ФОРМУВАННЯ АКТИВНОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ ПІДЛІТКІВ У ПОЗАКЛАСНІЙ ВИХОВНІЙ РОБОТІ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ АКТИВНОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ ПІДЛІТКІВ У ПОЗАКЛАСНІЙ ВИХОВНІЙ РОБОТІ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ  

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, проаналізовано загальний стан проблеми у педагогічній теорії та виховній практиці, визначено мету, об’єкт, предмет, завдання дослідження, окреслено комплекс методів дослідження, розкрито наукову новизну, практичне значення роботи, інформовано про апробацію і впровадження результатів дослідження, структуру та обсяг дисертаційної роботи. 

У першому розділі “Формування активної громадянської позиції як соціально-педагогічна проблема” було розкрито філософсько-культурологічні та психолого-педагогічні аспекти формування активної громадянської позиції підлітків; охарактеризовано вікові особливості, суперечливість внутрішньої позиції та психологічні закономірності розвитку дитини підліткового віку; визначено закономірності і фактори впливу на процес формування активної громадянської позиції підлітків; визначено й охарактеризовано компоненти, критерії, показники, виявлено рівні сформованості активної громадянської позиції підлітків; акцентовано на важливій ролі позакласної виховної роботи у системі громадянського виховання шляхом залучення підлітків до участі у проектній діяльності; досліджено сучасний стан проблеми у педагогічній теорії та виховній практиці.

Філософсько-культурологічний підхід до формування активної громадянської позиції дав змогу виокремити такі проблеми, як ставлення підростаючої особистості до моральних вимог і суспільних норм, засвоєння нею певного світогляду, знань, переконань, її здатність ставити перед собою цілі, приймати самостійні рішення, свідомо оцінювати власні вчинки і дії інших людей і таким чином займати активну громадянську позицію.

Дослідження формування активної громадянської позиції як психолого-педагогічної проблеми дало змогу розкрити вікові особливості й закономірності розвитку дітей підліткового віку, систематизувати та активізувати процес формування громадянських якостей, компетентностей і становлення громадянської позиції підлітків. У дисертаційній роботі акцентовано увагу на важливості формування засад активної громадянської позиції підлітків, оскільки їх прагнення до самостійності та незалежності ще не підкріплені сталими соціальними мотивами поведінки і життєвим досвідом.

Проблему формування у свідомості учнів орієнтації на громадянську компетентність, яку ми розглядаємо як один із критеріїв сформованості активної громадянської позиції підлітків, розкрили Т.Бакка, П.Вербицька, Р.Євтушенко, П.Кендзьор, О.Кузьменко, О.Пометун, О.Фідря та ін. Формування громадянських якостей і цінностей учнівської молоді розглянули М.Боришевський, В.Іванчук, Н.Калініченко, Л.Корінна, Л.Крицька, М.Романенко, М.Рудь, А.Сбруєва, О.Сухомлинська, К.Чорна, М.Шимановський та ін. Здатність до громадянської активності й соціальної взаємодії як стимуляторів громадянського становлення особистості дослідили Л.Архипенко, Р.Арцишевський, В.Горбатенко, Н.Лавриченко, В.Москаленко, В.Оржеховська та ін. Аналіз наукових робіт зазначених авторів дав нам змогу розробити структуру сформованості активної громадянської позиції підлітків, визначити і охарактеризувати відповідні критерії та показники.

На підставі аналізу філософських, соціологічних, психолого-педагогічних джерел визначено сутність поняття “активна громадянська позиція підлітків”, яке трактується нами як стійкий компонент внутрішньої структури особистості підлітка, що визначає вмотивовану спрямованість її діяльності та реалізацію особистісних цінностей, власних прав, свобод і обов’язків; як система ціннісних і соціальних орієнтацій, ставлень особистості підлітка до суспільства, держави, нації, до себе як до громадянина. Формування активної громадянської позиції підлітків розглядаємо як багатоаспектний, інтегрований процес, що перебуває під впливом низки взаємодіючих факторів, є продуктом широкого комплексу  освітніх дисциплін і виховних заходів.

Ефективність формування активної громадянської позиції підлітків значним чином залежить від запровадження інноваційних педагогічних технологій. Саме тут необхідні умови створюються у системі позакласної виховної роботи шляхом організації проектної діяльності, до якої залучаються не тільки учні та вчителі, але й громадськість. Таким чином, активна громадянська позиція особистості підлітка формується у процесі взаємодії із соціальним середовищем.  

         У підлітковому віці в процесі соціалізації виявляється потяг дитини до самоутвердження в соціальному середовищі. Саме тому, як підтверджують результати нашого дослідження, необхідним є орієнтування підлітка на соціальне утвердження у процесі навчально-виховної діяльності, де він набуває певних знань і норм суспільної поведінки. Через систему навчальних дисциплін і позакласну виховну роботу активно формується світогляд, переконання, позиція підлітка.

З метою досягнення результативності проведеного дослідження було виділено й охарактеризовано змістові компоненти сформованості активної громадянської позиції (когнітивний, емоційно-ціннісний, діяльнісно-практичний), які є системою знань про сутність громадянськості; вказують на наявність власної ієрархії цінностей, сформованість громадянських якостей; на ставлення особистості  до суспільства і до себе як до громадянина; розуміння і мотивацію спрямованості здобутих підлітком громадянських знань та його внутрішню готовність до соціальної взаємодії, до реалізації власних громадянських знань і переконань у практичній діяльності 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)