ТРАНСФОРМАЦІЯ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ



Название:
ТРАНСФОРМАЦІЯ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА СВІТОВОМУ РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету і задачі дослідження, його предмет і об'єкт, наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі «Теоретико-методологічні основи дослідження міжна­родних міграційних процесів в умовах глобалізації»  проаналізовано теоретичні основи міжнародної трудової міграції; визначено сутність міжнародної трудової міграції як фактору і наслідку глобалізації світової економіки; досліджено концептуальні засади регулювання міжнародних міграційних потоків на світовому ринку праці.

В результаті аналізу теоретичних основ міжнародної трудової міграції (МТМ) встановлено, що існує безпосередній зв'язок між економічним зростанням і можливостями залучення іноземної праці як важеля економічного зростання в умовах демографічного спаду. Широке застосування праці мігрантів здійснюється за двома напрямками: з одного боку, іммігранти залучаються в рамках «вторинного» сегмента ринку праці, який характеризується важкими і шкідливими умовами праці, низьким рівнем оплати і відсутністю можливостей професійного зростання; з іншого боку – залучаються  висококваліфіковані фахівці, використання праці яких сприяє науково-технічному прогресу країни-реципієнта. Виділено позитивні і негативні наслідки міжнародної трудової міграції.

На основі дослідження існуючих визначень терміну «міжнародна міграція» (ООН, МОП, В.Переведенцев, В.Іонцев, Т.Ман, Ж.Кольбер, А.Сміт, Дж. М.Кейнс, М.Фрідмен, М.Тодаро, О.Старк, Г.Беккер та ін.), дослідження змісту міграції у широкому (територіальна рухливість населення) і вузькому розумінні (сукупність переселень людей, пов'язана зі зміною місця проживання і роботи, що супроводжується перетинанням адміністративних і географічних кордонів) надано визначення міграції як складного історичного, географічного, соціально-економічного і демографічного процесу втілення в дійсність здатності людини до зміни місця проживання, роботи або навчання з перетином адміністративних кордонів.

В результаті аналізу існуючих класифікацій міжнародної міграції,  факторів, що впливають на процес міграції (психологічні, моральні, соціальні) здійснено класифікацію причин, що спонукають до міграції (рис. 1), запропоновано класифікацію видів міжнародної трудової міграції (рис. 2). Обґрунтовано, що всупереч поширеній думці, приплив іноземної робочої сили не викликає загострення конкуренції на ринку праці місцевого населення. У той же час, існує конкуренція серед мігрантів, які прибули з різних країн і які мають економічний інтерес в рамках одного й того ж ринку праці.

Визначено загальні (інтернаціоналізація господарського життя;  нерівномірність соціально-економічного розвитку окремих країн; структурні зсуви в економіці, викликані НТП; економічна і політична нестабільність в деяких країнах) та специфічні (різниця між країнами у рівні заробітної плати і соціального забезпечення; нестача робочої сили певних спеціальностей і кваліфікацій; надлишок робочої сили в багатьох державах, високий рівень безробіття; відмінності між країнами у можливостях та умовах професійного зростання) причини міжнародної трудової міграції.

Встановлено, що характерною особливістю України є те, що горизонтальна мобільність, різновидом якої є міжнародна трудова міграція, виступає засобом вирішення проблем у сфері вертикальної мобільності (не маючи можливості досягти більш високого соціального рівня в своїй країні, працівники здійснюють географічні переміщення, залишаючись у межах однієї і тієї ж соціальної групи).

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины