МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ДИСТАНЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ




  • скачать файл:
Название:
МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ДИСТАНЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дослідження, визначено його об'єкт, предмет, мету, гіпотезу, завдання, методологічні та теоретичні  засади, охарактеризовано організацію, методи дослідно-експериментальної роботи, розкрито наукову новизну, практичне значення роботи, наведено відомості про особистий внесок автора, апробацію та впровадження одержаних результатів дослідження.

У першому розділі «Теоретичні аспекти використання елементів дистанційних технологій у навчальному процесі з фізики» представлено результати аналізу філософської та психолого-педагогічної літератури з проблеми дослідження, які дали змогу уточнити сутність понять «дистанційне навчання», «дистанційні технології навчання», їх логічну структуру, психолого-дидактичні умови використання елементів дистанційних технологій під час навчання фізики учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

На основі аналізу використаних джерел: психолого-педагогічної, науково-методичної літератури і періодичних видань, ресурсів глобальної мережі Інтернет показано, що сьогодні в Україні питанням розвитку і впровадження дистанційної освіти приділяється посилена увага. Поряд із законодавчою, швидкими темпами розвивається науково-методична база дистанційного навчання. Але, якщо питанню дистанційного навчання у вищих навчальних закладах приділяється багато уваги, то використання дистанційних технологій в навчальному процесі загальноосвітніх закладів потребує вивчення та розробки.

З поширенням у світі інформаційно-комп’ютерних і телекомунікаційних технологій та у зв’язку з істотними структурними змінами в освітніх системах склалися передумови для широкого використання дистанційних технологій при вивченні фізики взагалі і в загальноосвітніх навчальних закладах зокрема. На підтвердження цього є точка зору ряду експертів в галузі дистанційного навчання, згідно якої з розвитком інформаційних технологій на дистанційні форми навчання можна буде відводити до 40% навчального часу, поєднуючи їх із традиційними формами очних занять (40%) і самоосвітою (20%).

В результаті аналізу психолого-педагогічних аспектів використання дистанційних технологій під час навчання фізики варто відмітити, що традиційні дидактичні принципи навчання трансформуються у дидактичні принципи дис­танційної освіти. В той же час з урахуванням специфіки дистанційного навчання при його проектуванні доцільно використовувати і властиві йому дидактичні принципи, серед яких можна виділити такі: гуманізації та гуманітаризації навчання; пріоритетності психолого-педагогічних, соціальних та санітарно-гігієнічних підходів до всіх аспектів використання дистанційних технологій; підготовленості особистості до навчання (принцип стартового рівня); модульного підходу; мобільності навчання (формування інформаційного середовища); активного зворотного зв'язку; вибору змісту освіти; педагогічної доцільності застосування нових інформа­ційних технологій; неантагоністичності дистанційного навчання існуючим формам освіти; відповідності технологій до навчання; забезпечення захисту інформації.

Поряд з тим виділяють ряд психологічних принципів, які впливають на якість навчання з використанням дистанційних технологій: ретельне і детальне планування навчальної діяльності, її організація, чітка постановка цілей і задач навчання; розробка навчально-методичних матеріалів, які базуються на психологічних закономірностях сприйняття, пам’яті, мислення, уваги, а також вікових особливостях учнів; наявність такого зворотного зв’язку між учнем і викладачем, який забезпечує учневі психологічний комфорт під час навчання; здатність учня самостійно працювати з інформацією.

Отримання фізичної освіти в системі дистанційного навчання пов’язане з низкою особливостей, які ускладнюють процеси навчання і засвоєння знань. Основні з них пов’язані з тим, що для навчання фізики принципово необхідно не лише теоретичне, а й практичне навчання, яке проявляється, головним чином необхідністю виконання лабораторних робіт, фізичного практикуму і розв’язування фізичних задач. Такі роботи мають виконуватися учнем регулярно з використанням поточного контролю знань і загального тестування. На сьогодні проблема якісного дистанційного проведення подібних занять не розв’язана в повній мірі. Впровадження інформаційних технологій, особливо методів комп’ютерного моделювання і on-line спілкування в мережі Inte
et, дає сподівання на їх практичне розв’язання.

У другому розділі «Методика навчання фізики з використанням елементів дистанційних технологій в загальноосвітніх навчальних закладах» розв'язується завдання, що стосується розробки навчально-методичного комплексу, обгрунтування методики його застосування під час навчання фізики з використанням елементів дистанційних технологій учнів в загальноосвітніх навчальних закладах. Основною його складовою є розроблений автором навчальний курс для дистанційного вивчення розділу «Квантова фізика».

З метою з’ясування можливостей використання елементів дистанційних технологій проведено аналіз наявних вітчизняних та зарубіжних програмно-педагогічних засобів, освітніх мережевих та телевізійних проектів, які рекомендовані до впровадження в навчальний процес з фізики в загальноосвітніх навчальних закладах. Вивчення питань розробки дистанційних навчальних курсів та їх використання у навчальному процесі дозволило виокремити ряд вимог і фізіологічних основ сприйняття інформації при роботі з такими педагогічно-програмними засобами.

За встановленими особливостями процесу вивчення фізики з використанням елементів дистанційних технологій виділено три напрямки організації процесу навчання в загальноосвітніх навчальних закладах: на уроках вивчення нового матеріалу, в системі додаткової освіти, в процесі самостійного вивчення тем і розділів або під час роботи для усунення прогалин у знаннях фізики.

Як приклад організації навчального процесу з фізики з використанням елементів дистанційних технологій в загальноосвітніх навчальних закладах розглядається розроблений автором курс «Квантова фізика».

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)