ДІАГНОСТИКА ТА УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
ДІАГНОСТИКА ТА УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У першому розділі «Теоретичні аспекти та характеристика економічного потенціалу підприємства», розвинуто існуючі теоретичні і концептуальні підходи до визначення сутності понять «потенціал» та «економічний потенціал», досліджено просторово-часові трансформації поглядів на поняття «потенціал» та «економічний потенціал», різноманіття їх видів, обґрунтовано структурні складові економічного потенціалу, запропоновано фасетну систему класифікації видів економічного потенціалу, запропоновано впровадження в практику управління підприємством, як його складового етапу, діагностика економічного потенціалу.

Необхідною умовою досягнення встановлених підприємством цілей є максимально повне використання його існуючих потенційних можливостей. Ці можливості в економічній науці прийнято називати економічним потенціалом. Узагальнення підходів та аспектів до дослідження та розуміння сутності категорії «економічний потенціал», яке зроблене сучасними науковцями та дослідниками, викликане необхідністю структурування безлічі існуючих на сучасний момент визначень цього поняття. Економічний потенціал підприємства є елементом економічної системи, в якій з погляду системного підходу до її змісту відображається сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії.

Внутрішній зміст та багаторівнева структура економічного потенціалу формується під впливом великої кількості різноманітних факторів і умов: розвиток науково-технічного прогресу, покращення використання виробничих фондів, виявлення нових і більш ефективних корисних копалин, покращення розміщення продуктивних сил на території країни, динамічні зміни економіки тощо. Вплив цих факторів на економічний потенціал підприємства і їх направленість  істотно відрізняються між собою. Кожний із цих факторів діє на економічний потенціал не в цілому, а на певні його складові елементи. Кожний наступний більш високий рівень економічного потенціалу в цілому формується як інтегрований підсумок збільшених потенційних економічних можливостей всіх його внутрішніх елементів.

Шляхом систематизації напрямів, що виділяються в рамках підходів до розуміння сутності понять «потенціал» та «економічний потенціал», існуючих в різних наукових джерелах, аналізу різноманіття видів потенціалів, яке досліджувалось у науковій літературі за останні роки автором розроблено схему структурних елементів економічного потенціалу для металургійних підприємств (рис. 1), яка на відміну від існуючих підходів використовує групування локальних потенціалів і узагальнює їх за структурними складовими економічного потенціалу другого порідку: потенціал ресурсів підприємства, потенціал організаційної структури управління, інноваційний потенціал. Це дає можливість систематизації показників кількісної оцінки рівня економічного потенціалу.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)