СИСТЕМА ВИХОВНОЇ РОБОТИ В СЕРЕДНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ




  • скачать файл:
Название:
СИСТЕМА ВИХОВНОЇ РОБОТИ В СЕРЕДНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено об’єкт, предмет, мету, окреслено завдання дослідження, розкрито його методологічні та теоретичні основи, визначено наукову новизну, теоретичне і практичне значення, наведено дані про апробацію та впровадження одержаних результатів.

У першому розділі «Теоретичні основи системи виховної роботи середніх навчальних закладів Великої Британії» проаналізовано сучасний стан дослідження проблеми, схарактеризовано структуру й принципи організації освітньо-виховної системи Великобританії, висвітлено сучасні підходи до виховання в британських середніх навчальних закладах.

У процесі дослідження окресленої проблеми вивчено та проаналізовано різноманітні наукові джерела, які в ході роботи умовно розділені на такі групи: загальнотеоретичні праці з різних галузей науки (педагогіки, психології, філософії та ін.); доробок науковців з вивчення міжнародного досвіду сучасних освітньо-виховних систем провідних країн світу; педагогічно-філософська спадщина видатних британських вчених, які заклали підґрунтя класичної освітньо-виховної моделі країни; праці, в яких безпосередньо розглядаються питання освіти та виховання Великої Британії.

На основі дослідження встановлено, що оновлення освітньо-виховного процесу Великобританії на початку нового тисячоліття зумовлено принципами демократизму, культуровідповідності, система­тичності і спрямоване на максимальне сприяння утвердженню загальнолюдських цінностей, виховання толерантних стосунків між різними народами та культурами, формування європейської громадянськості тощо.

У роботі відображено та обґрунтовано різницю британської системи освіти від української: британська передбачає реалізацію 5 ключових етапів: 1-2 етап – початкова освіта, 3-4 етап – середня освіта, 5 етап – «шостий клас». З огляду на предмет дослідження у дисертації ми розглянули зміст та специфіку виховання на рівні середньої освіти (3-4 етап).

З’ясовано, що в окремих юрисдикціях Великої Британії (зокрема в Шотландії) система освіти відрізняється не лише за структурою, принципами управління, а й за термінологією. У Британії, як і в Україні, школу очолює директор. Йому підпорядковані: заступник – головний учитель (Head Teacher), помічники на кожному ключовому етапі, голови певного року навчання, класні керівники (Form Tutors), вчителі та асистенти вчителів. Окрім цього з’ясовано, що на відміну від України, у британських школах в одному класі може бути 1 або 2 класних керівники. Це залежить від кількості учнів у класі і продиктоване якісним виконанням обов’язків класного керівника.

Система виховної роботи Великобританії, як і України, формує сукупність завдань, змісту, форм та методів, що підпорядковуються загальній меті – цілісному та гармонійному становленню особистості. Вона передбачає активну взаємодію вихователів та вихованців, соціальне середовище, управлінську діяльність та матеріальну базу щодо забезпечення виховної роботи. Останнім часом система виховної роботи в Британії спрямовується на гуманізацію та демократизацію, урізноманітнення та варіативність педагогічного інструментарію, розробку нових перспективних напрямів, зокрема, виховання здорового способу життя, безпечного виховання та особистісно-соціального виховання. Їхній зміст та специфіка знайшли відображення у дисертаційному дослідженні.

У роботі проаналізовано основні документи, якими послуговуються британські освітяни в педагогічній діяльності та відображено регіональну специфіку країни щодо освітнього простору. Серед них: Endowed Schools Act, 1868 (Закон про школу, який проголосив необхідність надавати освіту представникам обох статей); Public Schools Act, 1868 (Закон про публічні школи); Education Act, 1944 (Закон про освіту 1944 року); Education Reform Act, 1988 (Закон про реформування освіти 1988 року); Education (School) Act, 1992 (закон про шкільну освіту 1992 року); The Schools White Paper «Higher Standards, Better Schools for All - More Choice for Parents and Pupils», 1997 and 2001 («Білі Книги» 1997 та 2001 років – збірник стандартів для покращення шкільного становища); National Curriculum (Національний навчально-виховний план) та інші документи, які регламентують діяльність дошкільних, середніх та вищих навчальних закладів.

На підставі аналізу нормативно-правових актів, законодавчих документів та широкої джерельної науково-методичної бази визначено структуру управління системою виховної роботи середніх навчальних закладів Великої Британії (рис. 1). Окрім чіткої ієрархії в управління виховним процесом у сфері виховання підростаючого покоління британські вчені акцентують увагу на важливості позитивного і злагодженого впливу на формування здорового, дитиноцентричного, гуманного виховного поля різних суспільних інституцій: школи, сім’ї, громадських організацій.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)