ОСОБЕННОСТИ РОДИТЕЛЬСКО-ДЕТСКИХ ОТНОШЕНИЙ ПОДРОСТКОВ-УЧЕНИКОВ ШКОЛЫ-ИНТЕРНАТ




  • скачать файл:
Название:
ОСОБЕННОСТИ РОДИТЕЛЬСКО-ДЕТСКИХ ОТНОШЕНИЙ ПОДРОСТКОВ-УЧЕНИКОВ ШКОЛЫ-ИНТЕРНАТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, охарактеризовано стан її вивчення, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, гіпотезу, теоретико-методологічну основу й методи дослідження, наукову новизну, практичне значення роботи та наведено дані про апробацію роботи, її структуру й обсяг.

У першому розділі«Теоретично-методологічний аналіз батьківсько-дитячих стосунків» розглянуто головні підходи, що стосуються особливостей стосунків у системі «батьки-дитина». Висвітлено психологічні проблеми підліткового віку, особливості батьківського виховання та їхні міжособистісні стосунки,  а також вплив батьківського ставлення на формування та розвиток особистості підлітка на його емоційний та поведінковий чинники. 

Отже, науковий пошук здійснювався у трьох напрямках: перший пов'язаний з аналізом теоретичних досліджень батьківського ставлення, типологій, підходів та стилів сімейного виховання, як компонент однієї сімейної системи, важливої детермінанти розвитку дитини; другий − пов'язаний з аналізом батьківського ставлення, як основного чинника, який впливає на формування та розвиток особистості та поведінку підлітків;   третій – з аналізом міжособистісних стосунків підлітків із дорослим.

Розглянуто головні підходи до аналізу проблеми батьківського ставлення до підлітків та його вплив на виховання (А.А. Аркін, М. Боришевский,        О. Бодальов, С. Броді, А.Я. Варга, В. Гарбузова, Т. Говорун, І. Добрякова,   О.І. Захарова, С.В. Ковальова, А.Є. Лічко, А.С. Макаренко, О. Насонова,       В.О. Сухомлинський, В.В. Столін, С. Соловейчик, О. Шарган, Л. Шіпіциної, Е. Ейдеміллер, A. Roe, M. Siegelman, ES Schaefer та ін.), в яких переконливо представлена залежність психічного розвитку та формування особистості дитини від батьківського ставлення до нього, стилю виховання, батьківської позицій, стратегій і стилів сімейної комунікації та взаємодії.

Узагальнюючи думку більшості авторів, поняття «тип сімейного виховання», «батьківське уявлення про виховання», «стиль батьківського ставлення», «батьківська установка» − все це синоніми, що описують одне поняття − особливості виховання в сім’ї, де вони виділяють типи батьківських позицій, особливості сімейних відносин, ролі дітей в сім'ях, типи неправильного виховання і т.д.

Досліджуючи проблему внутрішньосімейних стосунків, О.І. Бондарчук, А. Болдуїн, А.А. Реан та інші сходяться на думці, що розвиток підлітків у сім'ях з деструктивною міжособистісною взаємодією характеризується певними психологічними особливостями: суперечливістю, неоднозначністю, непослідовністю.

Зазначено, що типи батьківських позицій у стосунках з дітьми та виконання сімейних ролей безпосередньо впливають на поведінку дитини, на її розвиток та соціалізацію (І.І. Абрамова, Л. Беньямін, Д. Баумрінд,    А.Б. Добрович, С.В. Ковальов, П.Ф. Лесгафт, А.С. Макаренко,                  В.Д. Москаленко, А.В. Петровський, А.С. Співаковська, У. Сміт Енн та інші).

Показано, що особливо велике значення для розвитку дитини має характер взаємин з матір'ю, при цьому крайнім варіантом порушення поведінки матерів є депривація (Дж. Боулбі, Д. Віннікот, І. Валітова,              І. Лангмейер, З. Матейчек, Е.Т. Соколова, В.В. Столін, Е.С. Шефер і          Р.К. Беллі, Е. Еріксон, S. Brody, М. Rutter та ін.).

Мотивація особливостей батьківського виховання відрізняється переважанням неусвідомлених чинників, які детермінують спотворення виховних батьківських позицій, а міжподружні стосунки виявляють ригідність форм взаємодій, що згодом призводить до зниження здатності всієї сімейної системи до вирішення конфліктних ситуацій. Показано, що дисгармонія міжподружніх стосунків, так і батьківських ставлень призводить до своєрідних порушень у ході психічного розвитку підлітків (М.І. Буянов, Н. В. Владимирова, В.І. Гарбузов, О.І. Захаров, Д.М. Ісаєв, М.Ю Кондратьєв, В.Н. Ослон, А.М. Прихожан, Л.А. Регуш, Х. Спаньярд, Н.Н. Толстих).

Дослідники вважають, що батьківське ставлення безпосередньо впливає на формування поведінки та певних рис особистості підлітка                   (С.Д. Арзуманян, Р.Т. Байярд, А.В. Веденов, Л.Я. Гозман, Б.І. Додонова,     Ф. Доль, Т.М. Землянухіна, М.І. Лісина та ін.). Правильні виховні позиції батьків виражаються, передусім, у сприйнятті підлітка як особистості, визначають водночас і позицію підлітка у сім’ї, як повноправного члена сім’ї, до прав та потреб якого у рідному домі ставляться з повагою.

У шерегу досліджень показано, що незадоволеність загальних потреб дитини-підлітка у любові, у самоствердженні та повазі,  приводить до порушень поведінки та формування негативних рис особистості, таких як агресивність та конфліктність (Є.І. Афанасенко, О.М. Балакірєва,            Ю.Б. Євдокимова, І.А. Каїрова, О.О. Яременко та інші).

Аналіз досліджень Р.Т. Байярд, Р. Берона, А.В. Петровського,               Е.Г. Ейдемілера та ін.,  показав, що на складність стосунків та конфлікти між батьками та підлітками впливає батьківський поведінковий чинник, сутність якого полягає у контролі з гіперопікою чи авторитарним стилем виховання та емоційним чинником відторгнення, або у повній відсутності контролю, бездоглядністю.

Емоційне батьківське ставлення вважається найважливим чинником у вихованні дитини, який впливає на розвиток емоційної сфери підлітка    (А.Я. Варга, О.В. Буренкова та ін.).

Характеризуючи емоційну сферу підлітків, дослідники сходяться в думці, що підлітковий вік є періодом підвищеної емоційності, який отримав назву «підлітковий комплекс емоційності», знаходячи свій вияв у збудливості, частій зміні настрою, неврівноваженості, схильності до виникнення підвищеної тривожності і до депресивних станів, нейротизму, агресії тощо (М.Г. Гаранян, І.В. Дубровіна, О.І. Захаров, Г. Крайг, С.О. Колот,             С.Д. Максименко, В.Ф. Моргун, Н. Ньюкомб, А.М. Прихожан, Ф. Райс,     С.С. Ракітянська, А.В. Старовойтов, А.Б. Холмогорова, Е.Г. Ейдеміллер,     В. Юстіцкіс, П.М. Якобсон та ін.). Разом з тим, емоційне ставлення  батьків до підлітка у вигляді прийняття, відторгнення, довіри, любові, поваги, здатності не контролювати та не домінувати у стосунках з дитиною, підтримуючи емоційну автономність підлітка, є одним з головних чинників, який відбивається на формуванні емоційної сфери підлітка.

Підлітковий вік − це перехідний, період статевого дозрівання і психологічного дорослішання. Підлітки в цей період стикаються з численними психологічними проблемами в становленні самосвідомості, самооцінки, почуття Я, ідентичності, у самоствердженні, самовираженні, у розвитку почуття дорослості, емансипації від батьків; формуванням стосунків з однолітками, набуттям почуття індивідуальності і колективної відповідальності. Всі ці особистісні характеристики переживаються, формуються і розвиваються по-різному у підлітків, які навчаються у різних навчальних закладах і знаходяться в різних умовах життя: в школі-інтернат та в загальноосвітній школі, що безпосередньо позначається на їхніх міжособистісних стосунках, як у сім'ї, так і в соціумі (С.В. Березіна та    Ю.Б. Євдокимова, Т.В. Бондар, Л.І. Божович, О.М. Балакірєва,                М.Ю. Варбан, Я.О. Гошовський, О.А. Ганюков, М.І. Лісіна, А.М. Прихожан, А.А. Реан, В.В. Столін, М.М. Толстих, Д.І. Фельдштейн та ін.)

Особливості підліткового періоду впливають на процес соціалізації. Саме в цьому віці найбільш вірогідна поява різних труднощів, що перешкоджають успішній соціалізації. Варто відзначити, що саме подвійність становища підлітка (не дитина, але й не дорослий) може бути однією з основних причин труднощів соціалізації.

Загалом огляд психологічної літератури з обраної теми засвідчує про те, що цілеспрямовані дослідження батьківсько-дитячих стосунків не вирішують проблеми особливостей батьківсько-дитячих стосунків учнів-підлітків школи-інтернат, та не дає змогу повною мірою виявити чинники, які впливають на напруженість у сімейних стосунках.  Це зумовлює необхідність емпіричного вивчення цього феномену.

У другому розділі − «Організація емпіричного дослідження дитячо-батьківських стосунків» − представлено загальну процедуру дослідження, обґрунтовано перелік методичних прийомів досліджуваної вибірки діагностичних методик та опис.

Формуючи нашу вибірку, ми виходили з необхідності залучити до нашого дослідження сім'ї, які мають дітей-підлітків − 12-15 років, що навчаються в школі-інтернат та загальноосвітній школі. Вибірка була сформована на базі школи-інтернат № 23 для дітей малозабезпечених та інших пільгових категорій м. Києва та підлітки ЗОШ № 140 м. Києва. Вибір досліджуваних обґрунтовується наявністю різних соціальних умов навчання учнів-підлітків, а саме у школі-інтернат та загальноосвітній школі; присутністю в сім'ї батьків або одного з батьків; обов'язковим проживанням підлітка-учня школі-інтернат в сім'ї, а не в умовах школи-інтернат; нормами психічного і фізичного здоров’я підлітків. Наше дослідження підтримувалося високою мотивацією шкільних педагогів, психологів, а також самих підлітків, що не можна сказати про батьків, які всіляко намагалися уникати участі в дослідженні, мотивуючи високою зайнятістю, втомою на роботі або відрядженням, браком часу, а також небажанням обговорювати сімейні питання. Вибірка склала 125 підлітків школи-інтернат та 123 підлітків загальноосвітньої школи, а також їхні батьки, вибірка яких склала 45 осіб батьків підлітків школи-інтернат та 40 осіб батьків підлітків із загальноосвітньої школи.

Для реалізації поставлених завдань нами були використані такі методи дослідження: анкетування, спостереження і тестові опитувальники.

Дослідження проводилося у три етапи.

І етап – емпіричне дослідження батьківського ставлення до підлітка проводилося за допомогою батареї психологічних методик: «Аналіз сімейних відносин» Ейдеміллера-Юстіцкіса, «Типи виховання дітей», PARI та діагностика батьківського ставлення до дитини А.Я. Варга, В.В. Століна, що дозволяє нам виявити двохфакторну модель: емоційний фактор – прийняття-відторгнення та поведінковий фактор – автономія-контроль, також розбіжність та порушення у поглядах батьків на питання виховання дитини, а також проаналізувати окремо материнське ставлення до дитини і сім’ї.

На ІІ етапі – при дослідженні ставлення підлітків до батьків використовувалась методика «Підлітки про батьків» ADOR, виявляла уявлення підлітків про установки, поведінку та методи виховання батьків та порівняти їх з об’єктивними та суб’єктивними факторами дитячо-батьківських стосунків.

На ІІІ етапі – дослідження спрямовувалось на виявлення впливу батьківського ставлення на розвиток особистісних характеристик підлітка, який поділявся на три структурні блоки:

1)  вплив сімейного виховання на індивідуально-характерологічні особливості особистості підлітка, що досліджувався за допомогою опитувальників: ІТДО Л.Н. Собчик, самоставлення В.В. Століна,              С.Р. Пантелєєва; акцентуації характеру Шмішека, соціально-психологічної адаптації К. Роджерса і Р. Даймонда;

2)   вплив емоційного батьківського ставлення на емоційний розвиток дитини за допомогою опитувальників: рівня шкільної тривожності Філліпса, «Проблемної анкети» Сейфже-Кренке;

3)   вплив поведінкового чинника батьків на поведінку підлітка, що досліджувався за допомогою опитувальників: схильності особистості до конфліктної поведінки К. Томаса, Індекс життєвого стилю Плутчика Келлермана Конте, особистісної агресивності і конфліктності Є.П. Ільїна і П. А. Ковальова.

Математико-статистична обробка показників проводилась за допомогою кількісного (кореляційного) аналізу, частотного аналізу, шляхом використання статистичного пакету SPSS 10.0; достовірність відмінностей між показниками визначалась за критерієм  t - Ст’юдента.

У третьому розділі«Результати емпіричного дослідження батьківсько-дитячих стосунків» − представлено аналіз отриманих у ході констатувального етапу дослідження даних, які виявляють взаємозв’язок між батьківським ставленням до підлітка та формування особистісних характеристик підлітка.

Вивчення дитячо-батьківських стосунків учнів школи-інтернат, показав що батькам учнів школи-інтернат притаманна двоїста батьківська позиція по відношенню до підлітка, що зумовлено наявністю нестійкого суперечливого стилю виховання, який впливає як на емоційний, так і поведінковий компоненти.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)