ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ОПТОВИХ РИНКІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ОПТОВИХ РИНКІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання дослідження, його предмет та об’єкт, висвітлено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено дані щодо апробації дисертаційного дослідження, впровадження його результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи формування та розвитку оптових  ринків сільськогосподарської продукції” розкрито важливість аграрного ринку для забезпечення продовольчої безпеки країни, умови та чинники його розвитку, визначено його види, досліджено місце і роль оптових ринків сільськогосподарської продукції у системі інфраструктури аграрного ринку, з’ясовано їх суть та функції, розглянуто правові аспекти формування оптових сільськогосподарських ринків.

Аграрна реформа в Україні, яка спрямована на підвищення ефективності агропромислового сектора економіки на основі реалізації мотиваційного потенціалу приватної власності на землю та інші засоби виробництва, розвитку підприємницької діяльності на селі та формування активного ринкового середовища, засвідчує, що у вирішенні цих питань значне місце займає формування аграрного ринку та його інфраструктури. Адже формування та ефективне функціонування інфраструктури аграрного ринку є важливим елементом сучасної аграрної політики.

Систематизувавши усі наведені у дисертаційному дослідженні поняття про ринок, вважаємо за доцільне розглядати ринок як систему економічних відносин виробників та споживачів у сфері товарно-грошового обміну, що регулюється законами ринкової економіки, а саме законами попиту та пропозиції.

Дослідженням доведено, що найважливішим з усіх ринків є ринок сільськогосподарської продукції, тому що його продукція забезпечує існування людства. Систематизувавши наукові підходи до визначення "аграрний ринок" можна трактувати, що — це складна система відносин, які спрямовані на забезпечення поєднання ресурсів аграрної сфери, праці, інфраструктури з метою функціонального забезпечення процесу виробництва — реалізації сільськогосподарської продукції і який розвивається за законами попиту і пропозиції. Він забезпечує населення продуктами харчування, сприяє розвитку зовнішньоекономічної діяльності та якості життя громадян.

Закріплення результатів аграрних реформ, забезпечення продовольчої безпеки держави та підвищення життєвого рівня населення України багато в чому залежить від цілеспрямованої роботи з організації цивілізованого аграрного ринку, особливо на рівні регіонів. Ця робота передбачає створення сучасної ринкової інфраструктури, формування продуктових ринків та адекватних механізмів функціонування ринку. Проблема формування ринкової інфраструктури є надзвичайно актуальною для України.

Дослідивши теоретичні основи та узагальнивши наукову думку в дисертаційні роботі визначені основні складові інфраструктури аграрного ринку: маркетингова, фінансова та інформаційна-аналітична.

Доведено, що важливим елементом ринкової інфраструктури, основною метою якого є вирішення проблем продовольчого постачання населення сільськогосподарською продукцією та продуктами її переробки, є оптовий ринок сільськогосподарської продукції. Як стверджують наукові джерела, оптовий ринок сільськогосподарської продукції – це місце здійснення регулярних торгових угод на підставі організованого продажу та купівлі наявних певних видів сільськогосподарської продукції та продовольства .

Важливою метою створення оптового ринку сільськогосподарської продукції є створення ефективного ринкового механізму реалізації аграрної продукції та продуктів її переробки виробниками всіх форм власності; позитивний вплив на якість продукції, її кінцеву ціну та задоволення споживчих потреб, сприяння конкуренції на споживчому ринку.

Внаслідок власного гносеологічного аналізу поняття „ оптова торгівля ”, а також вивчення численних думок дослідників цієї проблеми в роботі запропоновано визначення: оптова торгівля – це вид економічної діяльності у сфері товарного обігу з приводу купівлі-продажу товарів та надання пов’язаних з цим послуг з метою подальшого їх перепродажу чи професійного використання роздрібним торговим підприємствам, промисловим, комерційним або професійним користувачам, а також іншим торговцям. Оптова торгівля – це елемент інфраструктури економіки ринкового типу, важливий посередник між сферами виробництва та споживання.

Оптові ринки як специфічні суб’єкти господарювання аграрного сектора України створюють необхідні умови для виробників сільгосппродукції щодо реалізації власної продукції за рівних умов на організованому ринку. Відповідно до Закону України «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції» ОРСП визначається, як юридична особа, предметом діяльності якої є надання послуг, що забезпечують здійснення оптової торгівлі сільськогосподарською продукцією, і якій в установленому цим Законом порядком надано статус оптового ринку сільськогосподарської продукції.

В дисертації доведено, що в сучасних умовах створення мережі оптових ринків сільськогосподарської продукції є найбільш доцільним для України. Основною метою таких ринків є створення цивілізованих місць зустрічі попиту і пропозиції, які виявляють реальну ціну і вирівнюють її, оперативно переміщаючи товарні потоки. Саме оптові ринки ефективно виконують регуляторну функцію та формують ціни на сільськогосподарську продукцію на основі попиту і пропозиції, відсікаючи значну частину посередницьких структур між виробниками і споживачами, збільшуючи дохід виробникам аграрної продукції та оптимізуючи ціну для покупців.

Як показує аналіз теоретичних основ, оптовим ринкам сільськогосподарської продукції властиві специфічні функції, якісно відмінні від тих, які притаманні звичайним ринкам, де в основному здійснюється лише процес купівлі-продажу продовольчої продукції (рис. 1). Для оцінки розвитку оптових ринків сільськогосподарської продукції необхідне застосування принципів системності та комплексності. На нашу думку, тільки у зв’язку з врахуванням тенденцій розвитку всієї інфраструктури аграрного ринку можна достатньо повно визначити розвиток власне оптових ринків сільськогосподарської продукції. Таким чином, до ОРСП, які сприяють підвищенню якості сільськогосподарського виробництва та його ефективності спричиняють значний позитивний соціальний ефект, доцільно ставитись як до основи продовольчої безпеки країни.

Проаналізувавши світовий досвід створення та функціонування ОРСП, враховуючи особливості оптової торгівлі сільгосппродукцією, вітчизняні ринки доцільно класифікувати за окремими видовими групами. Відповідно до цієї класифікації, розрізняють загальнодержавні та регіональні, спеціалізовані та універсальні, споживчого, виробничого, змішаного типів, та інші оптові ринки сільськогосподарської продукції.

Правові засади організації діяльності ОРСП визначає Закон України і «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції» - та ряд підзаконних нормативно-правових актів щодо його імплементації на практиці Дослідивши правові аспекти формування оптових ринків сільськогосподарської продукції можна зробити висновок, що правова та законодавча база відносно їх функціонування та розвитку потребує вдосконалення.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)