ОБЛІК ТА АУДИТ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ




  • скачать файл:
Название:
ОБЛІК ТА АУДИТ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ НА ЦУКРОВИХ ЗАВОДАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження, а також визначено наукову новизну; вказано зв'язок з науковими програмами, планами, темами; наведено інформацію про апробацію та публікацію результатів дослідження.

У першому розділі «Теоретико-методичні засади дослідження бухгалтерського обліку і контролю податку на додану вартість» досліджено історичні аспекти запровадження ПДВ в Україні та показано роль податку у формуванні доходів державного бюджету, висвітлено сутність ПДВ як економічної категорії та об’єкта бухгалтерського обліку, проаналізовано сучасний стан нормативно-правового регулювання обліку та звітності з ПДВ у контексті євроінтеграційних процесів, сформульовано пропозиції щодо удосконалення норм Податкового кодексу в частині бухгалтерського обліку та звітності з ПДВ.

Дослідження історичних аспектів становлення ПДВ показало, що вперше цей податок було введено у Франції в 1920 р. та відбувалося поступове визнання його у світі, оскільки він сприяв розвитку міжнародної торгівлі. В Україні запровадження ПДВ почалося з 1992 р. з прийняттям Закону України «Про податок на додану вартість». За період дії цього нормативного документа до нього було внесено понад 10 тис. змін, які суттєво вплинули на порядок адміністрування, методику та організацію обліку розрахунків з ПДВ. Нині ПДВ стягується як в Україні, так і у 80 промислово-розвинутих країнах світу та є головною ланкою бюджетних систем. В Україні ПДВ теж посідає провідне місце у податковій системі. У 2011 р. завдяки ПДВ було забезпечено майже 122,5 млрд грн, або 30,8 % надходжень до державного бюджету (табл. 1).

Таблиця 1

Динаміка обсягу надходження ПДВ до Зведеного бюджету України у 2005-2011 рр.*

Показник

Абсолютне значення, млрд грн

2011 у % (+ процентних пунктів)

2005

2008

2010

2011

2005

2008

2010

Надходження ПДВ до бюджету

33,8

92,1

84,6

122,5

362,4

133

144,8

Відшкодовано

20,7

25,8

23,2

42,8

206,8

165,9

184,5

Заборгованість держави за бюджетним відшкодуванням

15,3

21,8

16,4

4,5

29,4

20,6

27,4

Частка у доходах Державного бюджету, %

25,2

30,9

26,9

30,8

+5,6

-0,1

+4,1

Частка у ВВП, %

4,2

9,6

7,7

9,3

+5,1

-0,3

+1,6

*Складено автором за даними Державної служби статистики України і Державної податкової служби України.

 

Незважаючи на позитивну динаміку надходжень ПДВ до Зведеного бюджету України, існують недоліки в механізмі його адміністрування, обліку та звітності. Це зумовлено невідповідністю назви цього податку та порядку його нарахування, оскільки доданою вартістю є частина новоствореної вартості, тоді як згідно з нормами Податкового кодексу ПДВ нараховується на загальну вартість товару. Внаслідок цього кожний суб’єкт господарювання – учасник процесу сплачує податок у збільшеному на вартість сировини і матеріалів розмірі. Кінцевий же споживач купує товар за ціною, збільшеною на всю суму ПДВ  (рис. 1). 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)