ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ МІСЬКОГО КОМПЛЕКСУ



Название:
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ І РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ МІСЬКОГО КОМПЛЕКСУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст ДИСЕРТАЦІЙНОЇ роботи

У першому розділі „Теоретико-методологічні засади функціонування та розвитку соціально-економічних систем міста” узагальнено науково-концептуальні основи розвитку міського комплексу в ринкових умовах, визначено теоретичні та апріорні підходи до понятійно-категоріального апарату дослідження.

На основі систематизації та конвергенції різних підходів з’ясовано, що комплекс міського господарства – функціональний міжгалузевий комплекс, сформований за участю місцевих органів влади з метою створення й підтримки зовнішніх умов реалізації економічної діяльності в частині розвитку системи життєзабезпечення міста та життєдіяльності його населення, пріоритетна роль у якому належить підприємствам сфери обслуговування.

Характерними ознаками міського комплексу є його місцевий, локальний характер, економічна основа функціонування та соціальна спрямованість. Це означає, що система міського комплексу об’єднує такі галузі та види діяльності, які орієнтуються на місцевий ринок, виконують функції, націлені на задоволення потреб населення міського утворення (рис. 1).

Розгляд функціональної структури міського комплексу та поглиблення системного уявлення про нього створює методологічну основу для формування структури та прогнозування економічного й соціального розвитку міста. Вивчення взаємодії функціональних підсистем та їх елементів відкриває додаткові можливості економічного зростання за рахунок територіальної кооперації, що дозволить значно підвищити рівень ефективності управління міським комплексом.

Аналізуючи сутність, значимість і теорію розвитку міст та міського комплексу, подано методологічні особливості та принципи соціально-економічного розвитку міського комплексу, визначено соціальну перспективу економічних реформ як необхідну умову стабілізації економіки, побудовано принципову модель управління соціально-економічними системами міського комплексу.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины