ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ СУДНОБУДУВАННЯ ТА СУДНОРЕМОНТУ




  • скачать файл:
Название:
ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТИМУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ СУДНОБУДУВАННЯ ТА СУДНОРЕМОНТУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Стабільний економічний розвиток країни головним чином залежить від успішного функціонування підприємств промислового комплексу.

Суднобудівна промисловість має всі необхідні передумови для того, аби в майбутньому стати локомотивом розвитку економіки країни. По-перше, Україна як морська держава зберегла з радянських часів потужну суднобудівну базу, підприємства галузі стабільно вносять значні грошові кошти до Державного бюджету країни, та є бюджетоутворюючими для міст розташування. По-друге, Україна знаходиться усередині переміщення центрів суднобудування на схід. Крім того, суднобудівна промисловість є комплексною і сприяє розвиткові багатьох суміжних галузей та видів виробництв, таких як чорна та кольорова металургія, енергопостачання, транспортна галузь та ін. До того ж суднобудівна промисловість унаслідок трудомісткості вимагає залучення значної кількості робітників, сприяючи тим самим зайнятості населення. Таким чином, суднобудівна промисловість виконує важливі економічну і соціальну функції та створює кумулятивний ефект не тільки в самих підприємствах галузі, але й в суміжних галузях та видах виробництв.

Проте, ціла низка проблем, які пов’язані з особливостями державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання суднобудівної промисловості, ще потребують ретельного вивчення та розв’язання. В цілому в країні відсутня так звана морська політики держави, яка б ураховувала національні інтереси у Світовому Океані, напрями морської діяльності держави та її потенціал, основні положення морської політики, її принципи та напрями, роль суднобудування у розвитку морської індустрії. Відтак, слід констатувати, що відсутня програма розвитку суднобудівної промисловості, яка за допомогою впровадження системи господарсько-правових засобів дозволила б стимулювати її розвиток. Слід зазначити, що невизначеною є позиція держави щодо судноремонту, який в умовах відсутності державного замовлення розвивається більш швидкими темпами, ніж суднобудування, містить значний виробничий і науковий потенціал та потенційно може бути визнаний пріоритетною галуззю економіки Відповідно є відсутньою чітко сформульована інноваційна політика держави, яка б сприяла розвиткові новітніх технологій у галузі суднобудування та судноремонту. В умовах сучасних реалій господарювання в названій сфері, зокрема враховуючи, що надто високими є відсоткові ставки за кредитами українських банків в умовах відсутності кредитних пільг для підприємств суднобудівної промисловості, в кінцевому рахунку приводить до збільшення собівартості виробництва суден, які будуються, погіршуючи стан їх конкурентноздатності на внутрішньому та зовнішньому ринках. Тотальна приватизація підприємств галузі та відсутність чітких інвестиційних зобов’язань значно ускладнюють контроль держави за збереженням основного профілю діяльності підприємств – суднобудування та судноремонту, а також за збереженням повного циклу виробництва саме в Україні, що є принциповим питанням з точки зору розвитку конкурентноздатності суб’єктів господарювання. Особливої актуальності набуває в цьому контексті проблема оновлення та модернізації відповідно до сучасних досягнень науки і техніки як існуючого флоту, так і основних фондів суднобудівної промисловості: приладів, верстатів та докового обладнання, що вимагають застосування цілісної системи господарсько-правових засобів.

Саме тому що питання господарсько-правового забезпечення правовими засобами та механізмами стимулювання суднобудівної промисловості нині є актуальними для науки господарського права України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обрана тема дослідження є складовою частиною цільової комплексної програми „Удосконалення правового механізму державного впливу на ринкові відносини (публічно-правові та приватноправові аспекти)” № 0186.0.070869, над якою працює кафедра господарського права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)