МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМОДІЇ СКЛАДОВИХ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ ВЗАЄМОДІЇ СКЛАДОВИХ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету і задачі, об'єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – «Аналіз теоретичних підходів до дослідження фінансового ринку України та взаємодії його складових» узагальнено теоретичні підходи до визначення поняття фінансового ринку, його функцій та структури; обґрунтовано перелік складових фінансового ринку України (ФРУ); визначено тенденції функціонування фінансового ринку України на сучасному етапі його розвитку за складовими; систематизовано сучасні економіко-математичні методи моделювання процесів взаємодії складових ФРУ, динаміки їхнього функціонування, доведено доцільність використання методів еконофізики у процесі моделювання зазначеної динаміки.

На основі аналізу літературних джерел визначено, що при формулюванні визначення фінансового ринку в цілому науковці розділяються на три групи: перші розглядають фінансовий ринок як специфічну сферу економічних відносин; другі – як систему економічних і правових відносин; треті при визначенні фінансового ринку використовують поняття механізму взаємодії окремих суб’єктів або обмежуються окресленням інструментів, що на ньому обертаються. З огляду на те, що фінансовий ринок характеризується наявністю складної структури, складові якої знаходяться у процесі постійної взаємодії, в дослідженні підкреслюється доцільність використання системного підходу при визначенні сутності фінансового ринку. При цьому доведено, що при моделюванні взаємодії складових ФРУ доцільно розглядати його як систему, складові якої характеризуються різними видами фінансових активів (інструментів, послуг), які на них обертаються, тобто як складові необхідно виділяти валютний, фондовий, кредитний і страховий ринки.

На основі дослідження тенденцій функціонування ФРУ визначено, що вітчизняний кредитний ринок характеризується позитивним розвитком протягом періоду з 2004 по 2010 рр. (збільшення обсягу кредитів, наданих для потреб вітчизняної економіки за цей період становить 718%, збільшення обсягу зобов’язань банків за коштами, залученими на рахунки суб’єктів господарювання та фізичних осіб з 2004 по 2010 рр., становить 399%), але наявним є незначне зменшення у темпах даного розвитку на кінець 2008 р. (приріст обсягу кредитів у даному році становить 72% проти 74,1% у 2007 р., приріст обсягу залучених депозитів у 2008 р. становить 28% проти 52% у 2007 р.) та значне його зниження у 2009 р. (приріст обсягу кредитування становив –2,2%, обсягу залучених депозитів – на рівні –8,2%) з поступовим незначним підвищенням у 2010 р.

Для вітчизняного фондового ринку характерним є значне зниження інвестиційної активності на ньому протягом 2008 р. (обсяги торгів на організованому фондовому ринку зменшились на 4,6%, значення фондового індексу ПФТС знизилось на 75%) та відновлення тенденцій до розвитку протягом 2009 – першої половини 2010 р. Аналіз показників стану вітчизняного валютного ринку дозволив зробити висновок про позитивний розвиток валютного ринку, який характеризується зростанням активності агентів на ньому та, відповідно, збільшенням обороту капіталу (збільшення обсягу операцій на міжбанківському валютному ринку склало 107% за період з 2004 по 2010 рр.). При цьому, як і на попередніх складових ФРУ, на валютному ринку відзначається зниження розвитку в період з кінця 2009 р. (зниження обсягу операцій на міжбанківському валютному ринку на 37%) та поступове його відновлення у 2009–2010 рр. Виявлено також, що з боку уряду України на валютний ринок справляється значний вплив у вигляді інтервенцій (12% від обсягу операцій на готівковому ринку у 2010 рр.).

У динаміці страхового ринку також спостерігалися аналогічні тенденції. При цьому у дисертації доведено, що ця складова у вітчизняній економіці недостатньо розвинена з точки зору її впливу на інші складові ФРУ.

Проведені дослідження показали, що динаміка розвитку економічних процесів взагалі та фінансових ринків зокрема на сучасному етапі розвитку світового господарства характеризується наявністю нелінійних, стохастичних тенденцій, що вимагає постійного розширення й адаптації існуючих методів до нових умов функціонування економіки і використання еконофізичних методів для аналізу динаміки їхнього розвитку. Таким чином, для підвищення ефективності результатів дослідження та моделювання динаміки і взаємодії складових фінансового ринку запропоновано використовувати комплекс методів вейвлет-розкладання часових рядів та апарату векторних авторегресійних моделей.

Доцільність використання методів вейвлет-розкладання динамічних рядів показників функціонування складових ФРУ для подальшого їхнього прогнозування у дисертації обумовлена перевагами даного математичного апарату, серед яких можливість декомпозиції випадкової складової динаміки показників складових фінансового ринку України, можливість виявлення невластивих обурень у цій динаміці з подальшою її фільтрацією, можливість виявлення прихованих періодичних складових динаміки того чи іншого показника та зумовлення визначення впливу випадкових складових різного порядку на вихідну динаміку показника.

У другому розділі –  «Моделювання внутрішніх процесів на фінансовому ринку України» запропоновано концептуальну модель аналізу та прогнозування взаємодії складових фінансового ринку України з урахуванням власної динаміки функціонування цих складових і взаємозв’язку між вітчизняним фінансовим ринком й іноземними; обґрунтовано показники, які характеризують функціонування складових фінансового ринку України; розроблено методичний підхід до побудови моделей короткострокового прогнозування цих показників; побудовано комплекс моделей взаємодії складових фінансового ринку України.

З використанням системного підходу в дисертації запропоновано перелік гіпотез щодо взаємодії складових ФРУ (рис. 1). З метою доведення цих гіпотез та з огляду на висунуті припущення розроблено концептуальну модель аналізу і прогнозування взаємодії складових фінансового ринку України (рис. 2).

Ураховуючи перше з наведених припущень, за результатами монографічного аналізу доведено, що основним показником динаміки фондового ринку України є індекс ПФТС (PFTS), кредитного ринку України – інтегральна (середня) відсоткова ставка банків України за кредитами (що розраховується щомісячно Національним Банком України) (KRED), валютного ринку – курс гривні стосовно до американського долара (KURS).

Для доведення гіпотези про існування довгострокової пам’яті ринку та випадковості поведінки учасників ринку у короткостроковій перспективі проведено аналіз особливостей динаміки показників складових ФРУ шляхом розрахунку показника Херста для кожного з вказаних динамічних рядів (значення показника для ряду динаміки індексу ПФТС – 0,554, для динаміки середньої відсоткової ставки банків України за кредитами – 0,574, курсу гривні стосовно до американського долара – 0,565) та статистики критерію Дарбіна–Уотсона для залишків зазначених показників.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)