ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ ФІНАНСОВОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОСТІ



Название:
ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ ФІНАНСОВОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, об’єкт і предмет дослідження, сформульовано задачі дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – «Теоретичні засади формування стратегій фінансового розвитку підприємств промисловості» визначено сутність й передумови формування стратегії фінансового розвитку підприємства (СФРП), уточнено її поняття та складові управління фінансовим розвитком; здійснено групування принципів управління стратегією фінансового розвитку підприємства; обґрунтовано теоретико-методичне забезпечення формування стратегій фінансового розвитку підприємств промисловості.

Узагальнення наукових напрацювань у сфері дослідження проблем стратегічного управління фінансовим розвитком підприємств довели відсутність усталеного підходу до трактування сутності за змісту поняття СФРП, суміжних з ним, процесу формування СФРП. Визначено основні передумови використання та впровадження СФРП, які обґрунтовано на основі: концепції обмеженості ресурсів ‑ підприємства не мають можливості формувати значні за обсягом фінансові ресурси і тому вимушені підвищувати їх якість шляхом використання нових інноваційних інструментів та механізмів управління; концепції життєвих циклів, згідно з якою як економіки держав, так і їх інститути перебувають в окремі періоди часу на різних етапах їх розвитку, що вимагає використання нових, відповідних особливостям перебігу етапів, методів та підходів до управління фінансами. Тому після проходження фази накопичування капіталу, невід’ємною є фаза стабілізації, яка обумовлюється концепцією обмеженості ресурсів, і вийти з якої доцільно за допомогою використання фінансових інновацій. Останні мають призвести до розвитку (якісного ускладнення) всієї фінансової системи підприємства, яка, в свою чергу, є предметом СФРП. На цій основі уточнено поняття стратегії фінансового розвитку підприємства, яке в умовах глобалізації та економіки знань набуває якісно орієнтованого характеру, вираженого в розгляді фактора фінансових інновацій як такого, що сприяє покращенню якості фінансової системи підприємства та стимулюванню процесу фінансового розвитку останнього.

Стратегією фінансового розвитку підприємства є система основних довгострокових фінансових цілей і завдань, спрямованих на перехід фінансової системи управління у новий, більш якісний стан за рахунок використання фінансових інновацій, змін та ускладнень структури і складу внутрішньої фінансової системи підприємства, змін зовнішніх фінансових відносин, у результаті чого підвищується ефективність його функціонування.

Спираючись на запропоноване визначення СФРП, обґрунтовано використання двох складових управління фінансовим розвитком підприємств: «фінансове управління» та «управління фінансами». Сутність рекомендацій полягає в урахуванні наявності фінансових ресурсів підприємства в залежності від яких і відбувається вибір методів управління. В разі наявності фінансових ресурсів доцільно використовувати управління фінансами, при їх недостатності – фінансове управління для накопичення фінансових ресурсів та відновлення виробництва.

Оскільки формування та реалізація СФРП це складний та багатоетапний процес, доведено необхідність групування принципів управління стратегією фінансового розвитку підприємств згідно з її етапами. До принципів, які доцільно використовувати на всіх етапах формування та реалізації СФРП, віднесено такі їх групи як: загальносистемні, стратегічного підходу, управління розвитком. До принципів, яких слід дотримуватись на певних етапах стратегічного фінансового розвитку, віднесено групи принципів: аналізу, планування та прогнозування, фінансової обґрунтованості, програмно-цільового підходу та контролінгу.

З огляду на викладені результати теоретичного узагальнення, запропоновано структурно-логічну побудову основних положень дослідження, що дозволяють здійснити формування СФРП і являють теоретико-методичне забезпечення, яке об’єднує теоретичне підґрунтя і методичне забезпечення згідно з основними етапами формування стратегії

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины