засобів в процесі виробництва дало змогу автору уточнити їх економічну сутність як авансованої вартості, яка здійснює кругообіг шляхом структурної їх трансформації у вигляді засобів сфери виробництва і сфери обігу з метою забезпечення безперервної виробничої діяльності. Таке трактування дає змогу виокремити оборотні засоби в системі  інших категорій, слугує підґрунтям для здійснення аналізу їх стану та структури на всіх стадіях кругообороту з метою підвищення ефективності їх використання.

Обсяг оборотних засобів, авансованих у сферу виробництва та у сферу обігу, їх грошове та матеріальне наповнення, оптимальне співвідношення безпосередньо впливають на результати виробничої і фінансової діяльності досліджуваних підприємств.

Суттєвий вплив на організацію  виробничого  процесу  зернових складів має

склад оборотних засобів, що зумовлює їх групування за економічними ознаками. В дисертаційній роботі проведено класифікацію оборотних засобів за функціональним призначенням; роллю у виробництві; принципами організації; джерелами формування; рівнем варіювання розміру; фінансовими особливостями; залежно від їх ліквідності та відповідно до ступеню ризику.

Науково-обґрунтована організація оборотних засобів зернових складів досягається шляхом оптимального формування власних, позичених і залучених джерел. Пріоритетним джерелом  формування оборотних засобів зернових складів є власні джерела, оскільки вони мають високий рівень генерування прибутку, забезпечують платоспроможність підприємства, а відповідно і фінансову стійкість. Джерелом покриття тимчасової, сезонної потреби в оборотних засобах є банківські запозичення, завдяки яким забезпечується безперервність процесу виробництва, покривається тимчасовий розрив між виробничими затратами і грошовими надходженнями впродовж року.

Економічна ефективність процесу виробництва великою мірою залежить від оптимальної потреби та раціональної структури оборотних засобів, за якої забезпечуватиметься максимальний розмір отриманого прибутку на перспективу. В результаті дослідження теоретичних аспектів ефективності використання оборотних засобів зернових складів обґрунтовано систему показників ефективності їх використання та адаптовано її до умов діяльності зернових складів. Показники оборотності оборотних засобів, тривалості обороту оборотних засобів у днях, коефіцієнти завантаженості, збереження, віддачі оборотних засобів та рентабельність оборотних засобів згруповано в систему, що об’єктивно оцінює ефективність їх використання.

Передумовою формування оборотних засобів зернових складів за сучасних умов слугує наукове визначення та дотримання економічно обґрунтованого обсягу та структури оборотних засобів, джерел їх формування, оперативного управління операційним циклом у сукупності з раціональним підходом щодо їх фінансування та ефективного використання. В результаті дослідження відібрано та згруповано чинники, що впливають на формування та ефективність використання оборотних засобів зерновими складами. Їх розподілено на зовнішні, що впливають на процес формування і використання оборотних засобів не залежно від підприємства, та внутрішні – фактори, на які підприємство може здійснювати вплив у процесі виробничо-господарської діяльності. Серед внутрішніх факторів виокремлюються  операційні, організаційні та фінансово-економічні (рис 1). 

У другому розділі «Формування та ефективність використання оборотних засобів зернових складів» розглянуто особливості формування оборотних засобів зернових складів, проведено оцінку забезпеченості ними, досліджено джерела їх формування, проведено аналіз ефективності їх використання.

Результати проведеного дослідження дали можливість автору виокремити основні техніко-економічні  особливості  виробничої діяльності зернових складів,  що впливають на організацію формування оборотних засобів, зокрема сезонність виробництва і постачання зерна на зберігання і переробку; спеціальні умови  зберігання    зерна    (дотримання    температурних    режимів,   вологості  тощо);

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)