ФІНАНСОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ЙОГО ІНВЕСТИЦІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ



Название:
ФІНАНСОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ЙОГО ІНВЕСТИЦІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету, завдання, об'єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні засади дослідження фінансового потенціалу ринку цінних паперів” узагальнено теоретичні підходи до визначення економічної природи та особливостей функціонування ринку цінних паперів, запропоновано трактування сутності фінансового потенціалу ринку цінних паперів, виділено основні його складові, визначено зміст і структуру механізмів формування та використання фінансового потенціалу ринку цінних паперів.

У результаті дослідження наукових джерел визначено, що ринок цінних паперів як складова фінансового ринку здійснює акумулювання і перерозподіл фінансових ресурсів між суб’єктами та галузями економіки, а також сприяє підвищенню інвестиційної активності в країні і стимулює структурну перебудову економіки. Об’єктивною умовою функціонування та розвитку ринку цінних паперів є його фінансовий потенціал. Аналіз наукових підходів щодо економічної природи потенціалу ринку цінних паперів дозволив зробити висновок, що в економічній літературі відсутнє трактування понять “фінансовий потенціал ринку цінних паперів” та “інвестиційна спрямованість фінансового потенціалу ринку цінних паперів”.

На основі узагальнення існуючих наукових досліджень сутності понять “потенціал”, “економічний потенціал”, “фінансовий потенціал”, “потенціал ринку цінних паперів” автором запропоновано трактування фінансового потенціалу ринку цінних паперів як сукупності грошових коштів суб’єктів економіки, що спрямовані та можуть бути спрямовані на ринок цінних паперів з метою їх ефективного використання для досягнення визначених інвесторами цілей. Фінансовий потенціал ринку цінних паперів дає змогу розкрити суперечність між вивільненням грошей у кругообігу капіталу та потребою їх використання в реальному секторі економіки за допомогою фондових інструментів.

У процесі дослідження структурувано фінансовий потенціал ринку цінних паперів за стадіями формування та реалізації. На стадії формування розглянуто його склад за суб’єктами економіки (фінансові ресурси держави, грошові кошти населення, фінансові ресурси підприємств, фінансові ресурси фінансово-кредитних установ, грошові кошти іноземних інвесторів) та за видами джерел (заощадження держави, заощадження населення на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах, заощадження населення поза фінансово-кредитною системою, заощадження підприємств на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах, фінансові ресурси фінансових посередників, заощадження іноземних суб’єктів, що можуть бути вкладені в економіку України).

На стадії реалізації виокремлено види фінансового потенціалу ринку цінних паперів за такими ознаками: видами цінних паперів, секторами економіки, видами економічної діяльності, за суб’єктами використання, залежно від цілей інвесторів, залежно від цілей емітентів, за доходами від операцій із цінними паперами, залежно від рівня реалізації, що дає змогу проаналізувати рівень фінансового потенціалу ринку цінних паперів в Україні.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины