ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст дисертаційної роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, ступінь розробленості проблеми, визначено мету, методологію і завдання роботи, розкрито наукову новизну та практичну значимість дослідження, наведено відомості про апробацію і впровадження результатів роботи.

У першому розділі – “Сучасні трансформації інформаційної інфраструктури” проведено огляд основ формування інформаційної інфраструктури в умовах конвергенції ринкової інформаційної інфраструктури у системі корпоративного управління, досліджено сучасні засади раціоналізації регулювання інформаційної інфраструктури. Доведено, що інтеграція комплексних інформаційних рішень і системи менеджменту втілюється у формування інформаційної інфраструктури сучасного ринкового господарства, яка включає систему інститутів і організацій, що забезпечують рух інформації в процесі функціонування економіки.

В роботі обґрунтовано, що удосконалення системи корпоративного управління пов’язано з виявленням можливостей поширення комунікацій практично в усіх сферах діяльності з урахуванням тенденцій глобалізації економіки, розширення мережевих організацій, формування плоских ієрархій, розширення внутрішньофірмових ринків, розвитку комп'ютерного забезпечення управління, його віртуалізації тощо. Ключові ідеї базуються на інтеграції процесів управлінської діяльності, що забезпечують більш ефективне використання технічних, інформаційних, фінансових і людських ресурсів шляхом горизонтального об'єднання організацій. Найважливішим стимулом до їх розвитку, природно, є запуск ринкових механізмів, які за допомогою інформаційної підтримки регулюють попит і пропозицію. Автором зроблено припущення, що у розвитку ринкових відносин у сфері інформаційних технологій доцільно дотримання двостороннього підходу стосовно потреб універсального доступу: з одного боку, умови конкуренції сприяють нарощуванню інформаційно-технологічного базису телекомунікаційних відносин, а з іншого – ринкова орієнтація бізнес-процесів розширює можливості підключення в інформаційний обмін максимальну кількість споживачів. У роботі аргументовано, що однією із домінантних рис сучасного етапу формування інноваційної комунікативної інфраструктури є пошук вирішення проблеми інформаційної надмірності середовища, яка полягає в тому, що обсяг інформації за одиницю часу став перевищувати існуючі можливості індивідів, соціальних співтовариств і організацій щодо її переробки та використання. До основних властивостей організаційних систем при визначенні структур управління підприємницькими формуваннями можна віднести: 1. Процесний принцип побудови підприємницьких формувань взамін функціональному. 2. Орієнтованість на задоволення індивідуальних потреб клієнта. 3. Посилення і глобалізація конкуренції. 4. Новаторство. 5. Створення і розвиток підприємницьких мереж. Процес інформатизації як виробничої, так і суспільної сфер діяльності пов'язаний із необхідністю формування та подальшого структурування інформаційної інфраструктури (національної, галузевої і підприємницької діяльності), які мають внутрішній взаємозв'язок на рівні взаємного обміну інформаційними потоками і є єдиною інформаційною системою. Формування ефективної інформаційної інфраструктури підприємств передбачає підвищення якості інформаційного й ресурсного забезпечення інфраструктури, налагодження і техніко-технологічне удосконалювання інноваційних виробництв та повсюдне впровадження інформаційних технологій.

На думку автора, у міру того, як інформаційні технології принципово змінюють характер операцій у бізнесі й надають можливість створення альянсів за допомогою утворених електронних ланцюгів зв'язку, стає усе більш можливим об'єднання організацій в єдину мережу на основі вертикальних і горизонтальних взаємодій між різними бізнес-суб'єктами та їх симбіозної взаємозалежності, обумовленої принципом синергизму. Такі об'єднання дозволяють малим і середнім організаціям комбінувати переваги малих форм підприємництва і великих виробництв. Одним із різновидів сучасних мережних об'єднань є підприємницькі мережі, які в роботі ідентифікуються як група фірм-учасників того чи іншого ринку, що об'єдналися з метою ефективного використання ресурсів і специфічних переваг для спільної реалізації підприємницьких проектів. Вони, використовуючи переважно горизонтальні зв'язки, механізми спеціалізації і взаємодоповнення, одержують додаткові можливості для досягнення високих результатів. Інформаційна інфраструктура з використанням побудови корпоративної підприємницької мережі дозволить збільшити й організувати ефективну взаємодію майбутніх учасників.

Автором обґрунтовано, що бізнес-проектування корпоративної мережі включає сферу економічної діяльності в інформаційному просторі, орієнтоване на формування ефективних і довгострокових економічних відносин з усіма агентами, ефективність якої забезпечується використанням Інтернет і корпоративних систем. У роботі реалізовано бізнес-ідею впровадження корпоративних мереж, ключовими факторами якої, що визначають її зміст, є: рівень новизни реалізації заходу; масштаб проекту; перспективність і можливості майбутнього розвитку й зростання бізнесу; наявність позитивних зовнішніх ефектів для суспільного середовища; використання сучасних технологічних і технічних досягнень у сфері інфокомунікацій. Відповідно до запропонованої оцінки ефективності бізнес-ідеї впровадження корпоративних мереж проведено експертно-статистичний аналіз факторів, що впливають на ухвалення рішення при використанні інформаційної системи, який дозволив представити еволюцію процесу генерації бізнес-ідеї впровадження корпоративних мереж на сучасному етапі.

У другому розділі Закономірності розвитку інформаційної інфраструктури – здійснено аналіз базових інституціональних засад формування інформаційної інфраструктури підприємництва, обґрунтовано економічні закони розвитку системи інформаційної інфраструктури в умовах ринку, проведено оцінку результативності функціонування інформаційної інфраструктури.

У сучасних умовах формування нових ринків і форм бізнесу чи здійснення торгівлі за допомогою інформаційних технологій стає необхідною умовою ефективного функціонування сучасного підприємництва. Значимість інформаційного забезпечення функціонування ринків і, в цілому, стабільного соціально-економічного розвитку суспільства суттєво зростає в даний час, коли економіка являє собою своєрідну інформаційну мережу. Сучасна економіка подібно мережі, ґрунтується на системі взаємозв'язків між суб'єктами, а сполучними структурними елементами в ній виступають об'єкти інформаційної інфраструктури, що забезпечують загальні умови функціонування інформаційного суспільства. Забезпечення ефективного функціонування підприємств в умовах сучасної економіки прямо стає залежним від їх інформаційної інфраструктури, що забезпечує оптимальні зв'язки і взаємодії з постачальниками, партнерами і кінцевими споживачами товарів і послуг. Оскільки базисом сучасної економіки виступає саме інфраструктура, на даному етапі розвитку України надзвичайно важливим фактором структурних перетворень і забезпечення стійкого розвитку є становлення і зміцнення інформаційної інфраструктури. Інформаційне забезпечення підприємництва необхідне, оскільки саморозвиток підприємства багато в чому залежить від рівня розвитку його інформаційної інфраструктури. Тому, на сучасному етапі результатом розвитку інфраструктури економіки стає поява її сучасного блоку – системи інформаційної інфраструктури, що виступає одночасно як особлива підсистема, а також структурована цілісність народного господарства. Позиціонування як необхідного елемента ефективної діяльності підприємства на основі розвитку його інформаційної інфраструктури передбачає виділення факторів її функціонування: базові й інституціональні. Базові фактори включають: нормативно-правову базу інформаційного забезпечення діяльності підприємств; державну підтримку інноваційних галузей і виробництв; зменшення бюрократичних та податкових бар'єрів тощо. Інституціональні фактори визначаються стимулюванням конкуренції на ринку та розширенням спектра інформаційних послуг підприємствами; формування більш активної політики використання інформаційної інфраструктури; структурна модернізація вітчизняних галузей економіки з пріоритетним розвитком інноваційних сфер. У табл. 1 наведено групи умов, сприятливих і гальмуючих розвиток інформаційної інфраструктури підприємництва. В роботі, на основі системного підходу, інформаційна інфраструктура визначена  як відносини між суб'єктами господарювання, із приводу безлічі інформаційних ресурсів, що забезпечують функціонування ринкової економіки та її інфраструктури за допомогою нагромадження, збереження, оброблення і передавання інформації та оптимізує діяльність суб'єктів шляхом зниження трансакційних витрат.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)