МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ ЕКОЛОГІЧНО ЗБАЛАНСОВАНОЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ ДИНАМІКИ ЕКОЛОГІЧНО ЗБАЛАНСОВАНОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Статья
Краткое содержание:


                                                            ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Інтенсифікація процесів природокористування в умовах сучасної науково-технічної революції призводить до різкого погіршення навколишнього середовища й до швидкого виснаження природних ресурсів, що порушує еколого-економічну рівновагу як в окремих регіонах, так і в масштабах планети в цілому. У таких умовах стають актуальними питання раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища, що посідають значне місце серед провідних глобальних проблем сучасності. При розв’язанні проблем природокористування доводиться виходити з визнання неможливості повного запобігання в даний час і в майбутньому шкідливого антропогенного впливу на природне середовище навіть за умови постійного удосконалення виробництва й інших сфер людської діяльності. Тому на перше місце повинно висуватися здійснення системи заходів, спрямованих на підтримку раціональної взаємодії діяльності людини і навколишнього природного середовища, що забезпечують збереження і відновлення природних ресурсів та попереджають прямий чи непрямий вплив результатів розвитку суспільства на природу і здоров’я людини.

Екологічна ситуація в Україні суттєво впливає на економічне зростання країни та якість життя її громадян, тому в умовах сьогодення актуальною є проблема переходу до сталого розвитку, коли потреби суспільства й можливості природи балансуються, та погоджується вивчення проблеми стану середовища існування та соціально-економічного розвитку. Системне формування засад довготривалого економічного зростання потребує поглибленої теоретичної розробки підходів, які дадуть змогу практично реалізувати ідею сталого розвитку, що є провідною для національної стратегії сталого розвитку. Становлення сучасної конкурентоспроможної національної економіки в трансформаційний період обумовлює актуальність та прикладну значимість проблеми розробки методології довготривалого економічного зростання в умовах еколого-економічної рівноваги. Така взаємодія природного середовища і людського фактора повинна розглядатися в межах єдиної еколого-економічної системи на будь-якому рівні і об’єднувати економічні, природні і соціальні процеси, що взаємопов’язані між собою. Складність дослідження динамічних економічних систем при побудові концепції сталого економічного розвитку та потреба розглядати їх як цілісні еколого-економічні системи привели до математичного моделювання – одного з найбільш ефективних методів наукових досліджень.

Проблеми моделювання та оптимізації динаміки економічних та еколого-економічних процесів і систем, а також сталого розвитку в наш час стали пріоритетним об’єктом наукових досліджень багатьох вітчизняних та зарубіжних учених. Особливо слід відзначити праці О.Бакаєва, В.Геєця, В.Глушкова, В.Михалевича, І.Ляшенка, В.Григорківа, О.Волошина, О.Ляшенко, З.Герасимчук, С.Дорогунцова, Б.Данилишина, О.Рюміної, Ю.Іванілова, О.Лотова, В.Макарова, О.Рубінова, О.Петрова, І.Поспєлова, О.Шананіна, М.Мойсеєва, Р.Раяцкаса, У.Айзерда, Р.Айреса, Д.Медоуза, Д.Форда, Дж.Форрестера та ін.

Проте, незважаючи на високий рівень і міждисциплінарний характер існуючих теоретичних розробок, теорія, методологія і практика забезпечення оптимального економічного росту на основі концепції сталого розвитку, проблеми дослідження існуючих моделей та розробки нових економіко-математичних підходів і методик аналізу екологічно збалансованої економіки, зокрема її динаміки, залишаються актуальними.

Дисертаційне дослідження присвячено моделюванню та оптимізації динамічних процесів економічного росту в умовах еколого-економічної рівноваги і спрямовано на розв’язання описаних вище актуальних проблем екологізації економіки.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась в рамках наукової теми кафедри економіко-математичного моделювання Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича „Моделювання та оптимізація економічних і еколого-економічних процесів та систем” (державний реєстраційний номер 0103U001965). Автором розроблено динамічні моделі оптимального розвитку економічних систем в умовах еколого-економічної рівноваги.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є вдосконалення та подальший розвиток теоретичних, методологічних та методичних підходів економіко-математичного моделювання оптимальної динаміки еколого-економічних систем, побудови та аналізу відповідних еколого-економічних моделей.

Мета дисертаційної роботи визначає зміст досліджень, які полягають у розв’язанні таких теоретичних та практичних завдань:

  • аналіз проблеми моделювання економічного розвитку з урахуванням процесів еколого-економічної взаємодії;

  • побудова та дослідження нелінійних моделей економічного росту в умовах еколого-економічної рівноваги;

  • розробка моделі еколого-економічного росту у випадку лінійної виробничої функції;

  • моделювання динамічних еколого-економічних функцій як функцій випуску в екологічно збалансованому виробництві;

  • побудова та аналіз моделі оптимального розподілу інвестицій в еколого-економічній системі;

  • розробка інструментальних засобів для прикладного дослідження та застосування запропонованих моделей динаміки екологічно збалансованої економіки у прийнятті економічних рішень.

Об’єкт дослідження – екологічно збалансована економічна система (еколого-економічна система).

Предмет дослідження – оптимізаційні моделі економічної динаміки в умовах еколого-економічної рівноваги.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу дисертаційного дослідження складають наукові положення економічної теорії, методи економіко-математичного моделювання, системного аналізу і моделювання складних систем, положення та принципи концепції сталого розвитку, раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища, фундаментальні основи теорії оптимального керування, математичного програмування та комп’ютерного моделювання.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі, нормативні та методичні матеріали: офіційні статистичні дані Державного комітету статистики України, офіційні матеріали Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, періодичні та інтернет-видання.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні та розробці комплексу моделей економічної динаміки в умовах еколого-економічної рівноваги, що розширює сучасний економіко-математичний апарат для розв’язання економічних задач. Наукову новизну формують наступні положення:

Уперше:

  1. Розроблено нелінійні моделі оптимального росту екологічно збалансованої економіки, а на їх основі – відповідні моделі економічного росту з урахуванням еколого-економічної рівноваги та ставки непрямого оподаткування. Ці моделі є певними модифікаціями неокласичних моделей росту, що дозволяють оптимізувати траєкторію економічного розвитку в умовах еколого-економічного балансу та заданої ставки непрямого оподаткування.

  2. Побудовано модель еколого-економічного росту у випадку лінійної виробничої функції. Особливістю даної моделі є її лінійність, що дозволяє розробити ефективні алгоритми знаходження її розв’язків, які відображають потенційні варіанти процесів накопичення та споживання і стратегію „накопичення – споживання” в процесі реалізації економічної політики на скінченному проміжку часу.

  3. Запропоновано методику побудови динамічних еколого-економічних функцій або функцій випуску екологічно збалансованого виробництва. Проаналізовано варіанти побудови цих функцій у явному та неявному вигляді, тобто функцій, які задаються аналітичними залежностями і структурними моделями. Обґрунтовано можливості їх практичного використання.

  4. Розроблено модель оптимального розподілу інвестицій в еколого-економічній системі. Ця модель базується на гіпотезі про збалансований розподіл інвестицій на розвиток матеріального виробництва та ліквідацію виробничого забруднення. Аналіз моделі здійснено у випадку лінійної функції корисності інвестицій.

Одержала подальший розвиток:

Теорія моделей еколого-економічної динаміки, зокрема моделей оптимального економічного росту екологічно збалансованої економіки, динамічних моделей виробничих функцій та моделей розподілу інвестицій в умовах еколого-економічної рівноваги. Ці моделі призначені для розв’язання задач екологізації економіки та, у кінцевому результаті, переходу економічної системи до сталого розвитку.

Створено:

Інструментальні засоби для практичної реалізації процесу моделювання запропонованих у роботі різних типів динамічних моделей екологічно збалансованої економіки. Апробація отриманих результатів проведена на конкретних тестових прикладах, які підтвердили можливість застосування запропонованих моделей в системах підтримки прийняття відповідних економічних рішень.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження мають як теоретичний, так і прикладний характер. Розроблені в роботі моделі можуть бути практичним методологічним інструментарієм для дослідження і прогнозування динаміки екологічно збалансованої економіки.

Результати дослідження впроваджені в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області при виконанні Обласної комплексної програми охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів „Екологія” на 2007 – 2010 рр. (затвердженої рішенням ХIV сесії обласної ради №197-14/07 від 8 серпня 2007 року) та програми „Еко-Моніторинг” на 2003 – 2015 рр. (затвердженої рішенням ХVІ сесії обласної ради №89-17/02 від 27 листопада 2002 року), що підтверджується відповідною довідкою про впровадження.

Теоретичні положення та практичні результати наукових досліджень, узагальнені в дисертації, знайшли відображення в навчально-методичних матеріалах, розроблених і впроваджених у навчальний процес кафедри економіко-математичного моделювання Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (довідка про впровадження №15-38/3364 від 20 грудня 2007 року).

Особистий внесок здобувача. Всі результати дослідження отримані особисто здобувачем. Участь співавторів публікацій полягала в наданні консультативних послуг з методології моделювання та постановки задач.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження доповідалися, обговорювалися і були схвалені на:

  • Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених „Економіко-математичні методи прийняття управлінських рішень на сучасному етапі” (м. Дніпропетровськ, 2003 р.);

  • ІІ Міжнародній школі-семінарі „Теорія прийняття рішень” (м. Ужгород, 2004 р.);

  • Міжнародній науково-практичній конференції „Інтелектуальні системи прийняття рішень та інформаційні технології” (м. Чернівці, 2004 р.);

  • XІV Міжнародній науково-практичній конференції „Формування стратегії розвитку регіону на інноваційній основі” (м. Чернівці, 2004 р.);

  • XV Міжнародній науково-практичній конференції „Стратегічний розвиток регіону – економічне зростання та інтеграція” (м. Чернівці, 2006 р.);

  • Міжнародній науково-практичній конференції „Інтелектуальні системи прийняття рішень та інформаційні технології” (м. Чернівці, 2006 р.);

  • ІІІ Міжнародній школі-семінарі „Теорія прийняття рішень” (м. Ужгород, 2006 р.);

  • Міжнародній конференції „Dynamical systems modeling and stability investigation. Modeling & stability” (м. Київ, 2007 р.);

  • ХІІ Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (м. Львів, 2007).

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження викладені у 17 публікаціях, загальним обсягом, що належить особисто автору 4,27 друкованих аркуші, з них 8 – у наукових фахових виданнях ВАК України.

Структура та обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи становить 177 сторінок машинописного тексту. Основний зміст дисертації викладено на 142 сторінках, додатки на 21 сторінках; робота містить 47 рисунків та 7 таблиць. Список використаних джерел включає 137 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)