ВИСТАВКОВО-ЯРМАРКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ФАКТОР СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ РЕГІОНУ



Название:
ВИСТАВКОВО-ЯРМАРКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ФАКТОР СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У першому розділі роботи «Теоретико-методологічні основи дослідження виставково-ярмаркової діяльності як фактора соціально-економічного зростання регіону» розкрито суть основних понять дослідження, розглянуто особливості впливу факторів на виставково-ярмаркову діяльність та методичні аспекти організації виставкових заходів.

Виявлено, що виставково-ярмаркова діяльність – це вид економічної діяльності пов’язаний із організацією та проведенням специфічних торгово-комунікаційних та інформаційних заходів (виставок, ярмарків тощо). Виставково-ярмаркова діяльність тісно пов’язана із усіма галузями економіки як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях. За своїм економічним значенням організація виставкових заходів близька до торговельної сфери. Однак суть виставково-ярмаркової діяльності є значно ширшою, оскільки, окрім ролі інструменту продажу, вона відіграє також інформаційно-комунікаційну та інноваційну ролі. У той же час, до участі у виставках часто залучаються виробники, які презентують товари, що не представлені у торговельній мережі, а також мають іноземне походження.

Виставково-ярмаркова діяльність здійснюється на стику різних видів економічної діяльності і має комплексне значення для розвитку економіки як держави загалом, так і окремого регіону. Враховуючи такий комплексний характер виставково-ярмаркової діяльності, у рамках концепції факторів її варто розглядати у двох аспектах. Першим напрямом аналізу у цьому контексті є вплив низки факторів на розвиток виставково-ярмаркової діяльності. Іншим напрямом може бути власне оцінка впливу виставково-ярмаркової діяльності на розвиток регіональних економічних систем.

Виставково-ярмаркова діяльність чинить суттєвий вплив на соціально-економічний розвиток регіонів у наступних напрямах: розширення і диференціація регіонального ринку збуту (споживання), рекламного ринку; зростання конкуренції на регіональному ринку; налагодження міжрегіональних зв’язків (у т.ч. транскордонних); інтенсифікація виробничих процесів та ділової активності; розвиток торговельної сфери у регіоні; підвищення якості життя населення регіону; поповнення місцевих бюджетів; інтеграція регіональних суспільних систем.

Вказані напрямки повинні бути пріоритетними у контексті обґрунтування регіональних концепцій розвитку виставково-ярмаркової діяльності та формування відповідних розділів у програмах соціально-економічного розвитку регіонів.

Встановлено, що виставково-ярмаркова діяльність є одним з важливих факторів, які стимулюють розвиток усіх галузей вітчизняної економіки, тому вона закономірно стає об’єктом державної уваги й контролю. На національному рівні такий фактор, як діяльність держави, може відігравати дуже важливу роль. Зокрема, головними функціями держави у цьому контексті є інформаційна, фінансова та організаційна підтримка. Для підтримки та розвитку виставково-ярмаркової діяльності на місцях адміністративними органами створюються спеціальні програми економічного і соціального розвитку регіонів, програми, до яких включаються положення та концепції щодо підтримки, фінансування та розвитку виставкової діяльності на місцевих та регіональних рівнях.

У другому розділі «Аналіз впливу виставково-ярмаркової діяльності на соціально-економічне зростання регіону» здійснено оцінку сучасного стану та динаміки розвитку виставково-ярмаркової діяльності в Україні, вивчено залежності між виставковою діяльністю в регіонах та їхнім економічним розвитком і якістю життя населення.

На сучасному етапі виставково-ярмаркова діяльність в Україні характеризується низкою структурно-динамічних, просторових та функціональних проблем, розв’язання яких у руслі загальносвітових прогресивних тенденцій розвитку відповідної галузі є надзвичайно актуальним питанням. Виявлено, що більшість наявних проблем розвитку виставково-ярмаркової діяльності в Україні пов'язані з особливостями етапу становлення економічної, політичної та правової систем нашої держави.

Відповідно, організація виставок і ярмарків як потужний інструмент маркетингових комунікацій та фактор економічного зростання регіонів використовується не повною мірою.

Виділено п'ять основних проблем розвитку виставково-ярмаркової діяльності в Україні на сучасному етапі: недостатній розвиток виставкової інфраструктури, непрозорість виставкового ринку, розпорошеність виставкового ринку, неконкурентоспроможність більшості вітчизняних організаторів виставок на міжнародному ринку, неефективний менеджмент.

Сучасна структура виставково-ярмаркової діяльності в Україні за тематичними напрямками (рис. 1) демонструє провідну роль ярмарків товарів повсякденного попиту, а також одягу, взуття тощо. Така ситуація свідчить про переважну орієнтацію виставково-ярмаркових заходів на широкі кола споживачів, а не на фахову аудиторію. Відповідно, головним завданням більшості таких заходів є безпосередній продаж товарів.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины