РОЗВИТОК МІЖНАРОДНИХ РИНКІВ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ




  • скачать файл:
Название:
РОЗВИТОК МІЖНАРОДНИХ РИНКІВ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, завдання, об’єкт та предмет дослідження, розкрито теоретичні засади формування міжнародних ринків освітніх послуг, охарактеризовано інформаційну базу дослідження, розкрито наукову новизну та практичну значущість одержаних автором результатів, наведено дані щодо їх апробації та впровадження.

У розділі 1 «Теоретичні засади дослідження міжнародних ринків освітніх послуг» з’ясована роль освіти в постіндустріальній парадигмі розвитку, виявлено особливості еволюції національних освітніх систем та виявлені глобалізаційні впливи на ефективність освітніх послуг.

У дисертації узагальнено теоретичні концепції розвитку вищої освіти, які, на думку автора, віддзеркалюють характер суперечливих процесів її організації. Показано, що сумарна користь від отримання освіти може мати прямий (підвищення продуктивності праці та заробітної плати, підвищення добробуту, зростання національного доходу) чи опосередкований ефекти (підвищення загальної культури, розповсюдження технологічних інновацій, соціальна злагода). У роботі визначено вплив основних парадигм «Homo economicus», «Homo sociologicus» та «Homo informaticus» на міжнародний ринок освітніх послуг (табл. 1).

Показано, що в умовах формування постіндустріальної парадигми розвитку роль та значення вищої освіти буде постійно зростати. Частково цей феномен пояснює нова економічна теорія «неоекономікс», в якій за основу береться обґрунтування: максимізації корисності економічної діяльності ВНЗ, змін у поведінці індивідів, стрімкої інституалізації вищої освіти та розвиток академічного глобалізму.

Автором дано своє тлумачення категорії «освітня послуга», яка являє собою специфічну форму соціально-економічної діяльності, яка формує стандартизовану систему знань, умінь, навичок та моральних цінностей студентів, а вихідним результатом слугують сформовані впродовж процесу навчання компетенції випускників, які забезпечують їм відповідний рівень конкурентоспроможності на національних та міжнародних ринках праці. В роботі показано, що освітня діяльність ВНЗ включає й окремі матеріальні елементи (наукові та навчальні книги, дослідницькі стенди, інновації, експериментальні прилади тощо).

У дисертації проаналізовані особливості еволюції систем освіти країн-лідерів шляхом оцінювання змін у розподілі ресурсів. Йдеться про зрушення в межах кривої виробничих можливостей, що викликало перерозподіл фінансових потоків, вибір такої моделі розвитку, яка б відповідала національним інтересам. Показано, що оптимальна акумуляція капіталу та зростання чисельності населення призвело до змін у суспільстві щодо оцінювання якості освітніх послуг, а відповідне відхилення ліворуч кривих попиту та пропозиції в державах з неоліберальною моделлю розвитку зумовило швидке еволюціонування освітніх ринків. Автором запропоновано схему періодизації розвитку систем освіти країн-лідерів, що включає етапи: зародження та вільного ціноутворення, соціалізації освіти, конвергентно-дивергентного та трансформаційного періодів, а також академічного глобалізму, що триває зараз і характеризується швидким розвитком експорту знань, гіперконцентрацією університетів та віртуалізацією освітнього процесу.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)