БАНКІВСЬКЕ ІНВЕСТИЦІЙНЕ КРЕДИТУВАННЯ АГРАРНИХ ПРОЕКТІВ



Название:
БАНКІВСЬКЕ ІНВЕСТИЦІЙНЕ КРЕДИТУВАННЯ АГРАРНИХ ПРОЕКТІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі аргументовано актуальність теми, визначено мету, завдання, об'єкт та предмет дослідження, висвітлено використовуваний методичний інструментарій, розкрито наукову новизну та прикладне значення одержаних результатів, а також наслідки їх  апробації.

У першому розділі – «Теоретичний та методичний базис банківського інвестиційного кредитування аграрних проектів» – уточнено, конкретизовано та поглиблено понятійний апарат досліджуваної теми, визначено специфіку, конститутивні елементи та науково-методичні засади банківського інвестиційного кредитування аграрних проектів.

Аналіз концептуальних підходів до інтерпретації економічної суті кредиту представників різних шкіл і наукових напрямів в економічній теорії дозволив встановити, що у ході еволюції наукових знань і уявлень акцент змістився в бік розгляду переважно функціонального аспекту цієї економічної категорії. Нині в теорії кредиту домінує капіталоутворюючий напрям, а більшість вчених поділяють думку про активний вплив кредиту на економічний розвиток.

Однак, існуюча нині ситуація в кредитному забезпеченні агроформувань свідчить, що традиційні підходи поки що не дозволили задіяти весь потенціал активного впливу кредиту на аграрну економіку. В дисертаційній роботі показано, що специфіка умов економічної діяльності, яка пов’язана з характером і наслідками ринкових трансформацій, зумовлює необхідність пошуку нових наукових підходів до розкриття економічної сутності кредиту. Аргументовано необхідність проведення такого пошуку в контурі концептуальних понять інституціональної теорії. З цих позицій визначено, що банківське інвестиційне кредитування проявляє себе з одного боку як банківська послуга, оформлена контрактом та врегульована системою формальних і неформальних правил, а з іншого – як форма інвестицій, яка є носієм корисного ефекту та забезпечує трансформацію заощаджень в інвестиції і мультиплікативне економічне зростання позичальника. Отже, позитивний вплив кредиту на економічне зростання може бути забезпечений в умовах адекватного інституціонального оточення. В ракурсі такого розуміння зроблено висновок про те, що нинішня інституціональна структура в сфері кредитного забезпечення аграрного виробництва не створює умов для ефективної реалізації контрактних відносин і потребує модернізації.

Встановлено, що функціональний аспект інвестиційного кредиту проявляється в процесі банківського інвестиційного кредитування, яке представляє собою систему логічно пов’язаних етапів формування та надання банківського інвестиційного кредиту, що визначають і організовують сукупність та послідовність дій банку і позичальника в контурі фінансування розширеного відтворення позичальника. Системний характер процесу банківського інвестиційного кредитування формулює необхідність визначення його елементів. Окрім загальних для всіх економічних систем елементів (суб’єкт, об’єкт, механізми, інструменти, завдання, цілі, потоки тощо), йому властиві свої специфічні атрибути (рис. 1), які виокремлюють та ідентифікують його у складі економічних систем вищого ієрархічного рівня (кредитування, банківська діяльність, система фінансово-кредитного забезпечення тощо).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины