ТРАНСУРАНОВЫЕ ЭЛЕМЕНТЫ В ЗОНЕ ВЛИЯНИЯ ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ АТОМНОЙ ЭЛЕКТРОСТАНЦИИ




  • скачать файл:
Название:
ТРАНСУРАНОВЫЕ ЭЛЕМЕНТЫ В ЗОНЕ ВЛИЯНИЯ ЧЕРНОБЫЛЬСКОЙ АТОМНОЙ ЭЛЕКТРОСТАНЦИИ
Альтернативное Название: Трансуранові елементи В ЗОНІ ВПЛИВУ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ АТОМНОЇ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обговорюється стан наукової проблеми та розкрито її суть, обґрунтовано актуальність теми проведених досліджень, сформульовано задачі та мету роботи, визначено наукову новизну, практичне значення отриманих результатів та особистий внесок здобувача. Наведено дані про апробацію результатів роботи, кількість наукових публікацій, структуру та обсяг дисертації.


У першому розділі проведено аналітичний огляд сучасного стану проблеми забруднення навколишнього середовища довгоживучими ТУЕ з урахуванням різних джерел їх надходження в біосферу. Оцінюється стан аналітичної бази визначення вмісту ТУЕ в різних об¢єктах, забруднених унаслідок глобальних випадінь після випробовування ядерних зарядів, техногенних випадінь при роботі АЕС та переробці ВЯП, аварії на ЧАЕС. Описано ряд відомих іонообмінних та екстракційних методів визначення плутонію та америцію в об¢єктах навколишнього середовища, зазначено, що всі вони мають свої переваги, обмеження й недоліки.


Аналіз літературних даних показав, що незважаючи на велику зацікавленість до проблеми визначення ТУЕ в об¢єктах навколишнього середовища, до аварії на ЧАЕС не існувало комплексних методик, які б дали змогу проводити визначення урану, продуктів поділу урану і ТУЕ в різних об¢єктах навколишнього середовища із однієї наважки або аліквоти проби.


Потрібно відзначити, що внаслідок трудомісткості  наявних методик визначення плутонію за 1986 р. усіма науковими організаціями СРСР, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, було зроблено всього близько 200 прямих радіохімічних аналізів проб ґрунту на вміст плутонію. Ускладнення задачі було пов’язане з необхідністю виділення плутонію з пробі грунту та виготовлення високоякісних мішеней для б-спектрометрії, оскільки б-спектрометричний метод визначення вмісту ТУЕ є поки що самим чутливим. Радіохімічне визначення 241Am в перші роки після аварії на ЧАЕС взагалі не проводилось. Відзначено, що аварія на ЧАЕС надала великий поштовх для визначення вмісту радіонуклідів плутонію та америцію у навколишньому середовищі багатьох країн східної та центральної Європи.


У другому розділі подано виклад методики й основних методів досліджень. Описується розроблена в дисертації комплексна радіохімічна методика в цілому та її модифікації для визначення продуктів поділу урану і ТУЕ в різних об¢єктах навколишнього середовища (ґрунті, донних відкладеннях, пробах води, аерозольних фільтрах та біологічних об¢єктах). Наведено експресну методику визначення радіонуклідного складу “гарячих” частинок, ПВМ та РРВ.


На рис. 1 подано розроблену у дисертації принципову схему спільного радіохімічного виділення та концентрування із однієї наважки проб ґрунту і донних відкладень продуктів поділу урану, плутонію, америцію та кюрію.


У всіх пробах і наважках перед проведенням радіохімічного аналізу визначається активність г-випромінюючих радіонуклідів, і дані в подальшому використовувались для визначення кореляційних співвідношень. Для вимірювання  активності 137Cs, 144Ce, 154,155Eu та 241Am використовувався г-спектрометр на базі напівпровідникового детектора серії GMX-30190 (эффектівність 32,5 %, енергетичне розділення 1,89 кеВ на лініі 1,33 МеВ (60Co)) і багатоканального буфера 919 SPECTRUM MASTER фірми ORTEC.


 


Зразки ґрунтів масою 5 – 30 г. ретельно перемішують і сушать при 105 0С. Додають стабільні носії Sr, La та індикатори хімічного виходу 236Pu (242Pu), 243Am і озоляють. Для вилуджування радіонуклідів з озолених при 550 0С наважок ґрунту ці наважки обробляють розчином 8 моль/л HNO3 при температурі 95 0С. Відділення мікрокількостей плутонію, америцію і кюрію від основних ґрунтоутворюючих елементів здійснювалось співосадженням їх з гідроокисом заліза та фторидом стабільного лантану LaF3,  який додається в якості носія. Осадження фторидів проводили із розчину 22 моль/л HF, насиченого SO2, що дозволяє стабілізувати плутоній у 3+-валентному стані Pu ® Pu3+.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)