Управління конкурентоспроможністю космічної галузі




  • скачать файл:
Название:
Управління конкурентоспроможністю космічної галузі
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст роботи

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету, завдання; визначено об’єкт, предмет і методи дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичне обґрунтування і практичне значення отриманих результатів; зазначено особис­тий внесок, наведено інформацію про апробацію результатів дисертаційного дослідження у наукових доповідях та публікаціях.

У першому розділі «Теоретико-методологічні засади управління кон­курентоспроможністю космічної галузі» систематизовано та узагальнено існуючі підходи до визначення економічної сутності понять «конкурен­тоспроможність» та «управління конкурентоспроможністю космічної галузі» на усіх ієрархічних рівнях національної господарської системи. Сформовано сис­тему факторів, які впливають на динамічний розвиток і рівень конкуренто­спроможності космічної галузі. Проаналізовано наукові підходи до управління конкурентоспроможністю космічної галузі та методичні засади процесу формування механізму її забезпечення.

Сутність поняття «конкурентоспроможність космічної галузі» розглядається як взаємодія перспектив виробництва космічної продукції з тенденціями основних напрямів розвитку дослідження космосу в Україні, обсягів та джерел фінансування наукових досліджень і виробництва високотехнологічної продукції; комерційного попиту на продукцію та послуги, концентрацію інвестицій і капіталу, форм міжнародного співробітництва з провідними космічними агентствами світу, шляхів удосконалення організаційних структур управління конкурентоспроможністю національних підприємств космічної галузі, що виробляють та реалізують продукцію на світовому ринку.

Головна сутність детермінант конкурентоспроможності космічної галузі полягає в їх здатності перерозподіляти додану вартість на свою користь, а також сприянні отриманню прибутків в умовах глобальної конкуренції. Джерелами конкурентоспроможності космічної галузі є належне політичне, законодавче, фінансове середовище для дифузії її нововведень і реалізації космічної продукції та послуг на світовому ринку. Інноваційний розвиток космічної галузі вимагає фор­мування системи управління конкурентоспро­можністю її підприємств, яка забезпечуватиме надійне галузеве управління на всіх етапах життєвого циклу: наукові дослідження – проектування – конструкторські технологічні розробки – контрольні випробування – виробництво – технологічний трансфер – авторський супровід. А відтак, поняття «управління конкурентоспроможністю космічної галузі» пропонується трактувати як планомірний, цілеспрямований процес впливу на фактори та умови, які забезпечують виробництво продукції високої якості при оптимізації витрат, що відповідає вимогам світового ринку продукції космічної галузі. Запропоноване визначення відрізняється від існуючих тим, що управління конкурентоспроможністю космічної галузі розглядається як органічна складова системи управління, що поєднує розробку, виробництво продукції галузі, формування та розподіл доходів і споживання.

Домінуючими факторами, під впливом яких формується конкуренто­спроможність космічної галузі у системі міжнародних економічних відносин, є: стан і динаміка ринку товарів та ринку капіталів, конкуренто­спроможність підприємств галузі та ключові показники її рівня.

Оцінка рівня конкурентоспроможності ґрунтується на базових принципах системності, об’єктивності, безперервності, оптимальності.

Показник конкурентоспроможності галузі (К) розраховується як функція від показника конкурентоспроможності її продукції та послуг (Кпр). Ці два показники тісно взаємодіють один з одним, тому що лише випуск конкурентоспроможної продукції забезпечує необхідний рівень загальних економічних показників галузі (обсяг реалізації, прибуток, ліквідність та ін.), що гарантує стабільність і конкурентоспроможність галузі на світовому ринку.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)