ЗДІЙСНЕННЯ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ УЧАСНИКАМИ (ЗАСНОВНИКАМИ) ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ (ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)




  • скачать файл:
Название:
ЗДІЙСНЕННЯ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ УЧАСНИКАМИ (ЗАСНОВНИКАМИ) ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ (ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Становлення і розвиток ринкових відносин в Україні обумовили виникнення на початку 90-х років минулого сторіччя нових видів юридичних осіб із корпоративним устроєм – підприємницьких  товариств. На сьогодні вони стали однією з найбільш поширених організаційно-правових форм в Україні.

З’ясування питання щодо здійснення корпоративних прав учасниками (засновниками) господарських товариств залишається необхідним з огляду на динамічний розвиток законодавства, що регулює корпоративні відносини. Потреба його відповідного переосмислення зумовлена суттєвими змінами та доповненнями до деяких законодавчих актів України щодо визначення підсудності справ з питань приватизації та корпоративних спорів, а також актуальністю прийняття Верховною Радою України Закону України «Про акціонерні товариства». Значно розширилася судова практика вирішення корпоративних конфліктів.

Поряд із тим неоднакове тлумачення теоретичних положень корпоративного права породжує неоднозначний підхід до вказаного предмета. Ще й досі ведуться дискусії між господарниками та цивілістами щодо визнання корпоративного права цивільно-правовим інститутом. Не останню роль у них відіграє те, що саме нормами Господарського кодексу України (далі – ГК України), а не Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) врегульовано корпоративні права та корпоративні правовідносини. По-різному у цих двох кодексах визначаються права учасників господарських товариств та корпоративні права.

Здійснення корпоративних прав учасниками (засновниками) господарських товариств часто супроводжується різноманітними зловживаннями і порушеннями. Суттєвого значення щодо їх уникнення набувають положення чинного законодавства та внутрішньокорпоративні норми. Важливим етапом роботи є використання позитивного зарубіжного досвіду при внесенні пропозицій до нормативно-правових актів, які забезпечують реалізацію корпоративних прав учасниками.

Отже питання, які виникають у зв’язку із здійсненням корпоративних прав та виконанням обов’язків залишаються актуальними, що і обумовлює необхідність аналізу не окремих проблем, а проведення комплексного дослідження у цій сфері.

Сформульовані в дисертаційній роботі теоретичні висновки та практичні рекомендації ґрунтуються на загальних досягненнях цивілістичної науки, в тому числі на працях українських і зарубіжних науковців  дореволюційного, радянського та сучасного періодів. Зокрема, науково-теоретичну базу даної дисертації склали наукові праці М.М.Агаркова, В.І.Борисової С.М.Братуся, В.А.Васильєвої, О.М.Вінник,

М.К.Галянтича, Н.С.Глусь, В.П.Грибанова, О.С.Іоффе, І.Р.Калаура, Т.В.Кашаніної, О.Р.Кібенко, В.М.Коссака, Н.Р.Кобецької, С.С.Кравченка, В.М.Кравчука, О.Д.Крупчана, Н.С.Кузнєцової, І.М.Кучеренко, В.В.Луця, Є.О.Мічуріна, Л.С.Нецької, Н.Н.Пахомової, В.В.Посполітака, І.А.Покровського, С.Я.Рабовської, О.В.Розгон, Р.Б.Сивого, І.В.Спасибо-Фатєєвої, Є.О.Суханова, С.О.Тєнькова, О.С.Швиденка, В.С.Щербини, О.В.Щербини, В.Л.Яроцького та інших вчених.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження має безпосередній зв’язок із науковими програмами державного рівня і вписується у загальний процес розвитку корпоративного законодавства України; пов’язане з розробкою основних проблем корпоративного права, що здійснюється за науковими програмами, затвердженими Академією правових наук України. Тема дисертаційного дослідження виконувалась у рамках фундаментальної теми «Становлення і розвиток корпоративного права в Україні» в Лабораторії з вивчення проблем корпоративного права Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва АПрН України (номер державної реєстрації 0102V002170).

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)