Науково—економічна сутність нематеріальних активів як об’єкту обліку і контролю




  • скачать файл:
Название:
Науково—економічна сутність нематеріальних активів як об’єкту обліку і контролю
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

В економічно розвинених країнах значно зростає роль науково—технічних знань та інших результатів творчої діяльності людини в суспільному виробництві. Використання накопиченого капіталу знань веде до суттєвих змін у характері функціонування підприємств та організацій, значення фізичних товарів і обладнання поступово зменшується, тоді як значення послуг та нематеріальних ресурсів неухильно зростає. У нашій державі впровадження нематеріальних активів у процес виробництва набуває першочергового значення для подальшого ефективного розвитку економіки на ринкових засадах.

 Проблеми, пов’язані з нематеріальними активами, досліджуються у наукових працях вчених: Андрєєва В.Д., Алексєєвої А.В., Бутинця Ф.Ф.,       Бутнік-Сіверського О., Голова С.Ф., Кононенка О., Кужельного М.В.,            Лінника В.Г., Лишиненка О.В., Метью М.Р., Партіна Г.О., Пушкара М.С., Пархоменка В.М., Сопка В.В., Тарасова І., Ткаченко Н.М., Хом”яка Р.Л.,  Швеця В.Г., Яремчука С. [6,4,17,21,31,69,77,84,89,105,132,106,142,146,149,151, 157, 159]

Для вирішення методологічних аспектів обліку і контролю важливо з’ясувати еволюцію поняття “нематеріальні активи” у світовій та вітчизняній економічній науці.

З початку минулого століття робилися спроби дати визначення активів для цілей бухгалтерського обліку. Одна з найпопулярніших на Заході концепцій, сформована Американським інститутом бухгалтерів, визначає активи в такий спосіб: “Активи — це величина, подана дебетовим сальдо, що залишилося або залишиться після закриття рахунків належним чином відповідно до облікових принципів…, при тому, що вона відбиває або право власності, або придбану вартість, або понесені витрати, які призвели до виникнення власності, або стосуються майбутнього звітного періоду…”[38, с.64].

В теорії бухгалтерського обліку під активами розуміють „ресурси, від яких очікують майбутню економічну вигоду для господарської одиниці, обумовлену минулими фактами господарської діяльності” [160, с.396].

 Тут важливо те, що активи визначаються виходячи з правил або принципів бухгалтерського обліку: “Активи — це економічні ресурси підприємства, визнані й оцінювані (вимірювані) відповідно до узвичаєних правил бухгалтерського обліку…” [141, с.253].

Важливо підкреслити, що в сучасних визначеннях активів, виділяють три істотні ознаки: майбутні економічні вигоди, контроль над доступом до таких вигод сторонніх осіб, походження з минулих господарських операцій або подій. Відмінна риса — у згадуванні контролю, а не права власності конкретного суб’єкта на майбутні економічні вигоди.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)