СТАНОВЛЕННЯ І РЕФОРМУВАННЯ СЕРЕДНЬОЇ І ВИЩОЇ ОСВІТИ ІРЛАНДІЇ



Название:
СТАНОВЛЕННЯ І РЕФОРМУВАННЯ СЕРЕДНЬОЇ І ВИЩОЇ ОСВІТИ ІРЛАНДІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність дослідження, вказано зв’язок роботи з науковими темами, визначено мету, завдання, об'єкт, предмет,  концепцію та методи дослідження, розкрито наукову новизну, деталізовано теоретичне та практичне значення, відображено апробацію результатів дослідження, наведено дані про наукові публікації з теми дисертації і подано характеристику рукопису.

У першому розділі“Дослідження Ірландії у працях українських педагогів і представників інших наук” – виявлено особливості розвитку порівняльно-педагогічних досліджень у роки відновлення незалежної України; проаналізовано та узагальнено  доробок українських педагогів і представників інших наук про Ірландію, її культуру та освіту, особливості історичного розвитку; визначено особливості “Ірландського прориву”.

Вивчення праць (авторефератів і дисертацій), що внесені у великий каталог Наукової бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, показало, що освітньо-наукова, економічна і культурна сфери Ірландії не входили в тематику захищених українськими педагогами і представниками інших наук дисертацій. Окремі питання виховання та управління у Північній Ірландії (Ольстері), що є частиною Великобританії, розглядалися в одній дисертації з педагогіки (Л.М. Буніна, м. Луганськ, 2005), одній – з політології (Т.М. Козак, м. Львів, 2002), одній – з права (Н.М. Мішина, м. Одеса, 2002). Частково ірландська тематика звучить і в дисертації з історії Г.М. Казакевича, який вивчав жрецьку організацію стародавніх кельтів та її еволюцію (м. Київ, 2004). Про підвищення цікавості до Ірландії наших науковців, свідчить те, що Ю.Г. Запорожченко (м. Київ, КНУ імені Тараса Шевченка)  оприлюднила перші результати власного дослідження ірландської вищої школи (стаття “Особливості освітнього менеджменту в Ірландії”, Вища освіта України, 2008, Додаток 3, Том IV, С. 311– 315).

 У розділі наведено результати аналізу визначення поняття “порівняльна педагогіка”  у вітчизняних і зарубіжних джерелах, виявлено певну розбіжність у його змісті і характерних підходах під час виконання досліджень освітніх систем різних держав. Вказано на позитивну динаміку цих досліджень в Україні після відновлення її незалежності, оскільки в СРСР порівняльна педагогіка була обмежена ідеологічними рамками і слугувала виконанню державних цілей у навчально-виховній сфері.

З метою встановлення проблем з порівняльної педагогіки,  які найбільше цікавлять  науковців в Україні, проведено контент-аналіз усіх захищених дисертацій зі спеціальності 13.00.01 – “Загальна педагогіка та історія педагогіки”, яка значно переважає всі інші спеціальності з педагогіки кількісно і включає третину з усіх 3918 захищених наукових праць. Оскільки порівняльна педагогіка як напрям педагогічної науки входить до  паспорту спеціальності 13.00.01 – “Загальна педагогіка та історія педагогіки”, то логічним є те, що абсолютна більшість праць – 107 (порівняльно-педагогічного характеру) –припадає саме на цю спеціальність. Розподіл тематики цих дисертацій за географічним принципом і за тематикою узагальнено нами у таблиці 1. Наведені у таблиці дані показали, що освіта в невеликих європейських державах рідко привертає увагу науковців і стає предметом наукового пошуку, зокрема освіта Ірландії не досліджувалася. Звернення до інформаційного поля інших наук виявило, що ця країна, на відміну від Ісландії, Фінляндії чи подібних малих держав з тривалішим періодом незалежності, ще не була темою монографій, книг, дисертацій і статей. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины