МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ВУГЛЕДОБУВНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ВУГЛЕДОБУВНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасна ринкова економіка і вступ України до СОТ вимагають дотримання умов її енергетичної безпеки. Україна відноситься до країн, в яких наповнення бюджету на 20% залежить як від обсягів виробництва в металургії, так і від первинного палива.

За таких умов одним із основних напрямів як у розвитку металургії, так і в підвищенні енергетичної безпеки, є збільшення обсягів видобутку вугілля, з урахуванням існуючої ресурсної і виробничої бази.

На підприємствах вугільної промисловості випуск продукції збільшився в порівнянні з 2007 роком на 2,4 %. Але динаміка основних показників вугільної промисловості свідчить про розвиток кризових явищ в цій галузі. Скорочення кількості діючих шахт (з 276 в 1991 р. до 160, з яких 140 – державні, – в 2007 р.) і, відповідно, потужностей з вуглевидобування (з 193 млн. тонн в 1991 р. до 95 млн. тонн в 2007 р.) призвело до зниження обсягів постачання вугілля на внутрішній ринок державними вугільними підприємствами (з 57 млн. тонн в 1997 р. до 28 млн. тонн в 2007 р.).

Вугледобувні підприємства втрачають своє значення системостворюючої галузі та вимагають їх реструктуризації. Реструктуризація вугледобувних підприємств є однією з основних складових реформування вугільної промисловості, але й на сьогодні вона не має ефективної системи управління.

Проблемам управління і реструктуризації вугільної промисловості присвячені роботи зарубіжних і вітчизняних учених, а саме О.М. Алимова, О.І. Амоші, В.М. Геєця, Ю.Г. Лисенка, В.Ф. Ситника, В.А. Забродського, М.І. Іванова, М.Г. Чумаченка, Я.Г. Берсуцького, В.М. Тимохина та інших. Сучасний рівень досліджень дозволяє зробити висновок, що проблеми моделювання процесів управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації і вступу України до СОТ вирішено не в повному обсязі.

Сучасні напрями реструктуризації вугледобувних підприємств вимагають розробки нових підходів, методів і моделей, що направлені на створення умов не тільки для зміни структури управління, активів і витрат підприємства, але і для розширення виробництва.

Вирішення проблем реструктуризації, таким чином, ґрунтується на розробці і реалізації нових методів і моделей прогнозування, адаптації, реінжинірингу і системи підтримки прийняття рішень для підвищення ефективності управління вугледобувними підприємствами відповідно до вимог європейських і світових стандартів.

Використання сучасних інформаційних систем і технологій, які враховують індивідуальні особливості цільового ринку, відкриває нові можливості в управлінні підприємствами цієї галузі.

Тому розробка концепції процесу управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації, а також системи моделей і методів для забезпечення їх економічного розвитку є важливим і актуальним науковим напрямком, який і зумовив вибір теми дослідження і завдань дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до держбюджетних тем кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету: Г-07/32 «Моделювання проектного управління складними економічними об'єктами» (номер державної реєстрації 0107U004650) і 04-1/27 «Моделювання логістичної системи підприємства» (номер державної реєстрації 0104U009167), в яких автор брала участь як співвиконавець. Особистий внесок здобувача полягає в розробці концепції, методів та моделей управління вугледобувними підприємствами.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка методів і моделей підвищення ефективності управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації.

Для досягнення цієї мети поставлено і вирішено наступні завдання:

проведено аналіз діяльності вугледобувних підприємств в ринкових умовах;

визначено особливості управління підприємствами вугільної галузі в умовах реструктуризації;

проведено аналіз існуючих методів і моделей управління підприємствами в умовах реструктуризації і адаптації до зовнішніх чинників;

запропоновано концепцію процесу управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації;

розроблено модель процесу оцінки вірогідності стану показників діяльності вугледобувних підприємств в умовах реструктуризації;

розроблено модель оцінки ефективності роботи системи управління підприємствами;

запропоновано метод багатомірного прогнозування показників вугледобувних підприємств в процесі злиття економічних об'єктів;

запропоновано метод оперативно-аналітичної обробки даних системи оцінки якості управління в процесі реструктуризації підприємств;

розроблено інформаційно-аналітичну систему управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації.

Об’єкт дослідження. Процеси управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації.

Предмет дослідження. Моделі і методи управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є роботи вітчизняних і зарубіжних вчених в області менеджменту, маркетингу, системного аналізу, економіко-математичного моделювання і інформаційних технологій, задіяно інструментарій: системного підходу і реінжинірингу - при розробці концепції процесу управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації; теорії вірогідності і математичної статистики – при побудові моделі процесу оцінки вірогідності стану вугледобувних підприємств в умовах реструктуризації; теорії множин та теорії прийняття рішень в умовах невизначеності – при побудові моделі оцінки ефективності роботи системи управління вугледобувними підприємствами; нейронних мереж в методі багатовимірного прогнозування показників діяльності вугледобувних підприємств в процесі злиття економічних об'єктів; теорії складних систем і інформаційних технологій - при побудові інформаційно-аналітичної системи управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації.

У ході дослідження було також використано методи математичної і економічної статистики та логічного узагальнення.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі здійснено постановку та вирішення нової актуальної задачі моделювання процесу управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації. При цьому отримано наступні нові наукові результати:

вперше розроблено:

концепцію моделювання процесу управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації, яку засновано на принципах системного підходу та реінжинірингу, що дозволяє підняти рівень ефективності управління за рахунок підвищення оперативності проведення аналізу й оцінки неузгодженості з вихідними економічними показниками та їх прогнозними значеннями;

дістали подальшого розвитку:

модель процесу оцінки ймовірності стану вугледобувних підприємств в умовах реструктуризації, яку засновано на методах теорії ймовірності й математичної статистики, що забезпечує виконання операцій прогнозування станів об'єкту на етапі реструктуризації і дозволяє підвищити якість планування витрат;

модель оцінки ефективності роботи системи управління вугледобувними підприємствами, яку побудовано з використанням теорії множин та з урахуванням фактору невизначеності майбутнього стану системи, за допомогою якої можна визначити ефективність управління підприємством;

метод багатомірного прогнозування стану підприємства вугільної промисловості, який засновано на моделі управління оборотними коштами підприємств вугільної промисловості, що дозволяє проводити розрахунки прогнозних показників чистого прибутку в різні інтервали часу, а також визначити доцільність процесу реструктуризації;

удосконалено:

структуру інформаційно-аналітичної системи управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації, яку засновано на використанні розробленої системи прийняття рішень та оперативної обробки даних з застосуванням багатомірних інформаційних технологій, що дозволяє підвищити ефективність управлінських рішень.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропонована концепція і розроблені методи і моделі дослідження процесу управління вугледобувними підприємствами в умовах реструктуризації є універсальними і придатними для використання на підприємствах інших галузей.

Основні положення і результати дослідження використано при розробці інформаційно-аналітичної системи управління шахти ім. О.О. Скочинського  (Акт від 19 травня 2008 р.) та в навчальному процесі Донецького національного університету при викладанні навчальних курсів “Системи управлінської інформації”, “Методи і моделі прийняття рішень в аналізі та аудиті”, “Інформаційні системи та технології обліку” (Акт від 15 травня 2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, які наведено в дисертаційній роботі, були отримані автором самостійно.

З наукових робіт, які опубліковані в співавторстві, використано лише ті матеріали, які отримані в результаті власних досліджень.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й обговорювалися на ІI Міжнародній науково-практичній конференції «Інституціональні перетворення в суспільстві: світовий досвід і українська реальність» (м. Мелітополь, 2007 р.), XIІ Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м. Львів,
2007 р.), Міжнародній науковій конференції “Формування ринкових механізмів господарювання” (м. Запоріжжя, 2007 р.).

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 11 наукових роботах, загальним обсягом 4,7 д.а., з яких автору належить 3,3 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 127 найменувань, 3 додатків. Роботу викладено на 145 сторінках. Текст дисертації містить 28 рисунків, 12 таблиць.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)