СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АПК




  • скачать файл:
Название:
СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ АПК
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету і задачі дослідження, його об’єкт і предмет, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі «Теоретичні основи формування стратегії розвитку органічного виробництва як основи забезпечення екологічної безпеки АПК» розглянуто особливості АПК як складової національної економіки, визначено сутність екологічної безпеки АПК, проаналізовано зарубіжний досвід розвитку органічного виробництва в АПК.

Визначено, що однією з основних задач АПК як  багатофункціонального сектору національної економіки є забезпечення в повному обсязі населення країни високоякісним вітчизняним продовольством і нарощування експорту сільськогосподарської й харчової продукції, створення умов для підвищення зайнятості й доходів сільського населення, сталого розвитку сільських територій. Зазначено, що посткризове відновлення економіки України вимагає розвитку аграрного виробництва на новій основі, що дозволить забезпечити екологічну, продовольчу безпеку країни, гарантуючи кожній особі можливість повноцінного раціонального харчування якісними та безпечними продуктами харчування, а також реалізувати конкурентні переваги країни на світових ринках продовольства.

            Встановлено, що у вітчизняному АПК спостерігається невисока  продуктивність угідь, що є наслідком впливу ряду факторів. Основними з них є наступні:  неналежна увага до охорони і відтворення родючості ґрунтів; залучення   до сільськогосподарського обороту значних площ малопродуктивних (деградованих) земель; виснажливе використання землі і розширення площ під експортоорієнтовані культури (соняшник і ріпак). Так, показник розораності території України становить 56,2%, а сільськогосподарських угідь 77,8 %, що є одним з найвищих у світі.

Сільськогосподарське виробництво в екологічному відношенні обумовлює  прояв негативних процесів, що виражаються в забрудненні поверхневих і ґрунтових вод, ерозії ґрунтів і деградації природних ландшафтів.  Внесення значної кількості добрив без відповідних попереджувальних і охоронних заходів зумовлює зниження загальної родючості.

Відзначено, що стратегічними  пріоритетами розвитку АПК є підвищення конкурентоспроможності агропідприємств на основі екологізації аграрного виробництва, розробка механізмів впровадження новітніх агроекологічних технологій, механізмів стимулювання агроекологічного розвитку, забезпечення дотримання технолого-екологічних вимог і стандартів господарювання.  

Аналіз зарубіжного досвіду показав, що зростання ринку органічної продукції  супроводжується  нерівномірним розподіленням по континентах і країнах світу. Підвищення рівня життя, особливо в європейських країнах, сприяло зміненню відношення споживача до харчової продукції в бік зростання вимог не тільки до кількості, але й якості, мінімізації ризиків для здоров’я. В 2010 році світовий продаж органічної продукції досяг 60 млрд. дол., що в чотири рази більше показників 1999 року

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)