Методика обліку надходження і вибуття нематеріальних активів




  • скачать файл:
Название:
Методика обліку надходження і вибуття нематеріальних активів
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Перехід економіки України до ринкових відносин зумовив потребу кардинальної модифікації не лише організації, а й методики бухгалтерського обліку згідно з міжнародною теорією та практикою. Показники обліку повинні забезпечувати інформацією для прийняття рішень не тільки власників для внутрішнього управління підприємством, а й потреби зовнішніх споживачів.

Питання обліку наявності і руху нематеріальних активів досліджували автори: Бутинець Ф.Ф., Голов С.Ф., Загородній А.Г.,  Котенко Л.Н.,                Кужельний М.В.,  Лишиленко О.В., Павлюк І.М., Пархоменко В.М.,                 Сопко В.В., Ткаченко Н.М., Хом”як Р.Л., Цал-Цалко Ю.С.  [17,30,42,76,78,84,103,106,143,148,151,153].

При   зарахуванні   нематеріальних   активів на баланс підприємства необхідно визначитися з моментом їх визнання. Момент визнання нематеріальних активів фіксується датою визнання. Ці дані потрібні для визначення часу, з якого необхідно починати нарахування амортизації нематеріальних активів.

З кожним об’єктом нематеріальних активів на підприємстві здійснюють наступні три процеси або етапи руху: надходження (зарахування на баланс); експлуатацію; вибуття (списання з балансу). У ході експлуатації нематеріальних активів здійснюють операції з їх поліпшення, переоцінки, нарахування амортизації тощо.

Вибуття (списання з балансу) може бути пов'язане з продажем об'єктів, їх безоплатною передачею, ліквідацією тощо.

Придбані нематеріальні активи, які використовуються в господарській діяльності, оприбутковуються в дебет рахунку 12 „Нематеріальні активи” за первісною вартістю без урахування суми ПДВ (сума ПДВ відноситься до податкового кредиту підприємства у тому звітному періоді, в якому відбулася перша подія: або оприбуткування, або їх оплата).

          Порядок формування первісної вартості придбаного об’єкту нематеріальних активів в системі рахунків показано на рис. 2.4.

          Згідно Інструкції № 291 “Про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій” вартість нематеріальних активів слід відображати за дебетом рахунку 12 ”Нематеріальні активи” безпосередньо в момент їх надходження на підприємство [62].  Але за  дебетом  цього рахунку об’єкти нематеріальних активів відображаються, як відомо, при передачі їх до експлуатації. Таким чином, витрати підприємства, пов’язані з придбанням нематеріальних активів, спочатку повинні відображатися на субрахунку 154 “Придбання (створення) нематеріальних активів”, рахунку 15 “Капітальні інвестиції”, і лише при введенні до експлуатації списуватись з кредиту цього рахунку в дебет рахунку 12 “Нематеріальні активи”.

            При відображенні в обліку витрат  на придбання нематеріальних активів слід враховувати, що згідно з п.4 П(С)БО 4 “Звіт про рух грошових коштів” придбання та реалізація необоротних активів відносяться не до операційної, а до інвестиційної діяльності підприємства [122].  Це має певне значення при 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)